Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetanový zeleninový vývar

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 319 kJ /
793 kcal
Bílkoviny9,00 g
Tuky72,75 g
Vláknina4,00 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 273 mg
Sůl0,68 g
Sacharidy23,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do 2 l vroucí vody dáme veškerou zeleninu – vcelku, osoíme a opepříme. Velmi pomalým varem vaříme asi 1 hod. Krok 2: Do hrnečku si oddělíme asi čtvrt litru vývaru a necháme chladnout. Krok 3: Zeleninu vyndáme, do smetany rozmícháme 1 lžící mouky. Krok 4: Na pánvičce zvlášt rozehřejeme tuk a rozmícháme do něj 3 lžíce mouky – upražíme jen velmi do světla . Jíšku pak opatrně ředíme vychladlým vývarem a stále mícháme do hladka – nesmí být žmolky. Krok 5: Zředěnou jíšku vléváme za neustálého míchání zpět do vývaru a pokračujeme ve velmi mírném probublávání polévky. Přilejeme tam i smetanu s moukou a provaříme vše asi 20min. (abychom necítili syrovou mouku, ale jen zeleninu. Krok 6: Dokořeníme muškátovým oříškem, bílým pepřem a solí.

Polévka musí být krémová, hladká a chutnat po zelenině a cítit muškátem.

Zveřejněno 9. 8. 2009

Poznámka autorky spagetka

Jsou dvě cesty jak naložit s vyvařenou zeleninou – buď ji rozmixovat do stávající polévky, nebo ji použít ještě pod nějaké maso či do polévky (o vyhození neuvažujeme, bylo by to zbytečné plýtvání)

Jinak tahle polévka je výborná, když jsme zesláblí po nemoci nebo je nám tzv.těžko od žaludku

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smetanový zeleninový vývar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YvqM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smetanový zeleninový vývar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YvqM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

No, já se dívám, že tam tu zeleninu nevidím, já bych ji asi pomixovala do té polévky. Určitě je dobrá. Co se ale týká zeleninu použít dále po hodinovém vaření, no, tak, to snad né? Veškeré vitamíny, co obsahuje už jsou stejně v té polévce. Rajská se také dělá na zeleninovém základě(ikdyž já jen občas), ale pak se buď propasíruje, nebo vyhodí, aspoň teda pokud vím. Jinak za nápad z Rakouska máš plusík!!;-):yes:

Špagetko, já bych tedy tu zeleninku rozhodně do polévky rozmixovala, jinak bod jako hrom :yes: a brzy ji uvařím :-D:-p

Kvůli téhle polévce, abych si zpětně vzpomněla na babičku, jsem jela až do Rakouska :-!:-8:-D. Tam jsme ji měli a já úplně cítila přesně tu chuť, jakou vždycky dělala babička. Mrkla jsem doma a zjistila, že ji tam fakt mám a že jsem ji už hooodně dlouho nedělala :-8,a při tom je neskutečně lahodná a "žravá"

Tématické fráze:
vepřový vývar, jak udělat jíšku, charakteristika polévek, polevky charakteristika, polévka ze zeleninového vývaru, zeleninova polevka se smetanou, polevka zeleninovy vyvar, charakteristika polévky, jak se dělá vývar, smetanova zeleninova polevka, jak dlouho se dělá vývar, zeleninová smetanová polévka, jak udělat vývar, rakouská polévka, zeleninovo smetanová polévka, smetanová rybí polévka, polévky ze zeleninového vývaru, rakouská polévka recept, rakouske polevky, charakteristika vyvaru

Suroviny:
mrkev, celer, petržel, kedlubna, kapusta, brokolice, brambory, květák, ořech muškátový, pepř bílý, sůl, smetana sladká, mouka hladká, tuk

Přidat fotografie receptu