Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní aztécká polévka - Sopa azteca

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 287 kJ /
308 kcal
Bílkoviny9,23 g
Tuky17,36 g
Vláknina9,02 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy25,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předem dáme vařit krůtí krky spolu s kořením v čajítku na silný tažený vývar. Přivedeme k varu, mírně osolíme, stáhneme teplotu na minimum a táhneme dokud maso nejde lehce vidličkou od kosti. Maso vidličkou natrháme . Krok 2: Před koncem vaření ve větší silnostěnné pánvi nasucho opečeme řeznou stranou dolů půl oloupané cibule, půlky očištěných rajčat až dotmava cca 3-4 minuty, nakonec do odstavené pánve přidáme naplocho rozpůlený oloupaný česnek. Krok 3: Vše necháme mírně vychladnout a rozmixujeme s chipotle vločkami a poté na lžíci olivového oleje restujeme cca 5 minut. Přilijeme vývar a vaříme cca 10 minut. Podle chuti dosolíme a opepříme. Zatím nakrájíme tortilly na proužky asi 0,5 cm široké a osmažíme je na oleji dozlatova, vyndáme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk. Krok 4: Avokádo podélně rozkrojíme, odstraníme pecku, lžící dužinu vyndáme ze slupky, nakrájíme na plátky a pokapeme limetkou. Krok 5: Do misek dáme trhané maso, zalijeme vývarem, přidáme osmažené proužky tortill. Plátky avokáda vložíme před podáváním do polévky a přidáme lístky koriandru. Zvlášť podáváme klínky limetky a papričku nakrájenou na kolečka.

Zveřejněno 17. 6. 2022

Poznámka autorky Marie Svarcova

Pecku z avokáda nevyhazujte obsahuje mnohem zdravější látky než dužina.

Posiluje imunitu, snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol, zlepšuje funkci jater, žlučníku, slinivky i střev. Pomáhá proti zánětům a bolestem. Obsahuje i výkonné antioxidanty, vápník, hořčík a další prospěšné látky. Dá se lehce nastrouhat na obyčejném struhadle a usušit. Můžete potom používat do salátů, na ozdoby i přidat do hotových jídel.Lze i nakrájet na plátky a uvařit čaj.

Recept jsem měla uložený jako výstřižek z časopisu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní aztécká polévka - Sopa azteca

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6O8Q

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní aztécká polévka - Sopa azteca

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6O8Q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

houba: Ok ;-) děkuji za radu :-):-K

Marie Svarcova: Jeste to hlavní jsem zapomnela!! Na vrch polívky davají kosticky cerstveho syra!! A na kazdem stole je k dispozici nekolik vice ci mene pikantnich omaček, chipotle, nasekana cibule.

houba: :-)Míšo moc děkuji za poučný komentář, dělala jsem to podle receptu z časopisi (možná Gurmet nebo Prima Fresh) a nemám s tím jiné zkušenosti, ráda se poučím. Moc nám takto chutnala a zajímalo by mě, jak chutná ta originál (pošli mi prosím recept - díky) ty proužky jsem měla křupavé - nerozmočené. (Zkusím ten recept najít a ofotit) :-K Přeji krásnou neděli, měj se skvěle :-K

Sopa Azteca je moje nejoblíbenější jídlo z mexických. Teda ještě jejich "mondongo", držtková, nenapodobytelná u nás. Co mě tam ale nejvíc štvalo, přesně jak má Maruška na fotce (a já kvůli fotce také), že ty proužky tortil servírují do té polévky!! Nez polívku sním, je z nich bláto. No vlastně po chvilce. Tak si vždycky dávám vsude proužky extra a přikřupávám si k jednotlivým soustům.
Kromě toho, Maruško, že jsem se jich fakt najedla, nikde, nikdy nedávají tu cibuli, rajčata opečené. A nesypou koriandrem! Pálivá také není, tu si dělám tak doma.
Jinak užasný recept, jsem zvědavá, jestli ji někdo tady uvaří :-)

tejaja: :-) moc děkuji za milý komentář, mám ráda ostré ale dávám jen maličko, kvůli ostatním a kdo chce tak si přidá do misky. Když jsem ji vařila poprvé nestihla jsem dát do misek avokádo, než jsem ho nakrájela byla snědená. :-K Přeji krásný víkend :-K

Maruška, pekný recept. To jalapeno síce je na mňa ostré, ale objektívne posúdené, je top dobrá polievka. ;-)

Suroviny:
vývar masový, krky krůtí, pepř, koření nové koření, cibule, rajče, česnek, olej olivový, chipotle, sůl, pepř mletý, avokádo, koriandr čerstvý, tortilla kukuřičná, olej

Přidat fotografie receptu