Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem
Netradiční náplň mají knedlíky z tohoto receptu. Na sklonku léta, s přicházejícím podzimem tyto chutě jistě uvítáte. V knedlících z kynutého těsta najdete náplň z jablek a skořice, kterou doplňuje vanilkový přeliv dochucený kapkou rumu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 979 kJ / 1 668 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,01 g |
Tuky | 13,31 g |
Vláknina | 18,40 g |
Cholesterol | 36 mg |
Sodík | 262 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 313,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto: Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Přistrouháme citronovou kůru.
Krok 2: Přilijeme část vody, promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak vlijeme zbylou vodu a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě, pod utěrkou, vykynout.
Krok 3: Očištěná jablka pokrájíme na kostičky. Větší část nasypeme do kastrůlku, ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Pod poklicí, na mírném ohni, jablka téměř rozdusíme, pak přisypeme zbylá jablka, odstavíme a necháme zchladnout. Do jablek můžeme dle chuti přidat trošku rumu.
Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtyři díly, ze kterých vypracujeme na pomoučněném stole placky. Do jejich středu rozdělíme zchladlou jablečnou náplň a všechny knedlíky pevně zabalíme, uzavřeme a klademe na pomoučněný stůl spojem dolů. Necháme kynout ještě cca 10 minut.
Krok 5: Pak vhodíme do vroucí vody se špetkou soli a vaříme cca 7-8 minut. Po vytažení cedníkem je ihned na několika místech propícháme špejlí nebo vidličkou, nebo je natrhneme, aby z knedlíků vyšla pára, která by knedlíky srazila. Knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem nebo pocukrujeme moučkovým cukrem, aby se k sobě neslepily.
Krok 6: Půl litru mléka nalijeme do kastrůlku, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Ve zbylých 100 ml mléka rozmícháme pudink, vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme dle návodu. Odstavíme, vmícháme lžíci rumu (nebo dvě) a ořechového másla.
Krok 7: Knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme vanilkovým přelivem, dozdobíme dle chuti skořicovým cukrem, skořicí, kouskem jablka nebo kopečkem šlehačky a podáváme.
Zveřejněno 16. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/owEj
Moje poznámka
Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/owEj
Nejnovější recepty
Sušenky z mandlové mouky
Přidáno před 3 hodinami
Bryndzové pirohy
Přidáno před 8 hodinami
Klasické kynuté jidášky
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční linecká vajíčka
Přidáno před 19 hodinami
Točený mazanec s ořechy
Přidáno 14. 4. 2025 11:00
Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty
Přidáno 14. 4. 2025 09:20
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Fitulka před 2 hodinami
Koka sušenky
faluska před 2 hodinami
Filé s paprikami a kuskusem
ZboSy před 4 hodinami
Květákový mozeček
vervla před 4 hodinami
Hrachová kaše s máslem
BronislavaP před 7 hodinami
Plněná tortilla vaječnou omeletou
Vanda183 před 16 hodinami
Velikonoční beránek
gedzitka před 20 hodinami
Rajská omáčka
Sahula před 21 hodinami
Pikantní masové kuličky s rajskou omáčkou a těstovinami
Sahula před 21 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
voda,
jablko,
šťáva citronová,
skořice mletá,
cukr krupice,
rozinky,
rum,
mléko,
cukr krupice,
pudink vanilkový,
máslo ořechové,
rum,
cukr skořice,
šlehačka,
jablko
Komentáře (4)