Lískooříškové čtverečky
Máte rádi cukroví s lískovými oříšky? Vyzkoušejte sladké a křehké čtverečky s griliášovým krémem plným oříšků a vonícím po vanilce. Navodí tu správnou vánoční atmosféru, provoní dům a ozdobí vás stůl.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 588 kJ / 6 594 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,35 g |
Tuky | 457,58 g |
Vláknina | 27,26 g |
Cholesterol | 1,55 g |
Sodík | 148 mg |
Sůl | 0,49 g |
Sacharidy | 528,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oříšky namelte a máslo nechejte změknout.
Krok 2: Všechny suroviny zpracujte do těsta, těsto nechte půl hodinky odpočinout v chladu. Poté z nějvyválejte placku a vykrajujte čtverečky nebo jiné tvary dle libosti.
Krok 3: Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C do lehce zlatavé barvy.
Krok 4: Polovinu upečených čtverečků ozdobte čokoládovou polevou, půlkou lískového oříšku a nechte polevu zaschnout.
Krok 5: Čtverečky poté slepujte dva k sobě klasickým máslovým krémem, do kterého přimícháte mleté lískové oříšky nebo můžete použít krém griliášový.
Krok 6: Griliáš: Lískové oříšky opražte na sucho na pánvi dozlatova, poté je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupek.
Krok 7: Na čisté pánvi na mírném plameni nechte rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přisypejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 8: Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v mixéru rozmixujte na jemno nebo v hmoždíři rozdrťte.
Krok 9: Griliášový krém: Vanilkový lusk podélně rozřízněte, do kastrůlku nalijte polovinu mléka, přidejte rozpůlený vanilkový lusk, cukr a za občasného míchání přiveďte k varu.
Krok 10: Ve zbytku mléka prošlehejte žloutek a škrob a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do horkého mléka. Stále míchejte a zahřívejte, dokud hmota nezhoustne.
Krok 11: Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Nechte vychladnout, občas promíchejte.
Krok 12: Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny, po lžících přidávejte vanilkový základ a nakonec griliáš. Dle chuti dosladťe moučkovým cukrem, ale myslím, že doslazování není potřeba. Krém připravujte maximálně pár dnů před Vánocemi.
Zveřejněno 30. 11. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lískooříškové čtverečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rypB
Moje poznámka
Lískooříškové čtverečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rypB
Nejnovější recepty
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 3 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 6 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Velikonoční nádivka trochu dietnější
Přidáno před 6 hodinami
Nádivka ze strouhanky
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 1 hodinou
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 2 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 2 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 3 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Hanulka@ před 3 hodinami
Bramborový salát s fazolemi
TondaJ před 5 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 5 hodinami
Kokosová buchta, politá smetanou
AnnaGrabmylerova před 5 hodinami
Věnečky
jana.smajclova před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
ořechy lískové,
máslo,
žloutek,
mléko,
lusk vanilkový,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
žloutek,
máslo,
griliáš,
ořechy lískové,
cukr krupice
Komentáře