Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční svíčková z pomalého hrnce

Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům. Všichni milujeme její jemnou, přesto však kořenitou zeleninovou chuť. Tato královna mezi českými omáčkami má několik možností přípravy, zde vám ji nabízíme z pomalého hrnce.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 540 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 480 min + čas na naložení masa (min. 24 hodin)

540 min (60 min příprava + 480 min tepelná úprava, + čas na naložení masa (min. 24 hodin))

Suroviny pro 5 porcí

Staročeský recept na sváteční svíčkovou, upravený pro pomalý hrnec.

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu pokrájíme na hranolky a dáme zmrazit.
Zeleninu na mořidlo pokrájíme na hrubo, citron pečlivě oloupeme, nakrájíme na kolečka a vyjmeme jadérka. Všechny suroviny svaříme a necháme vařit cca 10 minut. Dáme vychladit. Krok 2: Maso očistíme od blan, omyjeme a osušíme. Maso prošpikujeme zmrzlou slaninou, díky tomu krásně půjde protknout celým válečkem. Váleček svážeme kuchyňským provázkem do úhledného tvaru.
Maso zalijeme vychladlým mořidlem. Uložíme do lednice nejméně na 24 hodin (max. 3 dny), po 12 hodinách maso v mořidle otočíme. Krok 3: V rendlíku na másle orestujeme do zlatova zeleninu na omáčku, kterou jemně pokrájíme. Zalijeme vínem a necháme částečně odpařit.
Směs přendáme do pomalého hrnce. Krok 4: Odleželé maso osušíme a nasolíme ze všech stran. Na rozpuštěném sádle na pánvi maso zprudka zatáhneme ze všech stran a vložíme do pomalého hrnce na restovanou zeleninu.
Z mořidla vyjmeme citrony a zalijeme jím maso v pomalém hrnci do poloviny výšky hrnce. Pomalíme 8 až 9 hodin na low nebo medium (podle typu hrnce teplota cca 90 °C) Jakmile masová vidlička projede lehce masem, maso vyjmeme a odstraníme provázek. Krok 5: Do kastrolu se silným dnem nasypeme cukr a zahříváme. Nemícháme až do chvíle, kdy začne cukr na okrajích zlátnout. Poté ihned ztlumíme plamen a pomalu mícháme od kraje ke středu. Když je karamel rozpuštěný, opatrně vléváme mléko za stálého míchání a vypneme sporák. Krok 6: Do karamelu propasírujeme veškerý obsah z pomalého hrnce, přidáme hořčici, osolíme. Pokud je omáčka řídká rozšleháme hladkou mouku se smetanou a zahustíme omáčku. Pokud hustota vyhovuje, přidáme samotnou smetanu a provaříme (s moukou alespoň 10 minut). Krok 7: Hotovou omáčku podle potřeby dochutíme solí a pepřem a důkladně rozmixujeme do hlaďoučka. Krok 8: Servírujeme s masem nakrájeným na plátky, houskovým knedlíkem a plátkem citronu se šlehačkou a brusinkami.

TIP: Rady a tipy jak pracovat s pomalým hrncem

Zveřejněno 1. 1. 2023

Poznámka autorky Mama-mia

Sváteční svíčkovou podle tohoto receptu připravuji vždy na Nový rok, vyžaduje trochu práce navíc s mořidlem a čas na odležení, ale výsledkem je luxusní křehoučké masíčko s vymazlenou omáčkou dokonalé chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční svíčková z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrrBY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční svíčková z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrrBY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
svíčková falešná, slanina, citron, sůl, sádlo, ocet, koření nové koření, pepř celý, tymián, bobkový list, celer, petržel, mrkev, cibule, citron, máslo, cibule, mrkev, petržel, celer, víno červené suché, mléko plnotučné, cukr krystal, smetana ke šlehání, hořčice plnotučná, mouka hladká, citron, šlehačka, džem brusinkový

Přidat fotografie receptu