Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové lokše (patenty, laty)

Bramborové lokše, známé také jako patenty nebo laty, jsou tradiční bramborové placky, které se připravují z jednoduchých surovin, ale svou chutí okouzlí každého. Jemně křupavé na povrchu a měkké uvnitř, lokše se podávají nasladko s povidly nebo naslano s husími játry, škvarky či zelím.

Hodnocení receptu je 4,6 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

20 placek

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 253 kJ /
1 973 kcal
Bílkoviny63,18 g
Tuky14,56 g
Vláknina31,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 562 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy381,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce. Ještě horké je oloupeme a prolisujeme (nastrouháme nebo důkladně rozmačkáme). Krok 2: Smícháme s vajíčkem, solí a moukou, aby vzniklo těsto, které se téměř dá válečkem rozválet. Ale pracujeme poměrně rychle, aby těsto nezačalo řídnout. Čím víc mouky použijete, tím budou placky tužší. Krok 3: Těsto rozdělíme na 20 dílků, z každého vytvarujeme kuličku a na pomoučené ploše válečkem rozválíme placku silnou sotva půl centimetru. Vyválené placky položíme na moukou poprášenou utěrku a dáme nahřát pánvičku. Jakmile je dost horká, snížíme teplotu plotýnky zhruba na polovinu. Krok 4: Do pánve zcela nasucho položíme první připravenou placku a 1-2 minuty opékáme. Ve chvíli, kdy se na spodní straně objeví hnědé puchýřky, můžete obrátit a dopéct z druhé strany. Hotová placka se v pánvi začne trochu nafukovat, to je znamení, že ji můžeme vyndat. Krok 5: Placičky po upečení potřeme máslem, povidly, smotáme a posypeme mákem. Pokud je nechcete hned plnit, položte je na talíř a přikryjte utěrkou, aby si zachovaly vláčnost a teplotu.

Zveřejněno 27. 2. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové lokše (patenty, laty)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1X1j

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové lokše (patenty, laty)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1X1j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

U nás je jíme na sladko. Výborné, jako od maminky.

MiskaKulicka: Možná, ale hlasuji za česnek, na langoše, do bramboráků a lokše, jen dle individuální chuti .;-) Tedy ty, na slano!:-*

Veronika.Hrozna: nedorazí, musí se s ním velmi opatrně, jen trochu ovonět. Ale sto lidí, sto chutí :-8

Veronika.Hrozna: já tuto náplň nezkoušela, zmínila ji dole Eja57. Já pouze doplnila, že místo kopru bych dala špenát, protože kopr se u nás nejí. Ale lokše jako takové jsou nejlepší tradiční - nasladko s povidly a mákem, nebo naslano s máslem a bylinkami, jako příloha k masu a zelí ;-)

MiskaKulicka: Česnek ne, ten to dorazí, ale polévka s česnekem a lokšemi- může být, tak to jo! :yes::yes::yes:

MiskaKulicka: To je docela netradiční náplň, mořská ryba, špenát a sýr .... ! Já bych volila, něco, co zvedne tu fajnovou bramborovou chuť, dobře upečených a pořádně namazaných lokší. Něco z našich tradičních, domácích, běžně dostupných surovin.

zizala: Já to mám jednoduché, když chci tvrdé a dietní, zajdu do Slovenského Grobu na husí hody. :-D:-D:-D Jediné, co je měkké, je to víno k tomu, ale stejně říkám, že to víno musí být, jen proto, aby se člověk těmi lokšami a tvrdou husou neudusil. :-//

Tejaja: Já zase jen naslano, bez vejce ! Myslím, že naslano je vejce, naprosto zbytečné ! Lokše se netrhají u válení. Neválím natenko, ale minimum 3-5mm, aby byly vláčné. Dělám podle svého receptu, který se mi osvědčil na slano: Možná by šlo udělat toto těsto, i na sladko, ovšem odebrat sůl , místo 2 KL , bych dala 1/2 lžičky. Brambory jsou již trošku slané, když se vaří v osolené vodě. ;-) Kolik dáváš soli, na sladkou verzi?https://www.toprecepty.cz/recept/40595-lokse-jemne...

MiskaKulicka: :-) U nás na východe, na Šariši,sa robia lokše sladké, slané málo. Robíme ich podľa tohto receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/1713-lokse-sladke.... Sú vynikajúce.;-)

magdalenka: děkuji za zajímavé informace, ty kupované mně nikdy nelákaly a s nutellou už vůbec ne. Klasika je klasika. Babička je dělala právě jako přílohu k masu a zelí, omaštěné sádlem nebo výpekem z masa, to jsem měla také moc ráda. Děda si vzal pekáč od masa a plackama to vytřel do posledního zbytečku :-D:-8

Ty milujeme, potřené husím nebo kachním sádlem. Dietní to není, ale moc dobré <3:yes:

MiskaKulicka: máme vo zvyku hojne mastiť - najlepšie husacou alebo kačacou masťou...a tenké 2-3 mm...vynikajúce sú aj s kačacou alebo husacou pečeňou...na trhoch ich predávajú na rôzny spôsob, rôzne náplne, od prázdnych omastených s pečeňou, bryndzou, alebo orechy, mak, lekvár, tvaroh, čokoláda - ale klasika to už nie je...(nutella už je pre mňa des). Myslím, že na Slovensku je viac rozšírená slaná varianta, napr. aj ako príloha k sýtej polievke.
Ešte poznámka - ja ich robím vždy z deň dopredu uvarených a vychladnutých zemiakov.

magdalenka: nn suché ne, jsou potřené povidly, posypané mákem, cukrem a zakápnuté máslem. A nebo naslano s česnekem ????????

MiskaKulicka: konzumujete len také suché, bez omastenia? Nemastíte maslom, masťou? Ja tiež ako Veronika Hrozná, pečiem na teflonovej platni na sucho. Hneď na dvoch, inak by mi to dlho trvalo, raz som piekla cca 70 ks a už ma šlak triafal...dcéra pomáhala vaľkať, ja som opekala. Máme radi na sladko (mak a slivkový lekvár), ale aj na slano ku kapuste a kačici. V podkarpatskej oblasti u nás fungujú reštaurácie, ktoré sa špecializujú na pečené husi, k nim sa podáva dusená kapusta a lokše. A víno z tejto oblasti nesmie chýbať.

yanull: to zní také skvěle a děkuji za tip s bílkem, příště ho zkusím vynechat a dát pouze žloutek. A ano, brambory typu C jsou nejlepší volba :yes:

Suroviny:
brambory, mouka hladká, vejce, sůl, povidla švestková, mák, cukr, máslo

Přidat fotografie receptu