Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminčiny vdolky s hruškovými povidly

Vdolky jsou již od pradávna součástí naší kuchyně. I originální receptury po babičkách si snad každá hospodyňka uschovává. V tomto receptu jsou kynuté smažené vdolky doplněny hruškovými povidly, strouhaným tvarohem a zakysanou smetanou.

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 40 min

120 min (80 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 876 kJ /
1 643 kcal
Bílkoviny54,68 g
Tuky39,51 g
Vláknina10,60 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 1,01 g
Sůl2,46 g
Sacharidy261,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdřív připravíme kvásek. Rozetřeme droždí se lžící cukru, přidáme lžíci mouky a lžíci mléka. Necháme vzejít na teplém místě. Krok 2: Do mouky dáme sůl, vejce, nastrouhanou citronovou kůru z půlky citrónu, kvásek, mléko a olej. Ze všeho dohromady vypracujeme těsto, asi trochu tužší než na knedlíky a necháme v teple vykynout. Krok 3: Potom lžící vykrajujeme hromádky a na pomoučněném vále vytvoříme vdolky, které smažíme na lívanečníku (zpočátku pod pokličkou) z obou stran. Krok 4: Hotové vdolky namažeme povidly, poklopíme do nastrouhaného tvarohu a ozdobíme lžičkou zakysané smetany. Krok 5: Hrušková povidla:
Hrušky rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme jádřinec a nastrouháme na struhadle s většími oky. Trochu z nich vymačkáme šťávu a scedíme ji do hrnečku. Nastrouhané hrušky dáme vařit s 1 až 2 hřebíčky. Pozor, musíme je hodně míchat, aby se nepřipálila. Krok 6: Pokud nemáme úplně zralé hrušky, můžeme povidla přisladit. Do vymačkané šťávy z hrušek vmícháme lžičku škrobu, přilijeme do vařených hrušek a ještě chvíli spolu povaříme. Necháme vychladnout.

Zveřejněno 23. 10. 2021

Poznámka autora Gregusa

Pokud máme hrušek více, můžeme si udělat polotovar na povidla do zásoby. Nastrouhané hrušky plníme do skleniček, které zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 95 °C po dobu 25 minut.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčiny vdolky s hruškovými povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g169

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčiny vdolky s hruškovými povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g169

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Už jsem zjistil, že se to dá nastavit.:-Q:-)

MarcelaPa: Jé, toho jsem si nevšiml, :-D i když, na druhou stranu, jsem rád když mi zbydou aspoň čtyři na ráno k snídani.:-D:-D:-D Ta porce je tam už přednastavena, lépe by asi odpovídalo označení dávka, ale to nejde nastavit. Proto jsem do poznámky uvedl kolik vdolků lze z dávky udělat. Porci si musí každý jedlík stanovit sám, ;-) ale upozorňuji, že se jedná u úžasně jedlé jídlo.<3:-D

Minimálně 16 vdolků =1 porce? To jste tedy velký jedlík! :-)

:-)<3:-K

Vypadají opravdu lákavě, určitě vyzkouším

Suroviny:
mouka hladká, kvasnice, cukr, sůl, olej, vejce, mléko, kůra citronová, hruška, koření hřebíček, škrob, cukr, tvaroh, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu