Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky s dušenými jablíčky

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 639 kJ /
2 065 kcal
Bílkoviny56,90 g
Tuky7,38 g
Vláknina33,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy426,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme částí vlažné vody. Mírně promícháme na řidší kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které zakryté utěrkou necháme v míse na teplém místě kynout cca 40 minut. Krok 2: Očištěná jablka pokrájíme na menší kusy a dáme do kastrolu. Dochutíme dle vlastní chuti citronovou šťávou a kůrou, skořicí nebo vanilkou, přidat můžeme i trošku rumu a rozinky nebo brusinky. Pod poklicí, na mírném ohni podusíme doměkka. Dusíme na skus, ne na pyré a doba dušení záleží na druhu jablek. Většinou není nutné ani podlévat a jablka se podusí ve vlastní šťávě. Poté necháme odklopené zchladnout. Krok 3: Vykynuté těsto opět propracujeme na pomoučněném stole a rozdělíme na cca 15 kousků. Z těch uděláme placičky, které naplníme zchladlou směsí, pevně uzavřeme. Naplněné knedlíky klademe spojem na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě zhruba čtvrt hodinky kynout. Knedlíky po vykynutí naházíme do vroucí vody, kde je za občasného promíchání, vaříme 5 - 7 minut, dle velikosti knedlíků. Nejlepší je, jeden vyndat na zkoušku a natržením těsta zjistit, zda jsou hotové. Krok 4: Knedlíky svižně vyndáme cedníkem z hrnce do mísy, kde je okamžitě propícháme jehlicí či vidličkou, aby odešla přebytečná pára, která by knedlíky srazila. Pak knedlíky posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme máslem, aby se neslepily. Krok 5: Knedlíky rozdělíme na talíře a dle chuti, buď přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem se skořicí nebo rozdrobeným olešnickým či strouhaným tvarohem, přelijeme zakysanou smetanou nebo jogurtem, oslazeným vanilkovým cukrem... a podáváme.

Zveřejněno 20. 3. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky s dušenými jablíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2YxP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky s dušenými jablíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2YxP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, kůra citronová, cukr vanilkový, droždí, voda, jablko, skořice mletá, cukr vanilkový, šťáva citronová, rozinky, cukr krupice, rum, smetana zakysaná, cukr moučkový, cukr skořice, máslo

Přidat fotografie receptu