Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťouchané brambory z brambor vařených ve slupce

Hodnocení receptu je 4,8 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 558 kJ /
1 328 kcal
Bílkoviny15,58 g
Tuky94,44 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 101 mg
Sodík 1,64 g
Sůl4,00 g
Sacharidy97,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory omyjeme a s třemi vrchovatými lžícemi soli dáme vařit doměkka. Mezitím nakrájíme slaninu, bílou část cibulky a cibuli nadrobno. Krok 2: Mezitím do vyšší pánve dáme slaninu (já špek) s máslem a vyškvaříme. Přidáme cibuli a bílou část jarní cibulky a orestujeme dozlatova. Krok 3: Uvařené brambory scedíme, hned zalijeme studenou vodou a opět scedíme. Horké brambory napichujeme na vidličku a hned oloupeme. (Jde to dobře.) Krok 4: Oloupané brambory hned vhazujeme do horké cibulky a všechny rozšťoucháme. Dosolíme podle chuti a zředíme dle potřeby smetanou. Krok 5: Nakonec vmícháme zelenou část cibulky. Brambory můžeme podávat jako přílohové k masu nebo samostatně třeba s kefírem nebo salátem.

Zveřejněno 29. 3. 2021

Poznámka autorky mika59

Zůstaly mi doma doma samé drobné brambory, které se mi fakt nechtělo škrábat. Zvolila jsem tuhle přípravu a jsou moc dobré. Loupání jde po šokovém zchlazení velice dobře. Určitě to bylo rychlejší než loupat předem. Do brambor můžete přidat česnek, bylinky nebo místo sladké smetany zakysanou. My jsme si je dali s kuřetem, pečeným na talíři.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťouchané brambory z brambor vařených ve slupce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/52Rq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťouchané brambory z brambor vařených ve slupce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/52Rq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Ivana64: No přesně, ty malé jsou uvařené ve slupce rychleji oloupané, a chutné. Děkuji za zprávu..:-K:-)

Místo slaniny jsem dala škvarky a chutnalo nám. Určitě budu opakovat i se slaninou, protože ve sklepě už zbyly jen malé brambory, a ty taky nerada loupu. :-)

mika59: často dělám i kaši z brambor uvařených ve slupce, ale potom je nešťouchám, ale prolisuji a vyšlehám. Je to trochu pracnější. Máš ale pravdu - když mám málo času, tak brambory na kaši předem oloupu, ale jinak ne. ;-):-)

maris: No jsou opravdu chutné, ale na kaši si myslím, že jsou lepší oloupané. Nejsem si jista, jestli by z toho šla vyšlehat hedvábná kaše. Přece jen ty ve slupce jsou po uvaření trochu jiné.

Já je vždycky vařím ve slupce, asi to mám okoukané z domova a ani by mě nenapadlo je vařit oloupané. :-) Vařené ve slupce jsou i chutnější. Jen je nechám trochu zchladnout ( třeba po slití vody je vysypu z hrnce, zchladnou rychleji) a už je znovu nemáčím;-):-)

Super, díky za recept.

Suroviny:
brambory, slanina, cibule, máslo, cibulka jarní, smetana na vaření, sůl

Přidat fotografie receptu