Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková z vepřového

Hodnocení receptu je 3,5 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Porce: 4-5 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 777 kJ /
903 kcal
Bílkoviny18,87 g
Tuky45,62 g
Vláknina18,84 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 291 mg
Sůl0,65 g
Sacharidy97,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Libové vepřové maso odblaníme, prošpikujeme, osolíme, opepříme a celé potřeme olejem. Pak jej dáme na chvíli do chladu a připravíme ostatní suroviny. Krok 2: Očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Totéž uděláme s cibulí. Citron dobře omyjeme a ostrouháme žlutou část kůry (tu odložíme na později) a citron oloupeme tak, aby na něm nebyly bílé zbytky kůry, a pokrájíme ho na silnější kolečka. Do čajítka, které používáme na koření, dáme pepř i nové koření a můžeme tam přidat i tymián. Bobkový list dávám volně do omáčky, ten se pak snadno vyndá. Krok 3: V kastrolu opečeme do barvy na oleji maso a dáme ho stranou. Přidáme a trochu opečeme slaninu, pak přidáme máslo, a pokud je třeba, tak i trochu oleje a dáme opéct zeleninu. Kolečka citronu (malého) přidávám během dušení zeleniny, pomůže odvařit přípečky z masa na dně kastrolu. Během opékání přisypeme i připravenou cibuli, vše společně osmažíme, přidáme i cukr, který necháme v zelenině trochu zkaramelizovat. Podlijeme vývarem a dusíme – nejlépe pod pokličkou v troubě, až jsou maso i zelenina měkké. Podle potřeby můžeme během pečení podlít trochou horké vody. Krok 4: Měkké maso vyjmeme, vyndáme bobkové listy i koření v čajítku, přidáme citronovou kůru a zeleninu důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud chceme mít svátečně hladkou omáčku, tak ji ještě propasírujeme přes cedník (ale je to myslím zbytečné, já to nedělám). Omáčku přivedeme k varu a přilijeme smetanu, dochutíme a jen necháme přejít varem. Krok 5: Pokud není omáčka dost hustá, zamícháme do smetany (nebo do půl hrnku mléka) lžíci nebo dvě polohrubé mouky a pro jistotu lijeme do omáčky přes cedník, abychom ji měli pěkně hladkou. Pokud dáme dost zeleniny, omáčka je dost hustá i bez přidané mouky a hodí se tak i pro bezlepkovou dietu. Krok 6: Zahuštěnou omáčku musíme provařit asi 10 minut a během toho dochutíme podle potřeby solí, cukrem nebo citronem (či octem). Podáváme s knedlíkem, nejlépe s klasickým kynutým nebo s karlovarským. Na talíř každému přidáme k pokrájenému masu, knedlíkům a omáčce i plnou lžičku brusinkového kompotu nebo brusinkové zavařeniny (Já brusinky ve špajzu nenašla, takže foto je bez brusinek).

TIP: Jak dochutit svíčkovou

Zveřejněno 27. 1. 2021

Poznámka autorky MamlajdaD

Stejným způsobem se dělá svíčková omáčka i z hovězího masa.

Snažila jsem se přípravu omáčky popsat hodně podrobně, aby ji podle receptu dokázali uvařit i začátečníci.

Ale je tu tolik receptů na svíčkovou, tak jestli by další recept vadil, bez problémů ho smažu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z vepřového

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LKz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z vepřového

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LKz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Taky tak dělám, moc dobrá..Jen plec se dost rozpadá po upečení. Kýta drží tvar a lépe se krájí. Přidávám foto..:-):-)

Frantiska: Ten nápad, pojmenovat to "Vepřové na smetaně" jsem zvažovala taky, ale viděla jsem problém v tom, že vepřové maso na smataně se dá udělat i jinak, než s kořenovou zeleninou. Dva dny před tím jsem z mrazáku vytáhla zavakuovanou panenskou svíčkovou. Pustila při rozmrazování moc šťávy a na původně zamýšlenou minutku se mi to už nezdálo vhodné. Takže svíčková z panenské svíčkové bylo náhradní řešení. Děkuji za komentář a zdravím! :-K:-K:-K

mata3636: Dík, že jste se podělila o svou zkušenost! :-D:-K No s tou krkovičkou člověk nemůže nic zkazi, že, je to takové univerzální vepřové maso, a jde z něj udělat skoro všechno. To jste měla dobrý nápad s tou krkovičkou! ;-):-D Moc zdravím!

MamlajdaD: stačí to správně pojmenovat Vepřové na smetaně a není žádný problém ani důvod "cítit se provinile", že se použili jiné suroviny :)

Nedávno som robila sviečkovú z krkovičky, bola krásna, chudá. Piekla som pomaly v rúre. Bola perfektná, mäso ako maslo, šťavnatá. A omáčka :yes::yes::yes:

MamlajdaD: máš úplnú pravdu, preto som dlho váhala, či sa k tejto "sviečkovej" (bravčovej) mám vôbec priznať...:-D

magdalenka: No já jsem vždycky u takových jídel, které považuji za klasiku naší kuchyně, byla pro striktní dodržení surovin. Jen toho ptáka španěláka jsem si oblíbila i "rozstřeleného", ale vždycky z hovězího. Mám hovězí maso docela ráda. Ale nakonec mi to chutnalo i z vepřového (a jak jsem se olizovala! ;-):-D) Ta omáčka má chuť vlastně úplně stejnou, jen to masíčko je trošku jiné (ale dobré). Kdysi jsem maso na svíčkovou i nakládala, ale v dobách dávných se v řeznictvích prodávalo maso i z krav pamatujících kolektivizaci a tak to bylo skoro nutné. :-D Měj se hezky a zdravím! :-K:-K:-K

MamlajdaD: ja robím z bravčového "kvázi" sviečkovú často, aj "rozlietaných"vtáčkov. Zvykla som si, keď boli deti malé, hovädzie veľmi v láske nemali.

Juraj Horak: Děkuji za milý komentář! :-8 Já jsem z vepřového dělala svíčkovou poprvé a můžu jen potvrdit, že je to zrovna tak dobré! Ale ptáka španěláka jsem zatím dělala jen z hovězího, ať už klasického, nebo i toho jak se říká "rozstřeleného", však víte. Chystám se na španěláka naplněného v mletém masu, je tu někde recept a já to musím vyzkoušet, jestli mi to bude držet pohromadě s tou náplní. :-8;-) Ale možná zkusím i z jiného masa, jak píšete. ;-) Zdravím! :-K:-K:-K

I spanelskeho ptacka delam z ruznych druhu masa , super .

Ivana Ch: Děkuji za příznivý komentík. :-K Já jsem svíčkovou z vepřovky dělala poprvé, jinak vždy z hovězího (nebo králíka, kdysi i ze zajíce ;-)), ale zachutnalo mi to, a určitě to zase někdy zopakuji. Tymián, jako jednu z "otužilých" bylin za oknem mám, ale nějak jsem si ani nevzpoměla jej použít. ;-) Jela jsem v zajetých kolejích a ze zvyku jsem dala sušený. Když nezapomenu, tak příště dám také čerstvý tymiánek! :-D Moc zdravím! :-K:-K:-K

Svíčkovou z vepřového masa máme moc rádi, tymián používám čerstvý

Suroviny:
maso vepřové, pepř mletý, olej, slanina uzená, cibule, mrkev, celer, kořen petržele, cukr krystal, citron, bobkový list, koření nové koření, pepř, tymián, vývar hovězí, smetana, mouka polohrubá, máslo, brusinky

Přidat fotografie receptu