Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uhlířina po našem

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 796 kJ /
5 448 kcal
Bílkoviny112,79 g
Tuky415,64 g
Vláknina50,85 g
Cholesterol 854 mg
Sodík 7,19 g
Sůl17,46 g
Sacharidy294,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory pokrájíme na malé kostky a dáme uvařit v osolené vodě do měkka. Poté scedíme. Použít můžeme klidně i zbylé brambory od oběda či večeře. Krok 2: Zelný salát: zhruba 500 gramů zelí překrájíme na kratší kousky a dáme do mísy. K zelí přidáme jednu jemně pokrájenou cibuli, zakapeme troškou oleje, promícháme a dáme vychladit. Krok 3: V pánvi na jemně pokrájeném uzeném špeku (slanině) necháme dozlatova osmažit drobně pokrájenou cibuli. K té přidáme ke konci smažení rozvonět drcený kmín a česnek. Krok 4: Noky: mouky smícháme v míse se lžičkou soli. Přidáme vejce s vodou a vymícháme hustější těsto, které necháme cca 15 minut odstát. Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu. Pak těsto přendáme na olejem potřené prkýnko, ze kterého ukrajujeme hranou vidličky nebo nožem menší kousky těsta, které necháme z prkýnka padat do vroucí vody. Noky vaříme podle velikosti zhruba 15-20 minut. Určitě jim nestačí jen vyplavání na hladinu. Vařené noky scedíme. Krok 5: Do pánve přisypeme vařené scezené brambory i noky. Vše společně promícháme, necháme prohřát a dle chuti osolíme a opepříme. Do této směsi můžeme nasucho osmažené škvarky nebo na nudličky pokrájenou slaninu vmíchat rovnou nebo jimi uhlířinu posypat až na talíři. Krok 6: Uhlířinu podáváme se zelným salátem.

Zveřejněno 6. 5. 2021

Poznámka autora recepty73

Takto připravovala uhlířinu moje babička a dnes ji tak dělám i já. Říkávala, že děda by ji bez česneku a škvarků do pusy vůbec nevzal :-) a taky, že před salátem preferoval dobře vychlazený zrzavý mok.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uhlířina po našem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8jWj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uhlířina po našem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8jWj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Překvapuje mne,že se tu vůbec nezmiňuje varianta brambory,kroupy,zelí, vlastně jediná kterou pod názvem uhlířina znám. Granátnícký pochod je přece jen něco jiného.

Eja57: ...to jsem rád, díky:-K:-K:-K

Tak tohle je uhlířina zvaná luxus:-K .
Nebo grenadyrmars? Variant je mnoho a není úplně shoda jestli noky nebo těstoviny....je to krajové....
Bylo to oblíbené jídlo mého táty, s fleky nebo kolinky, a hoooodne cibulky na špeku....a trochu papriky....
Vrátil jsi mě do dětství:-*

Suroviny:
brambory, špek uzený, cibule, česnek, kmín drcený, sůl, pepř mletý, mouka hladká, mouka polohrubá, vejce, voda, olej, škvarky, škvarky, zelí kysané, cibule, olej

Přidat fotografie receptu