Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami

Tato výborná vánoční polévka vás skvěle zasytí. Klobásy, houby a kysané zelí se v ní dobře doplňují. Na dochucení použijete mletou papriku, kmín, nové koření a sušené švestky. Podávejte se zakysanou smetanou.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jurgen.k Jurgen.k

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 50 min

120 min (70 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 479 kJ /
1 309 kcal
Bílkoviny26,63 g
Tuky71,44 g
Vláknina35,05 g
Cholesterol 189 mg
Sodík 3,30 g
Sůl8,15 g
Sacharidy124,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby zalijte 150 ml horké vody a nechte je změknout. Krok 2: Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na plátky. Klobásu nakrájejte na kolečka. Ve větším hrnci se silnějším dnem rozehřejte máslo nebo olej a cibuli pozvolna restujte asi 5 minut. Jakmile začne zlátnout, přisypte klobásu. Zvyšte teplotu a klobásu zprudka orestujte. Na dně se budou tvořit připečeniny – během míchání je seškrabujte vařečkou, ať se nepřipálí. Asi po 1 minutě přihoďte vymačkané a nasekané houby (zbylou vodu nevylévejte!) a asi půl minuty je opékejte. Krok 3: Zasypte mletou paprikou, drceným kmínem, přidejte nové koření a pepř a krátce restujte. Ihned přidejte kysané zelí bez nálevu (pokud by bylo příliš kyselé, můžete jej i propláchnout), vše důkladně promíchejte a zalijte vodou z hub a vývarem. Přidejte bobkový list, lžičku soli a nechte pomalu probublávat na mírném stupni. Krok 4: Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky a uvařte je zvlášť v osolené vodě doměkka. Pak je slijte. Krok 5: Zhruba po 20 minutách vaření polévky do ní přidejte sušené švestky. Větší kousky překrojte napůl nebo na čtvrtky. Vařte dalších 10–15 minut. Přidejte slité vařené brambory. Krok 6: Ve smetaně rozmíchejte mouku a pomocí metličky nebo vidličky vyšlehejte dohladka. Přilijte přes jemné sítko do polévky, zamíchejte a nechte vařit dalších 10 minut. Osolte, pokud by naopak polévce kyselost chyběla, přilijte trochu nálevu z kysaného zelí. Krok 7: Podávejte se lžičkou zakysané smetany.

Zveřejněno 20. 12. 2021

Poznámka autora Jurgen.k

Recept byl připravován dle webu, prima.fresh.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qwmy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční zelňačka s houbami a sušenými švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qwmy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Suroviny:
houby sušené, cibule, klobása, ghee, paprika sušená sladká, kmín drcený, koření nové koření, pepř černý, zelí kysané, vývar masový, bobkový list, brambory, švestky sušené, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu