Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaové pracny

Pracny neboli medvědí tlapky, jsou tradičním vánočním cukrovím, které rozhodně nesmí na slavnostní tabuli chybět. Pokud je upečete na první adventní neděli, budou dokonale uleželé a křehoučké. Tak honem, ať to stihnete.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dextra

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 128 kJ /
2 421 kcal
Bílkoviny31,73 g
Tuky140,13 g
Vláknina16,40 g
Cholesterol 595 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy249,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme cukr s nastrouhaným máslem, doplníme o kakao, žloutek a špetku skořice. Krok 2: Vypracujeme těsto, které plníme do formiček vymazaných tukem. Krok 3: Stačí dát pod okraj formičky. Krok 4: Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 °C dorůžova, asi 10 minut. Krok 5: Hotové teplé pracny můžeme obalit v cukru.

TIP: Kalendář vánočního pečení

Zveřejněno 17. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kakaové pracny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8lw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kakaové pracny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8lw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Letos jsem svůj recept vynechala a upekla tento recept z poloviční dávky...bohužel pro nás. Bude chybět😄.....příští vánoce peču dvojtou dávku....moc dobré, jen jsem přidala že svého receptu tři rozdrcené hlavičky hřebíčku.

výborný recept,i bez vymazaní šly krasně vyklepnout a to sem použila místo másla obyč stellu. :yes:

Nějak jsem v postupu nenašla,kdy se má dát mouka.Děkuji

Vyklápí se skvěle, chutnají skvěle. Přidal jsem oříšky a mňam.

Jinak by v receptu mohlo být napsáno, jak dlouho se cca mají při jaké teplotě dělat.
Já je dělal při cca 170°C asi 12 minut, třeba to někomu pomůže...

Vyklápí se naprosto v pohodě i s jiným tukem než Herou nebo máslem...

Princezna806: Jaký tuk jsi použila?? Pokud cokoliv jiného, než Heru, nebo máslo, vyklápí se to velmi zle!! Mám s tím vlastní zkušenost.

Princezna806: Odober z cesta kúsoček potrebný do formičky, urob guľku, obaľ zľahka v múke a ať potom daj do formičky. Po upečení vyklápaj hneď horúce, vyklopia sa jedna radosť ;-)

Mno za těsto 1 ale kdybych měla známkovat vyklepávání tak za 5 ;-( totálně nejdou ;-(

Lennaj: Já u cukroví většinou předehřívám na 180-200 stupňů a hlídám, protože fakt každá trouba peče jinak. Mám elektrickou;-)

Na kolik stupňu jste předehřáli troubu prosím?

Bodík a děkuji za prima receptík :-K

Tak se zrovna dívám, že tohle není recept od Bibi!:-)) takže dextro, obrázek jsem přidala tobě!;-)

Koubkova: tak já nevím, jak ty od Bibi, ale moje šly hned, vůbec jsem je nemusela nějak moc vyklepávat.

Chutově dobré, ale nešly mi vyklepnout:-//

Je to sice trochu jiné těsto, než máš ty, Jani, nejde tam žádné vejce a jsou tam ořechy. Podobou se mi ale zdály ty tvé asi nejpodobnější:-), tak snad nevadí, že ti přidám foto;-). Tyhle mé jsou staročeské pracny a mám je v mém odrbaném starém sešitě už skoro 30 let;-)

žjúúúva, tak tohle těsto je geniální:-O měla jsem trochu strach, protože v holandsku neseženu polohrubou mouku, navíc jsem si vzpomněla péct pracny, když nemám formičky, takže jsem těsto lehce pomačkala a vykrajovala malými tvořítky:-8:-8:-8, ale to vůbec neva....:-D cukroví je vynikající, úplně se rozplývá na jazyku :-K:-K:-K:-K letí bod:yes:

Pracny jsou užasné :yes: u nás se pracny nikdy moc nejedly ale tuty jsou skvělé a asi budem muset ještě přidělat.takže mohu opravdu jen doporučit jsou vynikající :-)):-p
A skvěle se vyklápějí ,sice jsme měli strach ale šli lépe než ty co máme napsané. :yes: a samozřejmě dáváme bodíka

Aničko, jak se dívám, přidala jsi nádherné foto, že bych zajela do Zlína na ochutnávku? Já totiž na pracny nedostanu odvahu, bojím, že by se mi nevyklopily.

Dělávám jiné pracny,tento recept se mi líbil,včera jsem upekla-jen jsem přidala hřebíček a je to na další+:yes::yes:bodík.
Cukroví je krásně jemné a nedrolilo se;-)
Příští Vánoce budou zase s tímto receptíkem:-))

Jitko, do cukroví se dává většinou moučka

A ten cukr jaký:-?krupice nebo moučka:-?Zkusím to s moučkou:-):-8

Dneska jsem je zrovna upekla, dělám je každý rok a navíc dávám rozdrcený hřebíček:-!Tak dávám bodíka a fotky:yes:

Tématické fráze:
pracny recept, pracny, pracny cukroví, recept na pracny, recept pracny, vanocni cukrovi pracny, jak dlouho péct pracný, kakaové vánoční cukroví, cukrovi pracny, pracny z polohrubé mouky, kakaové cukroví, staročeské pracny, pracné cukrovi, jak péct pracny, vynikající pracny, recepty pracny, pracny recepty, cukroví-pracny, kakove pracny, pracny z tatranek

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, máslo, kakao, žloutek, skořice, cukr moučkový, tuk

Přidat fotografie receptu