Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibulový bochánek

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

StefanieB StefanieB

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 35 min

110 min (75 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 369 kJ /
3 195 kcal
Bílkoviny101,49 g
Tuky28,42 g
Vláknina41,21 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,44 g
Sůl16,00 g
Sacharidy616,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z vlažné (nikoliv vařící) vody, droždí a cukru vypracujeme kvásek. Voda nesmí pálit, musíme v ní udržet ruku. Droždí ve vodě rozmíchejme – nejlépe to jde metličkou. Necháme 10 minut stát. Krok 2: Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Na rozpáleném oleji cibuli osmahneme dozlatova. Použijeme pouze 1 lžíci oleje, nechceme aby byla cibule samý olej. Stačí jen tolik, aby se lépe opekla. Krok 3: Pokud se na pánvi přichytila, vlijeme do pánve lžíci nebo dvě vody a rychle promícháme. Díky vodě přichycenou cibuli uvolníme a můžeme pokračovat ve smažení. Já většinou vodu přidávám i když není třeba, protože je po ní cibulka pěkně šťavnatá. Krok 4: Po přidání vody jí ještě krátce opeču než se přebytečná voda vypaří. Cibulka se peče dohněda, ale ne do křupava, to už by bylo moc. Před přidáním do těsta nechme cibuli zcela vychladnout. Krok 5: Zbytek surovin promícháme ve velké míse, přidáme vychladlou cibuli a poté do ní vlijeme i kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujeme těsto – zabere to asi 5 minut. Krok 6: Velký plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem. Krok 7: Z těsta vypracujeme velký kulatý bochník, který dáme doprostřed plechu (já jsem z jednoho těsta udělala dva menší bochníky). Trochu ho zmáčkněte, ať není moc tak vysoký.
Chléb nechte pod utěrkou kynout 60 minut. Krok 8: Vykynutý chléb vložíme do předehřáté trouby na 210 °C na střední rošt (na spodním může být nedopečený). Pečeme 5 minut, poté stáhneme teplotu na 180 °C a 25-30 minut dopečeme.
Při pečení potíráme máslem. Krok 9: Špejle po vytáhnutí musí být čistá.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo co jak nejdéle

Zveřejněno 3. 12. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cibulový bochánek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkDw2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cibulový bochánek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkDw2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

StefanieB: je to chlieb a dobrý určite.

Majkaa: Knedlík to fakt není :-)

Podobá se to hodně knedlíku.

Suroviny:
mouka hladká, voda, cibule, droždí, olej, cukr, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu