Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb žitný kváskový bez hnětení

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nanynka_Nancy Nanynka_Nancy

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 70 min Plus doba kynutí rozkvasu 8 - 12 hodin a 2 - 3 hodiny kynutí samotného chleba ve formě.

85 min (15 min příprava + 70 min tepelná úprava, Plus doba kynutí rozkvasu 8 - 12 hodin a 2 - 3 hodiny kynutí samotného chleba ve formě.)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 976 kJ /
1 906 kcal
Bílkoviny47,80 g
Tuky7,38 g
Vláknina40,54 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy391,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připrav si rozkvas z 200 g žitné chlebové mouky pokojové teploty, 200 g vody pokojové teploty a 2 lžic kvásku pokojové teploty. Vše smíchej v míse, přikryj utěrkou a nechej kynout (v závislosti na okolní teplotě) 8 až 12 hodin. Krok 2: Jakmile je rozkvas hotov, připrav si formu na biskupský chlebíček a vymaž ji máslem. Krok 3: Odeber si do čisté skleničky s proděravěným víčkem z rozkvasu 2 polévkové lžíce a ulož do lednice na příští pečení. Do mísy s rozkvasem přidej 300 g žitné chlebové mouky, sůl, med, všechny ostatní volitelné přísady a 300 g vody a vše dokonale smíchej dohromady. Krok 4: Takto připravené těsto dej do máslem vymazané formy a uhlaď jej, případně posypej semínky a přikryj sáčkem tak, aby se později nedotýkal vykynutého těsta. Nechej opět kynout (dle okolní teploty) 2, 3 nebo více hodin (musíš časem odhadnout, aby nebylo těsto překynuté). Krok 5: Peč následujícím způsobem: 10 – 13 minut v troubě předehřáté na maximální teplotu, ale sníženou na 200 st. C, potom 15 minut na 175 st. C, pokud se ti zdá vrchní strana chleba tmavá, peč dalších 10 - 13 minut na 175 st. C s alobalem, jinak bez. Dalších 15 minut na 175 st. C zapni jen na spodní ohřev a posledních 5-10 minut peč na 175 st. C bez formy. Krok 6: Upečený chléb polož na mřížku a nechej dokonale vychladnout.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo co nejdéle. Mikroten není vhodný k delšímu skladování. Poradíme lepší způsoby

Zveřejněno 23. 8. 2022

Poznámka autorky Nanynka_Nancy

Chléb ze žitné mouky v troubě už nevyskočí, jako je tomu u chlebů z jiných druhů mouky, nepraská a má krémovější střídku. Oblíbila jsem si žitnou chlebovou mouku z Věrovan (fialová), z jiných není chléb tak vláčný a jemný. Chléb lze nakrájet na cca 17 krajíců po 50 g.

Peču ve dvou různých formách, z Lidlu 32x13x7 je nižší a delší, ve formě Banquet 27x14x7je zase vyšší a kratší a krajíců je méně. Časy pečení jsou orientační, uprav si je podle pečicích vlastností své trouby.

Upečený chléb uchovávám v chlebníku v utěrce, kterou po 2, 3 dnech měním za suchou, vydrží opravdu dlouho.

V létě připravuju rozkvas ráno, protože je rychleji nakynutý a večer peču, v zimě jej připravuju večer a dopoledne peču.

Kvásek vydrží v lednici několik dní, možná jej bude potřeba mezi dvěma pečeními přikrmit troškou vody a lžící žitné mouky (octový zápach=hladový kvásek). Žitný kvásek lze založit doma, což není zrovna jednoduché nebo jej získat už hotový (viz. kvásková mapa).

Na závěr - nikdy si nezapomeň z rozkvasu odebrat trošku na další pečení!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb žitný kváskový bez hnětení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkD2L

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb žitný kváskový bez hnětení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkD2L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
mouka žitná chlebová, voda, sůl, kvas žitný, med tekutý, cibule sušená smažená, kmín celý, ořechy, bylinky, kustovnice, olivy, rajče sušené, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu