Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laskonky s griliášovým krémem

Dejte laskonkám nový rozměr s naším receptem. Připravené jsou tradičně, z mletých mandlí, nikoliv z kokosu, jak můžete vidět v cukrárnách. Plněné jsou žloutkovým krémem s voňavým griliášem, což jsou vlastně rozmixované ořechy s karamelem.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 479 kJ /
5 373 kcal
Bílkoviny79,84 g
Tuky296,05 g
Vláknina29,00 g
Cholesterol 306 mg
Sodík 305 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy582,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Moučkový cukr prosejeme a smícháme s mandlovou moukou. Do mísy robota nalijeme bílky se 100 g cukru a vyšleháme polotuhý sníh. Krok 2: Vodu a 200 g cukru dáme do rendlíku, bez míchání přivedeme k varu. Až rozvar začne bublat, musíme hlídat teplotu, která by měla být 115 °C. Pokud nemáte teploměr, vezměte jakékoliv drátěné očko (někdy bývají na konci metly či jiných nástrojů), namočte ho do rozvaru a foukněte jako do bublifuku. Až začnou z očka vycházet spojené bubliny, má rozvar správnou teplotu. Krok 3: Sníh z bílků začneme šlehat na nejvyšší otáčky a tenoučkým pramínkem po hraně misky vléváme horký cukrový rozvar. Šleháme do zchladnutí. Výsledná hmota musí být krásně lesklá a hlavně pevná. Krok 4: Nyní velmi opatrně vmícháme mandlovou mouku s cukrem. Na plech připravíme silikonovou podložku nebo pečicí papír. Na něj položíme šablonu na laskonky a pomocí stěrky nebo špachtle rozetřeme těsto. Krok 5: Troubu zapneme na 120 °C. Pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 80 °C, rychle vyvětráme troubu a dosušíme dle velikosti (já jsem sušila 25 minut). Hotové laskonky jdou dobře odlepit z papíru/podložky. Krok 6: Griliáš: Cukr s vodou svaříme na světlý karamel (ideální teplota 175-180 °C), rychle promícháme s ořechy, přendáme na plech s pečícím papírem a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme najemno. Krok 7: Krém: Změklé máslo pokojové teploty vyšleháme do pěny, přidáme žloutkový krém také o pokojové teplotě, jinak by se krém srazil. Nakonec promícháme s griliášem. Krok 8: Laskonky plníme 2 kusy k sobě a boky, kde je vidět krém, ozdobíme zbytkem griliáše.

TIP: Jak připravit tradiční vánoční kokosky

Zveřejněno 12. 8. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Pokud nemáte šablonu jako já, můžete těsto nastříkat pomocí sáčku s trezírovací špičkou. Já použila špičku Wilton 1M, která vytváří nádherné růžičky.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Laskonky s griliášovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JO1l

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Laskonky s griliášovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JO1l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Eja57 (moderátorka): Aha, dobře, moje chyba. Já mandle k ořechům řadím, protože i v obchodě jsou vždy mezi ořechy. Děkuji za doplnění znalostí.
PS: v receptu jsem upravila větu o ořechové směsi, aby to nebylo matoucí ;-)

casino: Ano, myslela jsem si to také, jen jsem se chtěla ujistit. Dostala jsem mandlovou mouku a klasické makronky nemáme rádi. A tento recept se mi líbil. Nechtěla jsem rozpoutat diskuzi o rozdílu mezi mandlí a ořechem, spíš by mě zajímaly ohlasy na výsledný produkt. No nic, budu, krom autorky asi první;-)

Eja57 (moderátorka):
No, ona to asi MiskaKulicka: myslela jinak... ale z rcp to moc zřejmé není :-(
V praxi běžně zaměňuji to či ono tím či oním, bez ohledu na to, že vlašáky obsahují asi o 13% tuku více :-)

MiskaKulicka: mandle=ořechy...dovolim si nesouhlasit, mandle není ořech ale příbuzná meruňky či broskve (mandloň jako strom)

Mandlová mouka není nic jiného než rozemleté mandle = ořechy. A jelikož je smíchaná s cukrem, nazvala jsem to ořechovou směsí :-)

Eja57 (moderátorka): v bode dva je reč o orechovej zmesi, má byť mandľová...(mandľová múka a cukor múčkový)"Nyní velmi opatrně vmícháme ořechovou..."

píšete ořechovou hmotu vmíchat do ušlehaných bílků. V receptu je ale mandlová mouka, která v postupu není uvedená. Prosím o upřesnění, chtěla bych vyzkoušet, ale abych to nezvorala. Díky :-)

:yes::yes::yes: dobrý nápad - vypadají krásně :-K

Velmi pěkné :yes::-K

Suroviny:
bílek, cukr, voda, mouka mandlová, cukr moučkový, cukr, voda, ořechy, krém, máslo, griliáš

Přidat fotografie receptu