Sváteční svíčková z pomalého hrnce
Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům. Všichni milujeme její jemnou, přesto však kořenitou zeleninovou chuť. Tato královna mezi českými omáčkami má několik možností přípravy, zde vám ji nabízíme z pomalého hrnce.
Suroviny pro 5 porcí
Staročeský recept na sváteční svíčkovou, upravený pro pomalý hrnec.
5porcí
Postup přípravy
Zeleninu na mořidlo pokrájíme na hrubo, citron pečlivě oloupeme, nakrájíme na kolečka a vyjmeme jadérka. Všechny suroviny svaříme a necháme vařit cca 10 minut. Dáme vychladit. Krok 2: Maso očistíme od blan, omyjeme a osušíme. Maso prošpikujeme zmrzlou slaninou, díky tomu krásně půjde protknout celým válečkem. Váleček svážeme kuchyňským provázkem do úhledného tvaru.
Maso zalijeme vychladlým mořidlem. Uložíme do lednice nejméně na 24 hodin (max. 3 dny), po 12 hodinách maso v mořidle otočíme. Krok 3: V rendlíku na másle orestujeme do zlatova zeleninu na omáčku, kterou jemně pokrájíme. Zalijeme vínem a necháme částečně odpařit.
Směs přendáme do pomalého hrnce. Krok 4: Odleželé maso osušíme a nasolíme ze všech stran. Na rozpuštěném sádle na pánvi maso zprudka zatáhneme ze všech stran a vložíme do pomalého hrnce na restovanou zeleninu.
Z mořidla vyjmeme citrony a zalijeme jím maso v pomalém hrnci do poloviny výšky hrnce. Pomalíme 8 až 9 hodin na low nebo medium (podle typu hrnce teplota cca 90 °C) Jakmile masová vidlička projede lehce masem, maso vyjmeme a odstraníme provázek. Krok 5: Do kastrolu se silným dnem nasypeme cukr a zahříváme. Nemícháme až do chvíle, kdy začne cukr na okrajích zlátnout. Poté ihned ztlumíme plamen a pomalu mícháme od kraje ke středu. Když je karamel rozpuštěný, opatrně vléváme mléko za stálého míchání a vypneme sporák. Krok 6: Do karamelu propasírujeme veškerý obsah z pomalého hrnce, přidáme hořčici, osolíme. Pokud je omáčka řídká rozšleháme hladkou mouku se smetanou a zahustíme omáčku. Pokud hustota vyhovuje, přidáme samotnou smetanu a provaříme (s moukou alespoň 10 minut). Krok 7: Hotovou omáčku podle potřeby dochutíme solí a pepřem a důkladně rozmixujeme do hlaďoučka. Krok 8: Servírujeme s masem nakrájeným na plátky, houskovým knedlíkem a plátkem citronu se šlehačkou a brusinkami.
Zveřejněno 1. 1. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční svíčková z pomalého hrnce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrrBY
Moje poznámka
Sváteční svíčková z pomalého hrnce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrrBY
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 2 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 2 hodinami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 17 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 13 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 14 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 14 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 14 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 14 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 15 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 15 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 15 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 16 hodinami
Domácí perník
KlaraVaj před 20 hodinami
Suroviny:
svíčková falešná,
slanina,
citron,
sůl,
sádlo,
ocet,
koření nové koření,
pepř celý,
tymián,
bobkový list,
celer,
petržel,
mrkev,
cibule,
citron,
máslo,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
víno červené suché,
mléko plnotučné,
cukr krystal,
smetana ke šlehání,
hořčice plnotučná,
mouka hladká,
citron,
šlehačka,
džem brusinkový
Komentáře