Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňkové čatní

Meruňkové čatní je aromatická a chuťově vyvážená omáčka, která kombinuje sladkost zralých meruněk s kořením a lehkou kyselostí octa. Tato lahůdka pocházející z indické kuchyně se skvěle hodí jako příloha k masovým pokrmům, grilovaným jídlům či sýrům.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 671 kJ /
1 833 kcal
Bílkoviny15,10 g
Tuky3,73 g
Vláknina53,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 59 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy412,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ovoce očistíme, meruňky vypeckujeme, jablka oloupeme a vykrojíme jadřinec. Krok 2: Ovoce a cibuli pokrájíme na trošku větší kousky a s ostatními surovinami necháme rozdusit. Koření a ocet přidáváme postupně a ochutnáváme (někdo má raději omáčku sladší, někdo pikantnější). Vytvoří se zahoustlý voňavý, pikantní sirup, který spojuje kousky ovoce. Krok 3: Ve skleničkách zavařujeme 20 minut při 80 °C. Podáváme jako přílohu k masu.

Jak připravit omáčku čatní ze zeleniny nebo z ovoce

Zveřejněno 2. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meruňkové čatní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gLkj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meruňkové čatní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gLkj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

Dobrý večer, musela jsem si poradit sama a dát to od oka, ale dala jsem málo, neb s chutney nemám žádnou zkušenost, takže jsem to netrefila, i když jsem schopná uvařit dobrou polívku či omáčku bez ochutnávání. Holt na to musím metodou pokus-omyl :-) Příště méně cukru, více octa a bude to lepší. Dobré to je, ale hoši asi budou žehrat, že je to moc sladké.

vosje: promiň, včera odpoledne jsem byla mimo internet...ale zdatně ti poradila hosta (díky!), já bych neporadila jinak.
Nevím, odkud mám recept, ale množství octa uvedeno nebylo - čatní je sladkokyselé (a někdy ostré) chuti a každý z nás má přece kyselkavost rád jinak! Pokud ho máš víc sladké, klidně můžeš ocet ještě teď přidat a dochutit podle sebe. Čatní se zavařuje, chutě se ještě rozleží.

Frantiska: jak píšu výše. Nedá se uvést množství octa tam, kde každý posuzuje kyselost podle sebe. Není to nálev na okurky s daným poměrem surovin, ale omáčka.

Zdravím z kuchyně :-) Recept se mi líbí, už to vařím, ale nevím, kolik tam mám vrazit toho octa. Mám připravený jablečný. Může někdo rychle poradit? Mám všeho trošičku víc - meruněk 650g, jablek 530g a cibule 320g, ale to uvádím jen kvůli tomu octu, aby byla lepší představa, kolik mám celkem "hmoty" :-) Jestli máte někdo zrovna čas, díky za odpověď.

hosta: ale to neřeší její problém, že netuší kolik má přidat octa :) není u něj žádný měřitelný údáj

Zobrazit starší odpověď

Tak toto je inspirace. Hledám tady nějakou studenou omáčku k masům na rodinou oslavu. V mrazáku mám loňské meruňky, tak to zkusím.:yes:

:-p:-p:yes:+4

Tématické fráze:
čatní z meruněk, meruňkové chutney, meruňkové chutney recept, chutney z merunek, čatny z meruněk, čatní recept, meruňkové chatni, chatni z meruněk, meruňkové chatney, merunková chutney, visnove catni, chatnee, čatní z meruněk recept, maruňkové čatní, čatné z meruněk recept, recept na čatni z meruněk, chatni meruňkové, meruňkový chatney, meruňové čatní, merunková omáčka k masu

Suroviny:
meruňky, jablko, rozinky, cukr, voda, cibule, sůl, pepř mletý, zázvor, chilli, ocet

Přidat fotografie receptu