Kapie v oleji (dle mé tchyně)
Kapie jsou výborné zasyrova, ale dobře zavařené jsou neskutečně lahodné. Navíc mají v kuchyni mnoho variant využití. Na chlebíčky, do salátů, do aspikových misek. A ještě na mnoho dalších možností upotřebení je využijete, pokud je zavaříte.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 928 kJ / 3 090 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 45,50 g |
| Tuky | 164,00 g |
| Vláknina | 56,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 194 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 330,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kapie zbavíme jádřinců a prokrojíme na poloviny. Odstraníme i zbylá zrníčka.
Krok 2: Deko s cukrem, vodou, octem a olejem uvedeme do varu. Přidáme asi kilo paprik a povaříme 6 minut. Papriku vybereme, necháme trochu zchladit.
Krok 3: Takto postupně povaříme všechny papriky. Když trochu zchladnou, naskládáme do skleniček půlky paprik na sebe, tak, aby nebylo moc volného místa.
Krok 4: Zalijeme vroucím nálevem, koření nevybíráme. Očistíme hrdla sklenic, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru na 15 minut. Pozor na opaření, všude je horký olej, i na té sklenici to klouže.
Krok 5: Do 0,7 l sklenice lze naskládat skoro půl kila papriky, je změklá a dobře klouže. Uložíme do chladu. Doba upotřebitelnosti 4 roky. Olej se nekazí, je v paprice.
Krok 6: Kdo nemá místo v chladničce, může dodatečně sterilovat 10 minut od bodu varu. Pak lze uložit zavařeninu do spíže. Kapie po otevření v lednici vydrží beze změny až do spotřebování.
Zveřejněno 8. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kapie v oleji (dle mé tchyně)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oG2z
Moje poznámka
Kapie v oleji (dle mé tchyně)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oG2z
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 12 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 1 hodinou
Sváteční kakao
Kajkajak před 1 hodinou
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 1 hodinou
Bramborová pomazánka
Kamuna před 2 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 4 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 6 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 7 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 8 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 8 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 8 hodinami
Suroviny:
kapie,
voda,
ocet,
cukr krystal,
olej,
zelenina
Komentáře (5)
Až sklidíme letošní úrodu a papriky naložíme, ozvu se. Pokud by někde byly kapie za přijatelnou cenu v obchodě, vyzkouším recept dříve. Kapie jsou ale v obchodech dost drahé.