Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Můj guláš

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

radekhk radekhk

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny

Porce: 8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 497 kJ /
3 465 kcal
Bílkoviny334,15 g
Tuky162,67 g
Vláknina84,80 g
Cholesterol 834 mg
Sodík 1,06 g
Sůl2,10 g
Sacharidy146,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájíme maso na kostky 3x3 centimetry, cibuli nahrubo, rajčata na malé kostičky (kdo chce oloupe,ale není to nutné), paprikove lusky na proužky, česnek oloupeme. Krok 2: Rozpustíme sádlo, vsypeme cibuli a pořádně promícháme. Dáme na nejvyšší plamen, přikryjeme poklicí a necháme 5-7 minut takto restovat. Po uplynutí času sundáme poklici a cibuli už hlídáme a mícháme, po dalších 12-15 minutách by měla být k naší spokojenosti. Přidáme rajčata a prudce restujeme až se skoro rozvaří, přidáme práškovou papriku (mimo plamen) a zamícháme aby se rozpustila v horkém tuku, osolíme cca 5 ti špetkami soli a a opepříme. Vrátíme na oheň.
Dáme hovězí maso, zarestujeme aby se zatáhlo, přidáme krájené paprikové lusky, zalijeme vývarem aby maso bylo jen lehce pod hladinou, přikryjeme poklicí a dáme na ten nejmenší hořák co máme na plynu-na elektrice stupeň 2. Táhneme, tu a tam zamícháme, zhruba hodinu a půl podle tuhosti masa. Mezitím si na pánvi na lžičce sádla zatáhneme se špetkou soli a špetkou pepře vepřovou plec a přidáme k dílu do hrnce i s tukem, táhneme další cca hodinu dokud nebudou obě masa měkká. Přidáme drcený česnek
Guláš dosolíme, případně kdo chce přidá malou rovnou lžičku kajenského pepře. Hustota by měla být díky cibuli a zelenině akorát, ale kdo rád víc "omáčky" může naředit a potom zahustit klasickou jíškou nebo strouhaným chlebem. Až pak finálně dochutit.
Odstavíme a teprve nyní rozemneme v dlani majoránku a vsypeme do guláše. Krok 3: Podáváme sypaný krájenou cibulí a s přílohou dle vlastních chutí a preferencí-nejlepší je s chlebem.
Ideální je vařit den předem, vychladlý dát do chladna a další den podávat k obědu
Většinou dělávám verzi s kajenským pepřem-v tomto množství ho snesou i větší děti.

Zveřejněno 8. 5. 2021

Poznámka autora radekhk

Všude je tu gulášů, pravých-levých, hospodských, hovězích a já nevím jakých...tento se vaří v naší rodině už po čtyři generace a vždy všem chutnal.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Můj guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yV26

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Můj guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yV26

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kližka hovězí, hruď hovězí, plec vepřová, cibule, koření paprika maďarská, rajče, paprika, sůl, pepř, pepř cayenský, vývar hovězí, majoránka, sádlo vepřové, česnek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu