Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marocká květáková polévka s mandlemi

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

houba houba

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 974 kJ /
472 kcal
Bílkoviny7,49 g
Tuky42,55 g
Vláknina3,46 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 34 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy12,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci rozpálíme olej a vhodíme do něj všechno koření i harisu.
Na mírném ohni restujemu do rozvonění cca 2 minuty. Krok 2: Květák očistíme, zbavíme košťálu, rozebereme na růžičky a přidáme do hrnce. Zalijeme vroucím vývarem. Krok 3: Přidáme oloupané, pokrájené rajče. Vaříme asi 20 minut do změknutí květáku. Krok 4: V tom čase opražíme na trošce oleje mandlové lupínky do zlatova. Krok 5: Uvařený květák rozmačkáme lehce šťouchadlem na brambory (tím starým modelem). Kdo chce, rozmixuje.
Dosolíme, dochutíme. Krok 6: Polévku podáváme horkou, zdobenou plátkami opražených mandlí, vyladěnou další harissou a hrubě drceným pepřem.

Zveřejněno 20. 5. 2022

Poznámka autorky houba

Po vložení receptu mi topky nabídly velmi podobný recept z roku 2012.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marocká květáková polévka s mandlemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R22z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marocká květáková polévka s mandlemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R22z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Tonja: Harissu v Maroku běžně používají, ale koření ne pastu. Harrisa do jejich jídel patří! Maroko jsme projeli bez CK, jedli na rúzných místech.

Ostrá africká směs koření na přípravu masa, grilování, minutek a omáček. Tradiční pastu můžeme připravit rozmixováním malé cibule s česnekem, 1 lžíce oleje a smícháním s kořením na hustou pastu.

Tato pálivá směs se nejčastěji používá v marocké, alžírské a tuniské kuchyni. Podává se jako omáčka, do které se namáčejí kousky grilovaného a pečeného masa, přidává se do polévek a dušených jídel, nebo se přidává do omáčky ke kuskusu. Harissa se někdy přidává do drcených rajčat a používá se jako dip ke kebabu.

Znám několik dobrých kuchařů z Maroka, ale harrisu nepoužívají; prý není typicky marocká. Používají přímo chilli papričky. Připouštím, že v našich podmínkách je přidání chilli ve formě pasty asi obvyklé, harrisa je jednou z možností.

Varimji dost casto, fakt vyborna. Uvar, napis!

:-)<3:yes: je tam vše co mám ráda, určitě mi bude chutnat :yes::-K

Suroviny:
květák, vývar kuřecí, rajče, římský kmín mletý, pepř mletý, skořice mletá, koriandr sušený, olej, pasta chilli

Přidat fotografie receptu