Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)

Kulajda je velmi oblíbenou a tradiční polévkou naší kuchyně. Snoubí se v ní chutě aromatického kopru, jemné smetany, brambor a vajíček. V zimě zahřeje a v létě osvěží, je to opravdu polévka na kterékoliv roční období.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Muflonek Muflonek

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 707 kJ /
1 125 kcal
Bílkoviny53,34 g
Tuky81,60 g
Vláknina8,40 g
Cholesterol 1,40 g
Sodík 631 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy41,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na lžičce másla a sádla necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na půlměsíčky, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory, petržel a restujeme. Krok 2: Až máme zeleninu hezky zlatou, tak zaprášíme hrstí mouky a necháme orestovat. Poté přidáme hovězí vývar, kopr z nálevu (ale bez nálevu), opepříme a necháme vařit. Krok 3: Postupně mícháme. Po 20–25 minutách přidáme smetanu a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem. Krok 4: Mezitím připravíme zastřená vejce. V malém hrnci přivedeme k varu vodu, kterou lehce osolíme a přidáme dvě lžíce octa. Lžičkou uděláme ve vodě vír a rychle vyklepneme vejce. Ve víru stačí 20-30 vteřin a je hotovo. Opatrně vyjmeme a vložíme do servírované polévky. Krok 5: Nasekáme čerstvý kopr a na závěr polévku na povrchu posypeme.

TIP: Časté chyby při vaření kulajdy. Poradíme, jak se jim vyhnout

Zveřejněno 20. 6. 2022

Poznámka autorky Muflonek

zdroj: Prostřeno

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPl96

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPl96

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Eja57: 1 lzicka sadla a 1 masla...a hrst muky.:-8

Mě udivuje i mrkev a petržel. Nikdy jsem se s tím v žádném receptu nesetkala. Vaření je velmi kreativní činnost, tak proč ne, ale myslím, že to už není kulajda. ;-):-8

magdalenka: no to mne taky...i když je to na pět porcí...

hospodyne: souhlasím zcela, v kulajde ani chuťově nemá vývar co dělat...a ani já ztracené vejce neumím za půl minuty...za mne recept:no:

Mna udivila hrst muky...

bod 4 postupu :-O
No, já to dělám takto

:-K vždycky jsem si myslela, že nedílnou součástí kulajdy jsou houby.A když se píše jihočeská, proč hovězí vývar, když uvážíme, jak chudý kraj to byl. Zastřené vejce za 30 vteřin neuvařím. A tak nevím, čemu nerozumím:-) Nechci být za chytrou, ale pro začínající kuchařky je recept s tímto názvem dost zavádějící.

Suroviny:
sádlo, máslo, mrkev, petržel, vývar hovězí, kopr sterilovaný, kopr čerstvý, mouka hladká, smetana, vejce, ocet, cibule, brambory, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu