Suroviny
Porce: 4-5 porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 777 kJ / 903 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,87 g |
Tuky | 45,62 g |
Vláknina | 18,84 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 291 mg |
Sůl | 0,65 g |
Sacharidy | 97,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Libové vepřové maso odblaníme, prošpikujeme, osolíme, opepříme a celé potřeme olejem. Pak jej dáme na chvíli do chladu a připravíme ostatní suroviny.
Krok 2: Očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Totéž uděláme s cibulí. Citron dobře omyjeme a ostrouháme žlutou část kůry (tu odložíme na později) a citron oloupeme tak, aby na něm nebyly bílé zbytky kůry, a pokrájíme ho na silnější kolečka. Do čajítka, které používáme na koření, dáme pepř i nové koření a můžeme tam přidat i tymián. Bobkový list dávám volně do omáčky, ten se pak snadno vyndá.
Krok 3: V kastrolu opečeme do barvy na oleji maso a dáme ho stranou. Přidáme a trochu opečeme slaninu, pak přidáme máslo, a pokud je třeba, tak i trochu oleje a dáme opéct zeleninu. Kolečka citronu (malého) přidávám během dušení zeleniny, pomůže odvařit přípečky z masa na dně kastrolu. Během opékání přisypeme i připravenou cibuli, vše společně osmažíme, přidáme i cukr, který necháme v zelenině trochu zkaramelizovat. Podlijeme vývarem a dusíme – nejlépe pod pokličkou v troubě, až jsou maso i zelenina měkké. Podle potřeby můžeme během pečení podlít trochou horké vody.
Krok 4: Měkké maso vyjmeme, vyndáme bobkové listy i koření v čajítku, přidáme citronovou kůru a zeleninu důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud chceme mít svátečně hladkou omáčku, tak ji ještě propasírujeme přes cedník (ale je to myslím zbytečné, já to nedělám). Omáčku přivedeme k varu a přilijeme smetanu, dochutíme a jen necháme přejít varem.
Krok 5: Pokud není omáčka dost hustá, zamícháme do smetany (nebo do půl hrnku mléka) lžíci nebo dvě polohrubé mouky a pro jistotu lijeme do omáčky přes cedník, abychom ji měli pěkně hladkou. Pokud dáme dost zeleniny, omáčka je dost hustá i bez přidané mouky a hodí se tak i pro bezlepkovou dietu.
Krok 6: Zahuštěnou omáčku musíme provařit asi 10 minut a během toho dochutíme podle potřeby solí, cukrem nebo citronem (či octem). Podáváme s knedlíkem, nejlépe s klasickým kynutým nebo s karlovarským. Na talíř každému přidáme k pokrájenému masu, knedlíkům a omáčce i plnou lžičku brusinkového kompotu nebo brusinkové zavařeniny (Já brusinky ve špajzu nenašla, takže foto je bez brusinek).
Zveřejněno 27. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková z vepřového
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LKz
Moje poznámka
Svíčková z vepřového
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LKz
Nejnovější recepty
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno před 3 hodinami
Sezamové sušenky
Přidáno před 5 hodinami
Hrnkové řezy s tvarohem a marmeládou
Přidáno před 9 hodinami
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno před 22 hodinami
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem
Přidáno 30. 3. 2025 13:01
Plněná vejce s žervé
Přidáno 30. 3. 2025 12:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánová buchta - hrnková
gahim před 13 minutami
Miliónová polévka
Fitulka před 19 minutami
Hrníčkový mazanec naší babči
kocka20 před 35 minutami
Těstovinový salát
Maja77 před 43 minutami
Vídeňské brambory
Nadja před 1 hodinou
Kachní prsa s glazovanými cibulkami
Sahula před 1 hodinou
Jogurtová bábovka II
Diesel před 1 hodinou
Melounová zmrzlina s vanilkovým jogurtem
babykocis před 3 hodinami
Koláčky ze sýru
Dycky před 3 hodinami
Kynuté knedlíky, které se vždy povedou
Ctibor67 před 4 hodinami
Suroviny:
maso vepřové,
pepř mletý,
olej,
slanina uzená,
cibule,
mrkev,
celer,
kořen petržele,
cukr krystal,
citron,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
tymián,
vývar hovězí,
smetana,
mouka polohrubá,
máslo,
brusinky
Komentáře (12)