Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možnosti úpravy sójového "masa"

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jumano jumano

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie211 kJ /
50 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy12,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sójové kostky vaříme ve velkém hrnci podle návodu v osolené vodě, stačit by ale mělo 10 min. Dáme do cedníku, hrnec naplníme studenou vodou, vložíme kostky do vody a rukama promačkáme, abychom z nich dostali sójovou pachuť. Toto zopakujeme ještě jednou, klidně dvakrát. Nakonec dobře vymačkáme. Krok 2: Kostky vrátíme do suchého hrnce a ochutíme kořením, bylinami, solí, pepřem atd.. co nás napadne. Necháme nasáknout. Kdo chce, může kostky i marinovat, ale co pak se zbylou marinádou? Mě se osvědčil tento postup. Krok 3: Přidáme tzv. tempuru. Na hrnek suchých kostek použijeme lžíci škrobu a dvě lžíce jakékoli mouky - pšenice, len, pohanka, cizrna...nebo jejich kombinaci. Necháme opět chvíli odležet. TIP pro fajnšmekry: připravte si ochucené a sójové maso dopředu a nechte ho lehce zkysnout. Doporučuji, ta chuť je úplně jiný level. Krok 4: Osmažíme na troše oleje (v půlce smažení otáčíme 2 vidličkami). Pokud smažíme v těstíčku (tip níže), použijeme více oleje, asi 1cm. Olej po vychladnutí stěrkou nalijeme přes malé super jemné sítko (takové to na kafe za 10 Kč) do skleničky a uchováváme v lednici. Při dalším smažení mícháme použitý a čerstvý olej 1:1. Je obrovská škoda použitý, nepřepálený olej vyhazovat, je to hodnotná surovina plná chuti. Nevznikne tak nikdy žádný odpadní olej. Pánev (nejlépe litinovou) jen vytřeme ubrouskem a pověsíme. Krok 5: I do guláše dávám obalované a smažené kousky. Je to prostě lepší :) Krok 6: K čínským omáčkám se velmi hodí obalení v těstíčku. Poměr škrob : mouka stejný jako výše, ale jednou tolik a přidáme vodu a špetku prášku do pečiva. Konzistenci jistě vychytáte sami, prostě tak, aby těstíčko na kostkách drželo, ale nebylo zase moc husté. Sójové maso v těstíčku na závěr můžeme obalit ve strouhance. Doporučuji strouhankou Panko, koupíte v Makru nebo jiném gastro obchodě.

Zveřejněno 22. 1. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Možnosti úpravy sójového "masa"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XN4g

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Možnosti úpravy sójového "masa"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XN4g

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kostky sojové, škrob, mouka pšeničná, omáčka sojová, koření, bujón

Přidat fotografie receptu