Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 211 kJ / 50 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 1 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 12,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sójové kostky vaříme ve velkém hrnci podle návodu v osolené vodě, stačit by ale mělo 10 min. Dáme do cedníku, hrnec naplníme studenou vodou, vložíme kostky do vody a rukama promačkáme, abychom z nich dostali sójovou pachuť. Toto zopakujeme ještě jednou, klidně dvakrát. Nakonec dobře vymačkáme.
Krok 2: Kostky vrátíme do suchého hrnce a ochutíme kořením, bylinami, solí, pepřem atd.. co nás napadne. Necháme nasáknout. Kdo chce, může kostky i marinovat, ale co pak se zbylou marinádou? Mě se osvědčil tento postup.
Krok 3: Přidáme tzv. tempuru. Na hrnek suchých kostek použijeme lžíci škrobu a dvě lžíce jakékoli mouky - pšenice, len, pohanka, cizrna...nebo jejich kombinaci. Necháme opět chvíli odležet. TIP pro fajnšmekry: připravte si ochucené a sójové maso dopředu a nechte ho lehce zkysnout. Doporučuji, ta chuť je úplně jiný level.
Krok 4: Osmažíme na troše oleje (v půlce smažení otáčíme 2 vidličkami). Pokud smažíme v těstíčku (tip níže), použijeme více oleje, asi 1cm. Olej po vychladnutí stěrkou nalijeme přes malé super jemné sítko (takové to na kafe za 10 Kč) do skleničky a uchováváme v lednici. Při dalším smažení mícháme použitý a čerstvý olej 1:1. Je obrovská škoda použitý, nepřepálený olej vyhazovat, je to hodnotná surovina plná chuti. Nevznikne tak nikdy žádný odpadní olej. Pánev (nejlépe litinovou) jen vytřeme ubrouskem a pověsíme.
Krok 5: I do guláše dávám obalované a smažené kousky. Je to prostě lepší :)
Krok 6: K čínským omáčkám se velmi hodí obalení v těstíčku. Poměr škrob : mouka stejný jako výše, ale jednou tolik a přidáme vodu a špetku prášku do pečiva. Konzistenci jistě vychytáte sami, prostě tak, aby těstíčko na kostkách drželo, ale nebylo zase moc husté. Sójové maso v těstíčku na závěr můžeme obalit ve strouhance. Doporučuji strouhankou Panko, koupíte v Makru nebo jiném gastro obchodě.
Zveřejněno 22. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Možnosti úpravy sójového "masa"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XN4g
Moje poznámka
Možnosti úpravy sójového "masa"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XN4g
Nejnovější recepty
Šťavnatí švábi
Přidáno před 12 hodinami
Těstoviny zapečené s brokolicí a šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Kapustová polévka s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 20 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 21 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sumec keříčkovec na kmínu
Kajkajak před 4 hodinami
Dršťková polévka
Sahula před 5 hodinami
Dršťková polévka z jižní Moravy
Sahula před 5 hodinami
Kuřecí kousky v zakysané smetaně s česnekem
MarketaAn před 6 hodinami
Škvarkový koláč (placky)
Merylas před 8 hodinami
Indický Naan chléb
Vinka před 8 hodinami
Krupicová kaše
Roobass před 10 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Nanina před 11 hodinami
Pikantní zeleninovo-těstovinový salát
Jan Nemec před 11 hodinami
Kuře na kari s jablky
hajibuni před 11 hodinami
Suroviny:
kostky sojové,
škrob,
mouka pšeničná,
omáčka sojová,
koření,
bujón
Komentáře (1)