Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaové pracny

Pracny neboli medvědí tlapky, jsou tradičním vánočním cukrovím, které rozhodně nesmí na slavnostní tabuli chybět. Pokud je upečete na první adventní neděli, budou dokonale uleželé a křehoučké. Tak honem, ať to stihnete.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dextra

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 128 kJ /
2 421 kcal
Bílkoviny31,73 g
Tuky140,13 g
Vláknina16,40 g
Cholesterol 595 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy249,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme cukr s nastrouhaným máslem, doplníme o kakao, žloutek a špetku skořice. Krok 2: Vypracujeme těsto, které plníme do formiček vymazaných tukem. Krok 3: Stačí dát pod okraj formičky. Krok 4: Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 °C dorůžova, asi 10 minut. Krok 5: Hotové teplé pracny můžeme obalit v cukru.

TIP: Kalendář vánočního pečení

Zveřejněno 17. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kakaové pracny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8lw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kakaové pracny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8lw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Letos jsem svůj recept vynechala a upekla tento recept z poloviční dávky...bohužel pro nás. Bude chybět😄.....příští vánoce peču dvojtou dávku....moc dobré, jen jsem přidala že svého receptu tři rozdrcené hlavičky hřebíčku.

výborný recept,i bez vymazaní šly krasně vyklepnout a to sem použila místo másla obyč stellu. :yes:

Nějak jsem v postupu nenašla,kdy se má dát mouka.Děkuji

Vyklápí se skvěle, chutnají skvěle. Přidal jsem oříšky a mňam.

Jinak by v receptu mohlo být napsáno, jak dlouho se cca mají při jaké teplotě dělat.
Já je dělal při cca 170°C asi 12 minut, třeba to někomu pomůže...

Vyklápí se naprosto v pohodě i s jiným tukem než Herou nebo máslem...

Princezna806: Jaký tuk jsi použila?? Pokud cokoliv jiného, než Heru, nebo máslo, vyklápí se to velmi zle!! Mám s tím vlastní zkušenost.

Princezna806: Odober z cesta kúsoček potrebný do formičky, urob guľku, obaľ zľahka v múke a ať potom daj do formičky. Po upečení vyklápaj hneď horúce, vyklopia sa jedna radosť ;-)

Mno za těsto 1 ale kdybych měla známkovat vyklepávání tak za 5 ;-( totálně nejdou ;-(

Lennaj: Já u cukroví většinou předehřívám na 180-200 stupňů a hlídám, protože fakt každá trouba peče jinak. Mám elektrickou;-)

Na kolik stupňu jste předehřáli troubu prosím?

Bodík a děkuji za prima receptík :-K

Tak se zrovna dívám, že tohle není recept od Bibi!:-)) takže dextro, obrázek jsem přidala tobě!;-)

Koubkova: tak já nevím, jak ty od Bibi, ale moje šly hned, vůbec jsem je nemusela nějak moc vyklepávat.

Chutově dobré, ale nešly mi vyklepnout:-//

Je to sice trochu jiné těsto, než máš ty, Jani, nejde tam žádné vejce a jsou tam ořechy. Podobou se mi ale zdály ty tvé asi nejpodobnější:-), tak snad nevadí, že ti přidám foto;-). Tyhle mé jsou staročeské pracny a mám je v mém odrbaném starém sešitě už skoro 30 let;-)

Tématické fráze:
pracny recept, pracny, pracny cukroví, recept na pracny, recept pracny, vanocni cukrovi pracny, jak dlouho péct pracný, kakaové vánoční cukroví, cukrovi pracny, pracny z polohrubé mouky, kakaové cukroví, staročeské pracny, pracné cukrovi, jak péct pracny, vynikající pracny, recepty pracny, pracny recepty, cukroví-pracny, kakove pracny, pracny z tatranek

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, máslo, kakao, žloutek, skořice, cukr moučkový, tuk

Přidat fotografie receptu