Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovar a sulc

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

La Furi Roja La Furi Roja

Snadný

Doba přípravy 310 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 270 min

310 min (40 min příprava + 270 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 porcí

2 porce ovaru + asi 10 porcí sulcu.

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: První den dáme vařit ovar. Nejdříve omyjeme a důkladně očistíme kolena od zbytků štětin. Poté alespoň ve dvou místech prořízneme kůži až ke kosti. Krok 2: Vložíme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby kolena byla ponořená. Hodně nasolíme (já dávala asi 3 lžíce), přidáme přepůlenou cibuli, česnek v celku, 5 bobkových listů a po 10 kuličkách pepře a nového koření. Přivedeme k varu, přiklopíme a mírně táhneme jako vývar cca 4 hodiny. Maso musí jít oddělit krásně od kosti a rozpadat se. Krok 3: Podáváme s chlebem, křenem a hořčicí podle chuti. Můžeme na talíř k masu nalít i malinko vývaru.
Zbytek necháme vychladit do druhého dne. Krok 4: Sulc:
Druhý den bychom v hrnci měli najít kus krásné, pevné huspeniny. Pokud se tak nestane, bude potřeba po přecezení svařit objem tekutiny - zredukovat. Krok 5: Nejprve na plotně celou hmotu mírně rozpustíme, aby šel přecedit vývar. Přes cedník přelijeme do jiného hrnce a přivedeme k varu. Pokud je potřeba, dosolíme a přidáme nakrájenou mrkev. Mezitím obereme maso, včetně kůže. Nameleme nebo nakrájíme nadrobno a přidáme zpět do vývaru. Když je mrkev měkká, stáhneme z plotny a přidáme nakrájenou cibuli a okurky. Kápneme trochu octa a přidáme mletý pepř. Krok 6: Sulc rozdělíme do nádob, ve kterých ho chceme uchovávat (můj táta dává do srnčích hřbetů, já kvůli skladování dávám do dóz).
Necháme vychladnout a poté dáme do lednice. Trvá cca den než sulc úplně zatuhne.
Podáváme s octem a chlebem.

TIP: Domácí zabijačka je tradice. Jaké recepty jsou s ní spojené?

Zveřejněno 1. 1. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ovar a sulc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J66AP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ovar a sulc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J66AP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Dělám taky, právě když mám 1x za rok kolínko. Jenže já tam nerada tu zeleninu, takže dělám spíš takový tlačenkózní způsob. Ale chutná mi to moc.<3

Suroviny:
koleno vepřové, cibule, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, česnek, sůl, ovar, vývar masový, cibule, okurky sterilované, mrkev, ocet, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu