Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky s dušenými jablíčky

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 15 min doba tepelné úpravy včetně dušení jablek

105 min (90 min příprava + 15 min tepelná úprava, doba tepelné úpravy včetně dušení jablek)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 639 kJ /
2 065 kcal
Bílkoviny56,90 g
Tuky7,38 g
Vláknina33,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy426,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme částí vlažné vody. Mírně promícháme na řidší kašičku a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které zakryté utěrkou necháme v míse na teplém místě kynout cca 40 minut. Krok 3: Očištěná jablka pokrájíme na menší kusy a dáme do kastrolu. Dochutíme dle vlastní chuti citronovou šťávou a kůrou, skořicí nebo vanilkou, přidat můžeme i trošku rumu a rozinky nebo brusinky. Pod poklicí, na mírném ohni podusíme doměkka. Dusíme na skus, ne na pyré a doba dušení záleží na druhu jablek. Většinou není nutné ani podlévat a jablka se podusí ve vlastní šťávě. Pokud ale je třeba, přidáme lžíci vody. Poté necháme odklopené zchladnout. Krok 4: Vykynuté těsto opět propracujeme na pomoučněném stole a rozdělíme na cca 15 kousků. Z těch uděláme placičky, které naplníme zchladlou směsí, pevně uzavřeme. Naplněné knedlíky klademe spojem na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě zhruba čtvrt hodinky kynout. Krok 5: Knedlíky po vykynutí naházíme do vroucí vody, kde je za občasného promíchání, vaříme 5-7 minut, dle velikosti knedlíků. Nejlepší je, jeden vyndat na zkoušku a natržením těsta zjistit, zda jsou hotové. Krok 6: Knedlíky svižně vyndáme cedníkem z hrnce do mísy nebo třeba na menší plech, kde je okamžitě propícháme jehlicí či vidličkou, aby odešla přebytečná pára, která by knedlíky srazila. Krok 7: Pak knedlíky posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme máslem, aby se neslepily. Krok 8: Knedlíky můžeme uvařit i v parním hrnci. Dno nádob potřeme olejem a případně i boky, kde se budou knedlíky nádob dotýkat. Jednotlivé už vykynuté knedlíky do nádob uložíme ne moc natěsno a v páře knedlíky vaříme orientačně 9 minut, záleží na velikosti. Po uvaření je propícháme např. špejlí, vyjmeme a můžeme je na povrchu velmi lehce potřít rozpuštěným máslem nebo olejem. Krok 9: Knedlíky rozdělíme na talíře a dle chuti, buď přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem se skořicí nebo rozdrobeným olešnickým či strouhaným tvarohem, přelijeme zakysanou smetanou nebo jogurtem, oslazeným vanilkovým cukrem a podáváme.

TIP: Ovocné knedlíky z kynutého těsta

Zveřejněno 20. 3. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky s dušenými jablíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2YxP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky s dušenými jablíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2YxP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Vyzkoušela jsem připravit knedlíky podle tohoto receptu. Těsto je úspornější, bez vejce a mléka, ale někomu to tak může vyhovovat. Kynuté knedlíky ráda vařím v parním hrnci a proto jsem ho opět k vaření využila. Jablka do sladkých jídel používám docela často, většinou dělávám s karamelem. Přidávám i odkaz, pokud by chtěl někdo vyzkoušet.

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, kůra citronová, cukr vanilkový, droždí čerstvé, voda, jablko, skořice mletá, cukr vanilkový, kůra citronová, šťáva citronová, rozinky, cukr krupice, rum, smetana zakysaná, cukr moučkový, cukr skořice, tvaroh na strouhání, máslo, olej

Přidat fotografie receptu