Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí bílý chléb

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 610 kJ /
2 058 kcal
Bílkoviny66,63 g
Tuky12,75 g
Vláknina26,03 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,02 g
Sůl15,00 g
Sacharidy406,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy dáme mouku, nastrouhané brambory, sůl, kmín a ocet. V hrníčku zaděláme z vlažné vody, cukru a droždí kvásek, přidáme do mísy a zaděláme tužší těsto (kuchyňská mechanizace se hodí, ale ne každá správně zadělané těsto utáhne. Krok 2: Zadělané těsto necháme zhruba hodinu a půl kynout v míse. Pak z těsta vyválíme dva bochníčky, které položíme na pomoučněný plech. Krok 3: Předem si rozpálíme troubu na 150°C, dolů do trouby strčíme kastrůlek s vodou. Bochníčky lehce potřeme vodou a 20 minut pečeme. Krok 4: Po 20 minutách zvýšíme teplotu na 200°C a ještě zhruba 35 minut dopékáme. Během pečení potíráme bochníčky vodou.

Zveřejněno 18. 2. 2008

Poznámka autora toprecepty.cz

Těsto bramborama trošku řídne, tak s vodou opatrně (záleží dokonce na tom, jestli jsou brabmory vařené v den přípravy nebo den předem. Pak jsou trochu sušší). Vody tedy raději míň a během vymíchávání po troškách přilévat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí bílý chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0E3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí bílý chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0E3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Mohu do tohoto chleba udělat omládek? Bude stačit omládek ze 10 g droždí, nebo je potřeba přidat? Ty brambory uvařit ve slupce? Když se mi daří rohlíky, tak jsem nabrala odvahu, i do chleba! "To zase dopadne!" :-D :-D:-D;-( Na plechu se už nenechá nakynout????:-((

Chleba mi z boku celý prasknul, co dělám špatně??? může to být tím, že jsem začínala 15 minut na 250 a pak teprve přešla na 150 stupňů?

Už to kyne :-p:-8, tak jsem zvědavá jak se povede;-):-K

Luciferka 28. 1. 2013 14:06
Prosím o radu, dělám vše podle postupu, chlebík je výborný, ale mám ho pořád dost nízký, co s tím?Díky za pomoc :-//

pekař: mám novou domácí pekárnu a chci zkusit nějaký dobrý chléb upéct. Rád bych nějaký recept . Děkuji tomáš Boroš tomasboros@seznam.cz

Lucie:nějak se mi umazal kus textu. Do těsta jsem přidala lněné semínko...

Včera jsme dojedli kupovaný chléb a obchody o víkendu na vsi zavřené, tudíž jsem se pustila do pečení a tento recept je jednoduchý a výsledek je výborný. Do těsta jsem a už zbyl jen kousíček.

Len som piekla opačne, ako píšu v postupe - najpr na 200 stupňov a potom asi na 160 stupňoch som dopekala...:-D

jak to že jsem nehodnotila, dyk ho dělám :-O:-O:-8:-8:yes::yes:

magdalenka:hezounká fotečka a tedy i velmi chutný chlebík :-p:-p:yes::yes::yes:

Nechcelo sa mi do obchodu, tak som sa rozhodla pre tento recept, foto prikladám, chuťovo výborný! Miesila som ručne, nechcelo sa mi vyťahovať DP, mám rada prácu s cestom.

Zašlu osvědčené recepty na pravý kváskový chleba našich babiček.To co pečete,jsou buchty z kvasnic,ale pravý zdraví prospěšný chleba je pouze kváskový,z žitné mouky.Zkuste péct chleby podle osvědčených starých receptů,jsou super a velmi jednoduché z 5 surovin z toho jeden je kmín,který nemusí být:-))Takže mouka,kvásek,voda a sůl.Toť vše:-)):-)

Skvělý recept na chléb.Povedl se na poprvé a chutnal celé rodině.Děkuji a doporučuji vyzkoušet :yes:;-):yes:

Chleba výbornej, jen se mi vždycky připeče spodní stranou k pečícímu papíru. Poradí někdo????:-//

Dneska jsem si ho upekla. Je úplně super. Zítra peču znova.!!!!!:yes::-D

já doma místo brambor,přidávám rozmočenou patku z chleba.nám to víc chutná

:) už jsem tenhle chlebík dělal 2x a pokaždé jsme místo bochánků měla placky, až teď když si čtu vaše komentáře už asi vím čím to bylo :) takže příště to snad dopadne líp :):-p

je super;-)

Myslím tím,jako v troubě se rozjely a jsou z nich spíše placky než bochník:-//

No já jej zrovinka dělám v troubě,ale zdá se mi,že moc nevykynul,jsou takové rozjetější..čím to asi bude si lámu hlavu.;-(

:-Dkolik dni vydrži

judita havlinová 28. 10. 2011 14:53
Dobrý den
tohle je dobrý recept :-)).

Domácí chléb v troubě
1/2 kg hladká mouka
2 menší,uvařené a nastrouhané brambory
1,5 kávová lžička soli
1,5 polévková lžíce kmínu
1,5 polévková lžíce octa
1,5 kávová lžička cukru
40g droždí
220-230 ml vody

tak a postup tam je nepsanej to snad vidíte ne?

zatím nashledanou a pěkně se mejte naschledanou:-D:-)):-D:-)):-D:-)):-D:-)):yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

muj nazor na vykynuti a splasknuti je >> velke mnoztsvi drozdi, normalne by melo stacit okolo 8-10g namisto 40g drozdi

Před chvílí jsem dopekla, už jsme stihli i ochutnat a je opravdu výborný. Přidávám další bodík...

Děkuji moc Cathleen!!! Ano, určitě jsem měla těsto překynuté.:-( Držela jsem se totiž receptu, že má kynout 1,5 hod. Jenže mně během 1 hod. ten objem zečtyřnásobilo a pak splasklo, takže mnohem podstatnější je TVÁ informace, že má objem zdvojnásobit. Ještě jednou moc díky! Jinak na chuť byl dobrý, i když ten můj měl více podobu placky než bochníku.:-D

Sáro, pokud ti těsto samo splasklo, asi bylo překynuté. Nechávám ho kynout tak 45min (a to mám v kuchyni chladněji než jinde v bytě) - mělo by zdvojnásobit objem. Pokud ho hned pak nemůžeš zpracovat, jen ho pořádně prohněť (tím ho přetužíš) a ono může kynout znovu, do doby, než z něj uděláš bochník.
A když se ti jakékoliv kynuté těsto lepí, podsypávej ho (s citem) hladkou moukou.;-)

Tak nevím, kde se stala chyba, ale těsto mi krásně nakynulo (během 1h.15min) a během následujících minut zplasklo. Pak jsem chtěla vytvarovat bochánky, ale nešlo to, těsto se šíleně lepilo a místo bochánku byla placka:-( Nevíte čím to? Dělala jsem to přesně podle návodu, kromě brambor, ty jsem tam nedala, jde to prý i bez nich.

Akorát nechávám vykynout těsto:-) narozdíl od posledně jsem to teď zkusil bez kmínu ale se sezamovým semínkem a do kvásku jsem přidal trochu mléka - každopádně výborný recept - už při prvním pokusu mi vzniklo něco co bylo blíž chlebu než čemukoliv jinému:-D

:-p:-pCHLEBA UŽ PEČU DLOUHO Vyzkoušla jsem i se všemi druhy semínek (lněná ,kmín sezam i loupanou slunečnici je to mňamka

pekla jsem poprve a vynikající.uděluji bodík:yes:;-)

Včera jsem se konečně rozhodla upéct chleba v troubě, tento recept je velmi jednoduchý a rychlý.
Byla jsem včera hrozně nadšená:-)), je výborný-jen jsem ho tedy pekla dlouho.
Takže moooc díky za tento recept, chleba už nekupuji:-))
Samozřejmě dávám bodík:yes:

Na 1 chlebík dávam 1/3 droždia, úplne to stačí. Ale do pekárne, ak ide do rúry možno treba viac. A rasca je v chlebíku ozaj veľmi dobrá, chlebík potom krásne vonia:-D:yes:

Tenhle chleba je opravdu výborný. Dávám jen o něco méně droždí - 30g a o něco více vody- 250ml. Bochník ještě nechám cca 20 min. kynout. Peču na pomoučeném pečícím papíru. Zapeču cca na 220°C, aby se těsto zatáhlo, asi 10 min.. Pak stáhnu na 175°C a dopékám. Během pečení také potírám slanou vdou. Do hodinky by mělo být upečeno.:-) Kastrůlek v troubě vyrobí páru a díky tomu všemu má chlebík krásnou křupavou kůrku.

:-)Tenhle základní chlebík dělám už strašně dlouho, tady chybí napsáno, kolik přidat vody. Dávám asi 220-230ml, dělám jen jeden bochník, máme rádi veliké krajíce:-D

Tématické fráze:
chleba recept, recept na chleba, pečení chleba, pečení chleba v troubě, chléb recept, recept na peceni chleba, pečeme chleba, recepty na pečení chleba, pečení chleba recept, recepty na chleba, jak si upéct rychlý chleba, pečení domácího chleba, recept na chléb, recept chléb, pečeme v domácí pekárně, jednoduchý domácí chléb pečený v troubě, jednoduchý domácí chléb v troubě, pečení domácího chleba v troubě, pečení chleba recepty, recept chleba

Suroviny:
mouka hladká, brambory, sůl, kmín celý, ocet, cukr, droždí, voda

Přidat fotografie receptu