Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cikánská vepřová pečeně

Takto pomalu pečené vepřové maso není po upečení vysušené. Maso je možné i prošpikovat slaninou, omáčku můžeme doplnit zelenou paprikou, rajčaty a kyselou okurkou. Fantazii se meze nekladou.

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Loulalo Loulalo

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 110 min

140 min (30 min příprava + 110 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 501 kJ /
3 227 kcal
Bílkoviny245,27 g
Tuky238,39 g
Vláknina7,44 g
Cholesterol 697 mg
Sodík 3,69 g
Sůl9,00 g
Sacharidy23,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 120 °C. Krok 2: Nejprve maso svážeme potravinářským provázkem. Pak potřeme olejem, osolíme, opepříme a použijeme buď bylinky nebo koření dle chuti. Krok 3: Na pánvi maso ze všech stran na trošce oleje opečeme, vložíme do pekáčku a dáme do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečeme opravdu zvolna, aby maso nebylo vysušené, zhruba 1,5 hodiny. Když maso pouští šťávu, tak ho touto šťávou přeléváme. Důležité je, aby se maso nedusilo pod pokličkou, protože ho chceme péct. A také, aby nebylo ponořené ve šťávě. Proto přeléváme. Krok 4: Na tu samou pánev, kde jsme opékali maso, dáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, orestujeme ji, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme, až se zbarví. Přidáme nakrájený česnek a necháme minutku provonět, zasypeme hladkou moukou, orestujeme ji a zalijeme vývarem. Zhruba 20 minut povaříme. Krok 5: Když je hezky zhoustlá, vypneme a přecedíme přes cedník do jiného rendlíku. Do sosíku přidáme kousek másla pro chuť a vlastně i zahuštění.

TIP: Způsoby zahušťování polévek, omáček a zeleniny - rady a tipy

Zveřejněno 30. 4. 2022

Poznámka autorky Loulalo

Originální recept najdete na FB Těhotný kuchař.

Hmotnost masa/Doba pečení

800 g/ 1 hodina

1200 g/1,5 hodiny

1500 g/ 2 hodiny

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cikánská vepřová pečeně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g1rl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cikánská vepřová pečeně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g1rl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (2)

Jednoduše popsané a chutě vyvážené. Super
;-)

:-):yes::-K

Suroviny:
pečeně vepřová, olej, cibule, česnek, slanina anglická, mouka hladká, vývar masový, sůl, pepř mletý, bylinky, máslo

Přidat fotografie receptu