Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená krkovička v šunkovaru

Připravit si domácí šunku z krkovičky není náročné, jen zabere více dnů. Avšak i to má svůj důvod a věřte, že se to vyplatí. Krkovičku nejprve necháme naložit v láku a poté ji uvaříme v šunkovaru. Po vychladnutí pak můžeme koštovat.

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba tepelné úpravy: 180 min

180 min (180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 421 kJ /
2 252 kcal
Bílkoviny258,70 g
Tuky135,20 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 624 mg
Sodík 9,91 g
Sůl1,30 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme si lák:
Do jednoho litru převařené a vychlazené vody dáme koření, sůl a dobře rozmícháme. Krok 2: Maso dáme do vhodné nádoby, zalijeme připraveným lákem, aby maso bylo ponořené a můžeme jím i napíchat do masa (pomocí injekční stříkačky). Nádobu přikryjeme a dáme na 2-3 dny do lednice a každý den maso otočíme. Krok 3: Osušené maso nacpeme do šunkovaru. Sáček nemusíme používat. Šunkovar dáme do vhodného hrnce, zalijeme vodou, dáme na sporák a teplotu vody nastavíme na nějakých 75-80 °C a takto "vaříme" po celou dobu asi 2,5 hodiny, tedy do doby, až bude teplota v jádru 72-74 °C. Krok 4: Po docílení vnitřní teploty šunkovar zchladíme ve studené vodě a necháme vychladnout. Pokud je šunkovar studený, vložíme jej do lednice aspoň na 12 hodin. Krok 5: Po vychlazení šunkovar otevřeme, vzniklý rosol vylijeme do misky, který můžeme použít do husté polévky. Vyndáme krkovičku, provedeme zkušební řez a plátek ochutnáme. Výsledek vás překvapí.

TIP: Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky

Zveřejněno 21. 1. 2022

Poznámka autora pavelk

Tento a další recepty zhlédnete na: www.domaci-jidelnicek.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená krkovička v šunkovaru

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xO0B

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená krkovička v šunkovaru

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xO0B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Pavle moc děkuji za fajn recept:-K Udělali,pochutnali:-Q
U nás bylo jen ze 3/4 kg krkovice na zkoušku.Příště bude rozhodně větší množství.Do nálevu šlo 15 g obyč.soli a 15 g pragandy.Hodnoceno už bylo,tak teď ještě fotky:-8

:-)<3<3 to mě vrátilo tak o 40 let zpět, ještě ten šunkovar také mám, musím opět udělat . :-K

Suroviny:
krkovice vepřová, praganda, bobkový list, koření nové koření, voda

Přidat fotografie receptu