Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí šunka od kosti z pomalého hrnce

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 870 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 840 min bez doby naložení nasoleného masa

870 min (30 min příprava + 840 min tepelná úprava, bez doby naložení nasoleného masa)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 484 kJ /
1 550 kcal
Bílkoviny252,00 g
Tuky60,18 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 4,62 g
Sůl1,20 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a celou nasolíme rychlosolí (Praganda). Zavakuujeme do sáčku nebo uzavřeme do těsné vzduchotěsné nádoby. Uložíme v lednici na 4 dny. Vakuovanou nemusíme kontrolovat, pokud máme v nádobě, jednou každý den zkontrolujeme a šunku otočíme. Krok 2: Po 4 dnech šunku omyjeme vodou a důkladně osušíme. V oleji rozmícháme tekutý kouř a celou šunku potřeme. Pokud máme jinou část kýty než ořech, můžeme šunku svázat provázkem do úhledného tvaru. Krok 3: Na dno hrnce vytvoříme "rošt" z nalámaných a kartáčkem očištěných větviček. Na tento rošt vložíme šunku. Hrnec zapneme na low a necháme 14 hodin. Na poslední hodinu podložíme poklici vařečkou, aby unikla přebytečná vlhkost. Krok 4: Maso není třeba dále tepelně upravovat. Ještě teplá šunka je výborná s čočkou, hráškovým pyré nebo s křenem. Po vychladnutí lze krájet kráječem na velmi tenké plátky. Zabalená alobalu vydrží v lednici týden, zavakuovaná 2 týdny.

TIP: Rady a tipy jak pracovat s pomalým hrncem

Zveřejněno 2. 1. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka od kosti z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R66nK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka od kosti z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R66nK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Chápu to správně, že ten rošt (větvičky), se dá do hrnce na dno úplně na sucho? Nemůže se hrnec nějakým způsobem poškodit? Děkuji

magdalenka: Ano, opravdu jsou recepty podobné, uzené jako uzené. V pomalém hrnci lze tímto způsobem připravit různé druhy masa. Tento je z kýty a chutná jako šunka od kosti.:-)

K receptu cathleen si pridala identickú fotku, ako máš tu pri svojom recepte. Nie je to zakázané, ale netradičné určite. Podobnosť tých dvoch receptov je tiež zaujímavá.

Suroviny:
kýta vepřová, praganda, olej slunečnicový, koření tekutý kouř,

Přidat fotografie receptu