Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem

Netradiční náplň mají knedlíky z tohoto receptu. Na sklonku léta, s přicházejícím podzimem tyto chutě jistě uvítáte. V knedlících z kynutého těsta najdete náplň z jablek a skořice, kterou doplňuje vanilkový přeliv dochucený kapkou rumu.

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min včetně doby kynutí

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 979 kJ /
1 668 kcal
Bílkoviny54,01 g
Tuky13,31 g
Vláknina18,40 g
Cholesterol 36 mg
Sodík 262 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy313,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto: Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Přistrouháme citronovou kůru. Krok 2: Přilijeme část vody, promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak vlijeme zbylou vodu a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě, pod utěrkou, vykynout. Krok 3: Očištěná jablka pokrájíme na kostičky. Větší část nasypeme do kastrůlku, ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Pod poklicí, na mírném ohni, jablka téměř rozdusíme, pak přisypeme zbylá jablka, odstavíme a necháme zchladnout. Do jablek můžeme dle chuti přidat trošku rumu. Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtyři díly, ze kterých vypracujeme na pomoučněném stole placky. Do jejich středu rozdělíme zchladlou jablečnou náplň a všechny knedlíky pevně zabalíme, uzavřeme a klademe na pomoučněný stůl spojem dolů. Necháme kynout ještě cca 10 minut. Krok 5: Pak vhodíme do vroucí vody se špetkou soli a vaříme cca 7-8 minut. Po vytažení cedníkem je ihned na několika místech propícháme špejlí nebo vidličkou, nebo je natrhneme, aby z knedlíků vyšla pára, která by knedlíky srazila. Knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem nebo pocukrujeme moučkovým cukrem, aby se k sobě neslepily. Krok 6: Půl litru mléka nalijeme do kastrůlku, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Ve zbylých 100 ml mléka rozmícháme pudink, vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme dle návodu. Odstavíme, vmícháme lžíci rumu (nebo dvě) a ořechového másla. Krok 7: Knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme vanilkovým přelivem, dozdobíme dle chuti skořicovým cukrem, skořicí, kouskem jablka nebo kopečkem šlehačky a podáváme.

Zveřejněno 16. 2. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/owEj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/owEj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

<3 skvělá kombinace, za mě rozhodně lepší, než klasika jahody a meruňky ...

savlinka: Veronika.Hrozna: ...:-8:-D ...tak snad někdy...;-):-K

savlinka: Jak dobře, že nemám doma citron! Dala jsem poslední, včera do dortu, už bych stála u plotny ! Tak dobře to vypadá na té fotce! <3

No co nám to děláš za chutě tak večer:-D:yes::yes::yes:

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, cukr vanilkový, kůra citronová, voda, jablko, šťáva citronová, skořice mletá, cukr krupice, rozinky, rum, mléko, cukr krupice, pudink vanilkový, máslo ořechové, rum, cukr skořice, šlehačka, jablko

Přidat fotografie receptu