Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková z pomalého hrnce

Co rodina, to recept na svíčkovou omáčku. Přesto, nebo právě proto, je dobré občas zkusit uvařit jinou variantu. Příprava v pomalém hrnci zajistí perfektně měkké maso a chuťově dokonalé propojení omáčky.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 270 min

300 min (30 min příprava + 270 min tepelná úprava)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 790 kJ /
1 623 kcal
Bílkoviny189,89 g
Tuky64,60 g
Vláknina26,88 g
Cholesterol 487 mg
Sodík 1,21 g
Sůl3,13 g
Sacharidy59,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme od všech viditelných blan a provázkem svážeme do úhledného válečku, ale není to nezbytně nutné. Krok 2: Osolíme, opepříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, cibuli stačí nakrájet nahrubo. Na rozpáleném másle zprudka opečeme maso ze všech stran. Krok 3: Jakmile je maso hezky zlaté, odůožíme ho stranou. Do výpeku vhodíme kořenovou zeleninu. Za občasného promíchání orestujeme do zlatavé barvy, poté přidáme cibuli a dál restujeme až
ta zezlátne. Zalijeme octem a počkáme, až se vyvaří, vmícháme hořčici a podlijeme vývarem. Pokud máte mleté koření, vsypejte ho přímo do hrnce. Pokud máte kuličky, svažte je do plátýnka, abyste je potom nemuseli složitě lovit. Krok 4: Přivedeme k varu, vrátíme maso a zapneme na crockpotu režim ,,high"na cca 4 hod. Hotové maso vyndáme z omáčky, odstraníme koření. Omáčku rozmixujeme. Díky tomu a dostatku zeleniny už není třeba ji nějak zahušťovat. Krok 5: Nakonec už jen vmícháme smetanu na zjemnění. Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a servírujeme.

TIP: Jak vařit v pomalém hrnci

Zveřejněno 2. 2. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glwG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glwG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Helle1:

MiskaM:
Vřele doporučuji, já už mám roky ten úplně jednoduchý z Lidlu, myslím, že ho mám minimálně 5 let. Stojí myslím dnes nějakých 600,-. Kupoval jsem ho hlavně proto, že jsem potřeboval něco s malým obsahem. Zrovna dnes jsem v něm vařil drůbeží polévku. Třeba jakýkoliv guláš v něm je bez chyby a dá se uvařit i z masa z hodně staré krávy a bude krásně měkký. Mimochodem syn bratrance žije na Ostrově Mann ( už má občanství) a ten mi říkal, že se tam v pomalém hrnci vaří skoro 70% jídel.

MiskaM:
Vřele doporučuji, já už mám roky ten úplně jednoduchý z Lidlu, myslím, že ho mám minimálně 5 let. Stojí myslím dnes nějakých 600,-. Kupoval jsem ho hlavně proto, že jsem potřeboval něco s malým obsahem. Zrovna dnes jsem v něm vařil drůbeží polévku. Třeba jakýkoliv guláš v něm je bez chyby a dá se uvařit i z masa z hodně staré krávy a bude krásně měkký. Mimochodem syn bratrance žije na Ostrově Mann ( už má občanství) a ten mi říkal, že se tam v pomalém hrnci vaří skoro 70% jídel.

MiskaM:
Vřele doporučuji, já už mám roky ten úplně jednoduchý z Lidlu, myslím, že ho mám minimálně 5 let. Stojí myslím dnes nějakých 600,-. Kupoval jsem ho hlavně proto, že jsem potřeboval něco s malým obsahem. Zrovna dnes jsem v něm vařil drůbeží polévku. Třeba jakýkoliv guláš v něm je bez chyby a dá se uvařit i z masa z hodně staré krávy a bude krásně měkký. Mimochodem syn bratrance žije na Ostrově Mann ( už má občanství) a ten mi říkal, že se tam v pomalém hrnci vaří skoro 70% jídel.

Simona Skolakova: asi se taky tady nechám ukecat :-D a pořídím si ho. Já mám max tlakový hrnec v něm teď dost vařím ale PH bude asi taky top :no: no uvidím :-8

Já mu také dlouho odolávala, ovšem po narození dvojčat jsem po něm sáhla a už bych ho nedala z ruky. Ráno jsem si připravila na sporáku základ, poté to dala do PH, zapla, šla jsem s dětmi na procházku, na hřiště atd a když jsme přišli domů, oběd byl hotový. Je to šetrnější vaření, obzvlášť vývar je z PH naprosto luxusní. Poctivý vývar se totiž má táhnout za nízké teploty několik hodin. Já ho dávám dělat do PH přes noc a nikdy jsem nejedla lepší. Díky PH jsem se přestala bát vařit hovězí a vepřové maso, vždy je krásně šťavnaté a měkkoučké. Za mě PH rozhodně doporučuji. Praktická je nádoba, kterou můžete použít i na sporáku. Jen jsem udála chybu a koupila si kulatý tvar, ten je občas nepraktický, takže jednou až budu kupovat nový, tak půjdu do oválné

:-KJá nevím, jestli je jídlo z PH zdravější, v naší kuchyni se spoustou slaniny a smetany pochybuji:-D, v každém případě je maso chutnější, protože dlouhým pomalým vařením se ze svaloviny velmi dobře uvolňují klihoviny, které dělají tu výbornou chuť:-D

MiskaM: Mony plně doporučuji koupit si PH,já jsem stále odolávala,taky mi přišlo vařit tak dlouho v něm jídla,ale nakonec jsem se nechala tady od topáčků přesvědčit a mám ho už 10let,já mu říkám frajer,dnes na něj nenechám dopustit.Jídlo je skvělé.zdravější a vývary exeletní,ty dělám většinou přes noc.;-)

MiskaM: já mám tuto zkušenost: někdo naskládá suroviny přímo do hrnce a pustí ho. Mám to takhle nechutná. Maso dočervena!! orestuji na sporáku, pak cibuli, zeleninu atd. podle receptu. Ostatní dám už přímo do hrnce. Ráno zapnu a celé dopoledne mohu dělat něco jiného a nemám strach, že se jídlo připálí a podobně. Pro nás je důležité mít suroviny dobře orestované. Použití PH je o zvyku. Doba přípravy se může zdát dlouhá, ale nakonec to není vůbec zlé. Kdo má hrnec 5l, může s úspěchem vařit vývary. A tam je v chuti obrovský rozdíl.

magdalenka: aha, tak to je super. Co by mě max odradilo, že se to jídlo dlouho by vařilo. Třeba například klasický vývar někdo vaří v obyčejném hrnci třeba i 3 - 4 hodiny což je dost já ho dělám max 1 - 2 záleží na mase. A natož pak v PH vařit dlouho jídlo. Nevím jako co vím tak je to snad i zdravější nebo co nevím.

MiskaM: Ak môžem - pridám svoju skúsenosť, PH sa oplatí kúpiť, mám už druhý. Jedlá z neho sú naozaj "inakšie", pomalé varenie má zmysel. Treba trochu menej soliť a koreniť, viac vyniknú chute. Určite aj autorka tohoto receptu bude toho názoru.

Vypadá moc pěkně <3 můžu se zeptat? Koukám že se hodně vaří v tom PH jaké je v tom jídlo? Je jiné než v klasickém hrnci nebo jaký je v tom rozdíl. Uvažuji že bych se ty hrnec koupila ale někdo říká že v tom jídlo je nic moc. Jinak krásná svíčková hned bych si ji dala :-K

Suroviny:
přední hovězí, ghee, cibule, mrkev, petržel, celer, ocet rýžový, hořčice, vývar hovězí, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, smetana na vaření, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu