Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelové perníčky

Tyto výborné karamelové perníčky si vychutnáte nejen o Vánocích. Hodí se i jako sladké pochutnání ke kávě nebo čaji. Karamel perníčky provoní a navíc jim dodá zajímavou příchuť. Příprava je sice časově náročnější, ale stojí to za to, perníčky jsou opravdu vynikající.

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Karamelovypernicek Karamelovypernicek

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 467 kJ /
7 043 kcal
Bílkoviny109,52 g
Tuky181,36 g
Vláknina25,70 g
Cholesterol 744 mg
Sodík 5,02 g
Sůl4,21 g
Sacharidy1 230,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z cukru připravíme karamel. Do čistého vyššího hrnce nasypeme a na středně vysokou teplotu jej začneme zahřívat. Zpočátku nemícháme. Krok 2: Až se cukr začne rozpouštět, začneme míchat a snížíme teplotu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Cukr hnědne rychle, karamel tedy stále sledujeme, aby se nepřipálil. Hotový karamel má jantarovou zlatou barvu. Krok 3: Hrnec sundáme z plotny a přidáme 1 lžíci vroucí vody, abychom viděli, jak moc bude prskat. Poté opatrně vlijeme 200 ml vroucí vody a metličkou důkladně promícháme. Krok 4: Do karamelu přidáme máslo, med a pořád mícháme. Hrnec vrátíme na plotnu, na střední plamen a suroviny promícháme. Přidáme také sůl a perníkové koření. Krok 5: Sundáme z plotny a přidáme sodu. Stále mícháme, karamel bude velmi pěnit. Pěna se ale brzy usadí a karamel ztmavne. Krok 6: Karamel necháme zchladit, aby byl teplý, ale ne horký. Krok 7: Ke karamelu přidáme vejce a promícháme. Postupně přidáme 800 g prosáté mouky a vypracujeme vláčné a lehce lepivé těsto. Přidáme zbylou mouku, pokud to bude nutné. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a přes noc necháme uležet v lednici. Krok 8: Těsto vyválíme na plát o tloušťce 0,5-1 cm a vykrajujeme z něj oblíbené tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Krok 9: Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8-12 minut dle velikosti a tloušťky perníčků. Krok 10: Z trouby vyndáme perníčky raději dříve, než později. Jsou hotové, když jsou pružné.

TIP: Jak vyčistit nádobí od karamelu

Zveřejněno 29. 5. 2021

Poznámka autorky Karamelovypern…

Abyste hrnec vyčistili, nechte ho odmočit v teplé vodě, nebo ho naplňte vodou a tu přiveďte k varu. Horká voda zbytky karamelu úplně rozpustí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelové perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/10Gj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelové perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/10Gj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Veronika.Hrozna: já nepotíram, tak nevím

Karamelovypernicek: Mam navazeno pripraveno, pecu zitra. Muze se to po upeceni potrit bilkem,aby se leskly?:-?

danila: děkuji

Veronika.Hrozna: Dobrý den, nemusí. Jsou vyborné hned po upečení. Hlavně nepřepečte.

Mohu se zeptat, perníčky musí odležet, nebo se dají konzumovat hned po upečení? ;-)

sú vynikajúce....

Suroviny:
cukr krystal, voda, máslo, soda jedlá, sůl, koření do perníku, vejce, mouka hladká, med

Přidat fotografie receptu