Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeský kočičák (lepenice)

Lidový recept, který kombinuje levné a chutné suroviny. Brambory a zelí byly vždy součástí kuchyně našich babiček. Jihočeská lepenice neboli kočičák je příloha ze šťouchaných brambor, kysaného zelí, cibulky a česneku.

Hodnocení receptu je 5,0 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 289 kJ /
1 264 kcal
Bílkoviny30,84 g
Tuky31,95 g
Vláknina42,14 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 4,07 g
Sůl10,00 g
Sacharidy194,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, rozkrájíme a dáme vařit se solí a kmínem. Ze zelí lehce vymačkáme lák a pokud je zelí dlouhé, překrájíme ho. Zalijeme vodou a dáme vařit zvlášť v kastrůlku. Krok 2: Cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme na sádle do růžova. Ke konci přidáme prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek, promícháme a odstavíme. Krok 3: Uvařené brambory slijeme, ale trochu vody schováme do hrnku. Totéž uděláme se zelím. Brambory rozmačkáme šťouchadlem, ale jen trochu, nemusí být na kaši. Vmícháme do nich uvařené zelí. Krok 4: Nakonec vmícháme usmaženou cibulku s česnekem. Ochutnáme, a pokud je málo kyselé, přidáme trochu vody ze zelí, v opačném případě vodu z brambor.

TIP: Kysané zelí a brambory podle našich babiček

Zveřejněno 29. 10. 2021

Poznámka autora Gregusa

Tento recept mám od své babičky z Jindřichova Hradce, je to vynikající příloha třeba k jitrnicím, jelítkům, prejtu, karbanátkům, sekané atp.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský kočičák (lepenice)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QZj7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský kočičák (lepenice)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QZj7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Romilio: Romilio: děkuji za vyzkoušení a hodnocení, :-K moc mne to potěšilo.:-8

Udělali jsme si to k prejtu a je to fakt výborný, <3 také už příště budu dělat jedině i s česnekem. :-) Tahle varianta nemá chybu.:-K

Tohle můžu a dělám i ke karbanátkům. Teď mám v mrazáku jitrničku a ta čeká, až se rozhoupu. S česnekem jsme to nikdy doma nedělali, a zelí jen trochu podusím na pěkně osmahlé cibuli, vmíchám do brambor. Láká mě to, zkusit ten česnek. Uvidím.<3

chiara: děkuji za vyzkoušení a pochvalu.:-K:-)

chiara: když čtu recept a vaši odezvu,tak to budu muset vyzkoušet<3manžel to miluje<3<3<3

Miluji lepenici, u nás se dělala bez česneku, zkusila jsem tu vaší a je vynikající, odteď už jen s česnekem

Suroviny:
brambory, zelí kysané, cibule, sádlo, česnek, kmín celý, sůl

Přidat fotografie receptu