Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeská lepenice

Lepenice dříve často sloužila jako samostatné jídlo. Příprava vypadá na první pohled náročně, ale není. Kombinace syrového a dušeného zelí s bramborovou kaší a posypkou ze smažené cibulky je geniálním dědictvím po předcích.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Klarak

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 880 kJ /
1 644 kcal
Bílkoviny38,21 g
Tuky65,24 g
Vláknina44,65 g
Cholesterol 66 mg
Sodík 4,15 g
Sůl10,20 g
Sacharidy206,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme. Dáme je do hrnce a zalijeme horkou vodou. Osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a uvaříme doměkka.
Ohřejeme mléko. Krok 2: Kysané syrové zelí překrájíme. Cibule oloupeme a jednu nakrájíme nadrobno. Krok 3: Druhou cibuli nakrájíme na kolečka a usmažíme do zlatova na trošce sádla. Odložíme jí a pak použijeme na posyp. Krok 4: V hrnci rozehřejeme trochu sádla a cibuli pokrájenou nadrobno na ní osmažíme. Krok 5: K osmažené cibulce přidáme dvě třetiny zelí. Ochutíme solí, kmínem, případně cukrem. Zalijeme vodou a dusíme doměkka. Krok 6: Z uvařených brambor slijeme vodu, zalijeme je horkým mlékem. Rozšťoucháme a umícháme z nich hladkou kaši. Krok 7: Podušené zelí vmícháme do bramborové kaše. Přidáme i odložené syrové zelí a povrch posypeme dozlatova osmaženými cibulkovými prstýnky. Krok 8: Lepenici podáváme s klobásou, uzeným masem, jitrnicí nebo prejtem.

Zveřejněno 6. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeská lepenice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qYDp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeská lepenice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qYDp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Moc dobré, k lepenici jsem upekla jitrničky, a opravdu jsme si pochutnali. :yes:

Pravá jihočeská lepenice ze španělských surovin a německého kysaného zelí :-)

Pocházím z JČ, takže Kočičák - naše moc oblíbené jídlo:-p:yes:. Maminka ho dělala jedině z kaše (místo mléka smetanu -výtečné!), na kočičák dát hodně smažené cibulky -mňamka.

Kristýna 26. 9. 2011 13:17
Dobrý den. Mohu se zeptat, na kolik porcí je 1 kg brambor?

Magdalenko, v tom mléku je ten jihočeský trik, dělat lepenici vlastně z kaše. Zkus a věř mi, je to o třídu lepší, jemnější.;-)

U nás bude zajtra s údeným. Je skvelá!
Iba niečo mi nesedí, ja robím ako v popise uvádza autorka, ale v surovinách má aj mlieko...

;-) Až dnes, když jsem hledal, jsem narazil na tenhle recept. Protože jihočeská je ze všech nejlepší, děkuju moc a jdu na to.:-*

Tématické fráze:
lepenice recept, lepenice, jihočeský kočičák, lepenice z brambor, recept na lepenici, lepenice s uzenym masem, jihočeská jídla, bramborova lepenice, kočičák recept, jídlo kočičák, kočičák, jihočeské jídlo, jihočeské jídla, lepenice s prejtem, jídlo lepenice, lepenice s klobásou, lepenice recepty, nejlepší lepenice, recept kocicak, jihočeskou lepenicí

Suroviny:
brambory, mléko, zelí kysané, cibule, sádlo, cukr, kmín drcený, sůl

Přidat fotografie receptu