Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrník na plech s karamelem

Milujete tradiční větrníky, ale odrazuje vás "piplání" s tvarováním a plněním jednotlivých větrníčků? Vyzkoušejte tento recept, který chutná úplně stejně, ale je na celý plech. Odpalované těsto je základem a na to krém a karamel, lahodná kombinace.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Luucca Luucca

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 011 kJ /
7 651 kcal
Bílkoviny135,13 g
Tuky548,71 g
Vláknina6,90 g
Cholesterol 3,72 g
Sodík 1,64 g
Sůl3,79 g
Sacharidy539,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve rozehřejeme vodu s máslem a solí. Potom přidáme hladkou mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku a ani na hrnec, trvá to asi 4-6 minut. Krok 2: Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom všechna vejce, každé řádně vymícháme a až potom dáme další. Dva plechy vyložíme pečicím papírem a těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozetřeme na plech. Krok 3: Plát těsta dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Větrníky pečeme asi 30-40 minut. Nebojte se, hned tak se nespálí. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne. Krok 4: Uvaříme karamelové pudinky ve 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s cukrem moučka (2 lžíce) a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Připravený krém dosladíme podle chuti.
Vyšleháme šlehačku se ztužovačem a cukrem do husta. Krok 5: Na první plát větrníku naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhý plát a navrchu polijeme karamelovou polevou. Krok 6: Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Pozor, pálí to! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to. Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Když to bude hodně husté, přilijeme ještě trochu horké smetany. Ihned karamel nalijeme na větrník a dáme chladit do druhého dne.

TIP: Jak na dokonalý karamel

Zveřejněno 11. 11. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrník na plech s karamelem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qwL3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrník na plech s karamelem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qwL3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Suroviny:
sůl, vejce, máslo, voda, mouka hladká, máslo, mléko, cukr moučkový, pudinkový prášek, cukr moučkový, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, cukr krupice, smetana ke šlehání

Přidat fotografie receptu