Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková z pomalého hrnce

Co rodina, to recept na svíčkovou omáčku. Přesto, nebo právě proto, je dobré občas zkusit uvařit jinou variantu. Příprava v pomalém hrnci zajistí perfektně měkké maso a chuťově dokonalé propojení omáčky.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 270 min

300 min (30 min příprava + 270 min tepelná úprava)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 790 kJ /
1 623 kcal
Bílkoviny189,89 g
Tuky64,60 g
Vláknina26,88 g
Cholesterol 487 mg
Sodík 1,21 g
Sůl3,13 g
Sacharidy59,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme od všech viditelných blan a provázkem svážeme do úhledného válečku, ale není to nezbytně nutné. Krok 2: Osolíme, opepříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, cibuli stačí nakrájet nahrubo. Na rozpáleném másle zprudka opečeme maso ze všech stran. Krok 3: Jakmile je maso hezky zlaté, odůožíme ho stranou. Do výpeku vhodíme kořenovou zeleninu. Za občasného promíchání orestujeme do zlatavé barvy, poté přidáme cibuli a dál restujeme až
ta zezlátne. Zalijeme octem a počkáme, až se vyvaří, vmícháme hořčici a podlijeme vývarem. Pokud máte mleté koření, vsypejte ho přímo do hrnce. Pokud máte kuličky, svažte je do plátýnka, abyste je potom nemuseli složitě lovit. Krok 4: Přivedeme k varu, vrátíme maso a zapneme na crockpotu režim ,,high"na cca 4 hod. Hotové maso vyndáme z omáčky, odstraníme koření. Omáčku rozmixujeme. Díky tomu a dostatku zeleniny už není třeba ji nějak zahušťovat. Krok 5: Nakonec už jen vmícháme smetanu na zjemnění. Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a servírujeme.

TIP: Jak vařit v pomalém hrnci

Zveřejněno 2. 2. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glwG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glwG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Helle1:

MiskaM:
Vřele doporučuji, já už mám roky ten úplně jednoduchý z Lidlu, myslím, že ho mám minimálně 5 let. Stojí myslím dnes nějakých 600,-. Kupoval jsem ho hlavně proto, že jsem potřeboval něco s malým obsahem. Zrovna dnes jsem v něm vařil drůbeží polévku. Třeba jakýkoliv guláš v něm je bez chyby a dá se uvařit i z masa z hodně staré krávy a bude krásně měkký. Mimochodem syn bratrance žije na Ostrově Mann ( už má občanství) a ten mi říkal, že se tam v pomalém hrnci vaří skoro 70% jídel.

MiskaM:
Vřele doporučuji, já už mám roky ten úplně jednoduchý z Lidlu, myslím, že ho mám minimálně 5 let. Stojí myslím dnes nějakých 600,-. Kupoval jsem ho hlavně proto, že jsem potřeboval něco s malým obsahem. Zrovna dnes jsem v něm vařil drůbeží polévku. Třeba jakýkoliv guláš v něm je bez chyby a dá se uvařit i z masa z hodně staré krávy a bude krásně měkký. Mimochodem syn bratrance žije na Ostrově Mann ( už má občanství) a ten mi říkal, že se tam v pomalém hrnci vaří skoro 70% jídel.

MiskaM:
Vřele doporučuji, já už mám roky ten úplně jednoduchý z Lidlu, myslím, že ho mám minimálně 5 let. Stojí myslím dnes nějakých 600,-. Kupoval jsem ho hlavně proto, že jsem potřeboval něco s malým obsahem. Zrovna dnes jsem v něm vařil drůbeží polévku. Třeba jakýkoliv guláš v něm je bez chyby a dá se uvařit i z masa z hodně staré krávy a bude krásně měkký. Mimochodem syn bratrance žije na Ostrově Mann ( už má občanství) a ten mi říkal, že se tam v pomalém hrnci vaří skoro 70% jídel.

Simona Skolakova: asi se taky tady nechám ukecat :-D a pořídím si ho. Já mám max tlakový hrnec v něm teď dost vařím ale PH bude asi taky top :no: no uvidím :-8

Já mu také dlouho odolávala, ovšem po narození dvojčat jsem po něm sáhla a už bych ho nedala z ruky. Ráno jsem si připravila na sporáku základ, poté to dala do PH, zapla, šla jsem s dětmi na procházku, na hřiště atd a když jsme přišli domů, oběd byl hotový. Je to šetrnější vaření, obzvlášť vývar je z PH naprosto luxusní. Poctivý vývar se totiž má táhnout za nízké teploty několik hodin. Já ho dávám dělat do PH přes noc a nikdy jsem nejedla lepší. Díky PH jsem se přestala bát vařit hovězí a vepřové maso, vždy je krásně šťavnaté a měkkoučké. Za mě PH rozhodně doporučuji. Praktická je nádoba, kterou můžete použít i na sporáku. Jen jsem udála chybu a koupila si kulatý tvar, ten je občas nepraktický, takže jednou až budu kupovat nový, tak půjdu do oválné

:-KJá nevím, jestli je jídlo z PH zdravější, v naší kuchyni se spoustou slaniny a smetany pochybuji:-D, v každém případě je maso chutnější, protože dlouhým pomalým vařením se ze svaloviny velmi dobře uvolňují klihoviny, které dělají tu výbornou chuť:-D

MiskaM: Mony plně doporučuji koupit si PH,já jsem stále odolávala,taky mi přišlo vařit tak dlouho v něm jídla,ale nakonec jsem se nechala tady od topáčků přesvědčit a mám ho už 10let,já mu říkám frajer,dnes na něj nenechám dopustit.Jídlo je skvělé.zdravější a vývary exeletní,ty dělám většinou přes noc.;-)

MiskaM: já mám tuto zkušenost: někdo naskládá suroviny přímo do hrnce a pustí ho. Mám to takhle nechutná. Maso dočervena!! orestuji na sporáku, pak cibuli, zeleninu atd. podle receptu. Ostatní dám už přímo do hrnce. Ráno zapnu a celé dopoledne mohu dělat něco jiného a nemám strach, že se jídlo připálí a podobně. Pro nás je důležité mít suroviny dobře orestované. Použití PH je o zvyku. Doba přípravy se může zdát dlouhá, ale nakonec to není vůbec zlé. Kdo má hrnec 5l, může s úspěchem vařit vývary. A tam je v chuti obrovský rozdíl.

magdalenka: aha, tak to je super. Co by mě max odradilo, že se to jídlo dlouho by vařilo. Třeba například klasický vývar někdo vaří v obyčejném hrnci třeba i 3 - 4 hodiny což je dost já ho dělám max 1 - 2 záleží na mase. A natož pak v PH vařit dlouho jídlo. Nevím jako co vím tak je to snad i zdravější nebo co nevím.

MiskaM: Ak môžem - pridám svoju skúsenosť, PH sa oplatí kúpiť, mám už druhý. Jedlá z neho sú naozaj "inakšie", pomalé varenie má zmysel. Treba trochu menej soliť a koreniť, viac vyniknú chute. Určite aj autorka tohoto receptu bude toho názoru.

Vypadá moc pěkně <3 můžu se zeptat? Koukám že se hodně vaří v tom PH jaké je v tom jídlo? Je jiné než v klasickém hrnci nebo jaký je v tom rozdíl. Uvažuji že bych se ty hrnec koupila ale někdo říká že v tom jídlo je nic moc. Jinak krásná svíčková hned bych si ji dala :-K

Suroviny:
přední hovězí, ghee, cibule, mrkev, petržel, celer, ocet rýžový, hořčice, vývar hovězí, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, smetana na vaření, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu