Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podvodnice, cukroví z těsta kynutého pod vodou

Jednoduché a výborné cukroví připravené z tuku, mouky a kvásku necháme přes noc kynout pod vodou. Z těsta vykrajujeme tvary, které dáme upéct. Po upečení ještě horké cukroví obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby kynutí

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 5 plechů

5plechů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 223 kJ /
3 160 kcal
Bílkoviny53,56 g
Tuky189,65 g
Vláknina14,40 g
Cholesterol 5 mg
Sodík 806 mg
Sůl1,99 g
Sacharidy302,61 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozdrobíme do mléka, promícháme s cukrem a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Tuk rozdrobíme do mouky smíchané se špetkou soli. Krok 3: Kváskem zaděláme těsto, utvoříme z něj kouli, ponoříme ji do hrnce se studenou vodou a necháme vykynout (nejméně 1 hodinu, lépe přes noc). Krok 4: Pak těsto osušíme, vyválíme placku a vykrajujeme různé tvary. Před pečením dáme plechy do chladna. Troubu včas rozpálíme na 200 °C. Krok 5: Pečeme do růžova. Krok 6: Upečené hned obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

TIP: Jak snadno vyrobit domácí vanilkový cukr

Zveřejněno 28. 8. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podvodnice, cukroví z těsta kynutého pod vodou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/738ww

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podvodnice, cukroví z těsta kynutého pod vodou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/738ww

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Alzbetina Prk.: Dobrý den, naše rodina toto cukroví peče dlouhé roky a zaujalo mne Vaše namáčení do rumové vody. Nikdy jsem to takto nenamáčela. Kolik vody a kolik rumu dáváte a v normální pokojové teplotě a máčí se to tam hned horké a pak obalit v cukru? Když budou rozpálené a jen bych je tam v prstech namočila, tak nevím, jak je horké udržím, tak nevím, zda je na to nějaký fígl. Děkuji Martina

Alzbetina Prk.: pamätám, že to pečivo bolo veľmi bledé aj upečené. A veľmi krehké. Vždy sme to skúšali len tak, že odspodu to bolo trochu ružové. Ale tá babračka stála zato!;-)

Alenka60: zkoušela jsem je teď o víkendu péct. Na chuť ok, ale tvary nic moc, těsto se trhalo a pak jsem taky měla problém poznat, kdy je to správně upečené. Buď se mi to zdálo nedopečené nebo pak až moc křehké. No snědly se a udělám někdy další pokus. Horké jsem je namočila do rumové vody a pak co moučkového cukru s cukrem s rumovou příchutí

Alzbetina Prk.: Moja mamička toto pečivo tiež piekla a horúce namáčala do alkoholu, väčšinou do slivovice a potom do práškového cukru. Dalo sa z toho aj trochu opiť, ale neskôr to malo len len jemnú vôňu. Milovali sme to hlavne pre ten nalepený cukor.<3

Alzbetina Prk.: Zdravím. S tou rumovou vodou som neskúšala, rumovú vôňu mám spojenú so zimou a s čajom, tak príležitostne skúsim aj tvoj postup<3

Nadja: Ďakujem, že si sem recept vložila:-*. Chutí nám aj tvoja sladká verzia, cesto je univerzálne, keď doňho nedáš veľa soli. V sladkej verzii mi to pripomína keksíky z múky, hery a bieleho vína, ktoré sa tiež obaľujú v cukre- robievam ako vianočné pečivo, tiež veľmi starý recept.:-K

Oskerova Julia: :-K Julinko, děkuji za moc hezké fotky. Myslím, že na druhu mouky tolik nezáleží, já teď většinou peču z polohrubé (i vánoční cukroví), i když v rcp je hladká. A co sladká verze - chutnala?

Nadja: Ahoj, dnes som na zaťovu žiadosť znova piekla slanú verziu- tyčinky so syrom , ale skúsila som najskôr na suchom plechu zopár kúskov, ktoré som obalila v cukre a výborné cesto na obe verzie. Len som podľa zvyku urobila z polohrubej múky . Skúsila som pridať fotku.

Alzbetina Prk.: ;-) Pokud je spácháš, tak, pokud můžu, bych poprosila o foto. A přeji Ti dobrou chuť.

Tohle bylo oblíbené pečivo mé maminky, tedy asi pořád je, akorát že ho už tak počítám 20-30 let nepekla :-D. My jsme doma vykrajovaly kolečka, ty se horké namočily do rumové vody a pak teprve obalily v moučkovém cukru. Já je snad o víkendu budu muset udělat!

Suroviny:
mouka hladká, sůl, tuk, droždí, cukr, mléko, cukr moučkový, cukr vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu