Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chleba bez lepku

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bezlepkove.com Bezlepkove.com

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 084 kJ /
2 410 kcal
Bílkoviny53,01 g
Tuky34,32 g
Vláknina287,18 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7,41 g
Sůl16,30 g
Sacharidy328,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g bezlepkové směsi Doves Farm světlé chlebové a 180 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme nebo rozšleháme a necháme přes noc kvasit, cca 12–14 hodin. Ráno odebereme 1–2 lžíce z rozkvasu do sklenice ke kvásku a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby proces kvašení probíhal naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici. Do nádoby nalijeme 320 g teplé vody cca 30 °C a přidáme dvě lžíce psyllia a půl lžičky xantanové gumy. Ručním ponorným mixérem vlákniny v nádobě rozmixujeme do hutné směsi. Krok 2: Do misky s rozkvasem přidáme hutnou směs s psylliem a xantanem, lžičku soli, lžičku chlebového koření (nebo kmínu), bezlepkovou směs Doves Farm světlou i tmavou, lžičku cukru a lžíci octa. Vše dáme hníst a v polovině hnětení, ne dříve, přidáme olej. Vše vyhněteme v jemné těsto. Na mísu s těstem položíme poklop nebo fólii, aby vzniklo vlhké prostředí a těsto neoschlo. Mísu s těstem uložíme na teplé místo, kde necháme cca 2–3 hodiny odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu. Ošatku vysypeme bezlepkovou směsí doves farm a těsto do něj přendáme tak, aby pěknou stranou bylo dole v ošatce a popřekládaná strana byla nahoře. Po upečení zůstane pěkně hladké. Necháme na teplém místě kynout cca 2–3 hodiny. Po 2 hodinách zkoušíme, jestli je těsto již připravené na pečení tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stlačení se pomalu zvedlo, můžeme začít péct. Krok 3: Mezitím si troubu rozpálíme na 250 °C, dolů vložíme pekáč, nebo starý plech. Jakmile je trouba rozpálená, tak do pekáče nebo plechu nalijeme horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Než vložíme chléb do trouby, postříkáme jej slanou vodou z rozprašovače a pečeme prvních 10 minut při 250 °C. Potom snížíme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech nebo pekáč s vodou, vyvětráme páru a pečeme podle potřeby, dokud nebude kůrka světle hnědá. Chleba je dopečený, když na spodek poklepeme a zní dutě.

Upečený chléb vložíme na mřížku, aby vychladl. Krájíme, až je úplně vychladlý.

Zveřejněno 5. 5. 2021

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chleba bez lepku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/POgA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chleba bez lepku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/POgA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Kris-ta: Váš komentář byl smazán z důvodu skryté reklamy.

Bezlepkove.com: Recept úžasný, ale příspěvek od Kris-ty je v podstatě bohužel jenom reklama. Jen si asi paní myslela, že jí na to naletíme.
Každopádně vzhledem k tomu, že doma máme taky jednoho celiaká, tak chléb velice chválím, vypadá krásně. Protože co si budeme povídat, bezlepkové pečení chlebů, housek a rohlíků, to je hotová alchymie, aby se to dalo jíst i druhý den.Možná se po stopadesáté pokusím udělat bezlepkový kvásek, který se mnou nechce kamarádit:-) Hodně zdaru a hodně výtečných receptu :-K

Kris-ta: super, ano robot je velký pomocník, jsem ráda že se chleba podařil a chutná. Další recepty najdete na mém blogu bezlepkove.com. Děkuji za zpětnou vazbu.

Suroviny:
kvásek, chléb, voda, směs chlebová, směs chlebová, psyllium, jitrocel, olej, sůl, cukr, koření chlebové, ocet,

Přidat fotografie receptu