Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 335 kJ / 4 621 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,37 g |
Tuky | 335,88 g |
Vláknina | 18,33 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 930 mg |
Sůl | 2,39 g |
Sacharidy | 336,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Opečeme lískové oříšky do barvy, viz. foto, promneme v utěrce a zbavíme je slupek. Vychladlé jemně umeleme.
Krok 2: Vyšleháme bílky se solí a do nich po lžících zašleháme cukr, aby vznikl opravdu pevný sníh.
Krok 3: Po jednom zašleháme žloutky a vždy taky lžíci oleje, už šleháme pomalu. Nakonec lehce přimícháme prosátou mouku s kakaem a přidáme oříšky.
Krok 4: Vylijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 150 °C cca 25-30 minut, zkusíme špejlí, jestli je korpus upečený.
Krok 5: Krém 1:
Z mléka, škrobu, žloutku a cukru uvaříme středně hustý pudink. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Heru vyšleháme do pěny a přidáme uvařený pudink.
Spolu vyšleháme na nadýchaný hladký krém a přidáme lískové oříšky. Oříšky jemně zašleháme a necháme krém v pokojové teplotě. Krok 6: Krém 2- šlehačka:
Ve studené míse ušleháme nejdříve studenou rostlinnou šlehačku, pak z ní odebereme 1-2 lžíce a přidáme do neušlehané 31% šlehačky, rovněž studené. Smícháme je lehce lžičkou a vylejeme do mísy s ušlehanou rostlinnou šlehačkou. Vše spolu důkladně vyšleháme.
Šlehačka dobře drží a nemusíme dávat ztužovač. Je hodně nadýchaná a nespadne.
Trochu šlehačky necháme do zdobícího sáčku. Krok 7: Vychladlý dort namažeme nejdřív pudinkovým krémem, uhladíme. Naneseme šlehačkový krém a velmi dobře a pečlivě uhladíme pod tenkou polevu. Vrstva krému a vrstva šlehačky by měla být stejně vysoká. Dáme vychladit do lednice na dvě hodiny. Krok 8: Tuk na polevu rozpustíme nad párou, přidáme nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a vymícháme do lesklé polevy. Krok 9: Studený dort polijeme polevou a velice pečlivě uhladíme, aby byla co nejtenčí a nejkřupavější. Dortík bude chutnější.
Z mléka, škrobu, žloutku a cukru uvaříme středně hustý pudink. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Heru vyšleháme do pěny a přidáme uvařený pudink.
Spolu vyšleháme na nadýchaný hladký krém a přidáme lískové oříšky. Oříšky jemně zašleháme a necháme krém v pokojové teplotě. Krok 6: Krém 2- šlehačka:
Ve studené míse ušleháme nejdříve studenou rostlinnou šlehačku, pak z ní odebereme 1-2 lžíce a přidáme do neušlehané 31% šlehačky, rovněž studené. Smícháme je lehce lžičkou a vylejeme do mísy s ušlehanou rostlinnou šlehačkou. Vše spolu důkladně vyšleháme.
Šlehačka dobře drží a nemusíme dávat ztužovač. Je hodně nadýchaná a nespadne.
Trochu šlehačky necháme do zdobícího sáčku. Krok 7: Vychladlý dort namažeme nejdřív pudinkovým krémem, uhladíme. Naneseme šlehačkový krém a velmi dobře a pečlivě uhladíme pod tenkou polevu. Vrstva krému a vrstva šlehačky by měla být stejně vysoká. Dáme vychladit do lednice na dvě hodiny. Krok 8: Tuk na polevu rozpustíme nad párou, přidáme nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a vymícháme do lesklé polevy. Krok 9: Studený dort polijeme polevou a velice pečlivě uhladíme, aby byla co nejtenčí a nejkřupavější. Dortík bude chutnější.
Zveřejněno 10. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jadranský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LjN
Moje poznámka
Jadranský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LjN
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 57 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno 2. 12. 2024 18:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 40 minutami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 1 hodinou
Plněné ořechy
Handour před 1 hodinou
Marokánky III - cukroví
Panova před 1 hodinou
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 2 hodinami
Pečené brambory v troubě
Tacek před 2 hodinami
Makové kytičky
renatamanglova618 před 2 hodinami
Suroviny:
žloutek,
cukr moučkový,
mouka hladká,
olej slunečnicový,
kakao,
sůl,
ořechy lískové mleté,
tuk,
mouka hrubá,
mléko,
cukr moučkový,
zlatý klas,
žloutek,
tuk hera,
ořechy lískové mleté,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
čokoláda na vaření,
tuk ztužený,
ořechy lískové
Komentáře (28)