Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí šunka od kosti z pomalého hrnce

Hodnocení receptu je 4,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 870 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 840 min bez doby naložení nasoleného masa

870 min (30 min příprava + 840 min tepelná úprava, bez doby naložení nasoleného masa)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 484 kJ /
1 550 kcal
Bílkoviny252,00 g
Tuky60,18 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 4,62 g
Sůl1,20 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a celou nasolíme rychlosolí (Praganda). Zavakuujeme do sáčku nebo uzavřeme do těsné vzduchotěsné nádoby. Uložíme v lednici na 4 dny. Vakuovanou nemusíme kontrolovat, pokud máme v nádobě, jednou každý den zkontrolujeme a šunku otočíme. Krok 2: Po 4 dnech šunku omyjeme vodou a důkladně osušíme. V oleji rozmícháme tekutý kouř a celou šunku potřeme. Pokud máme jinou část kýty než ořech, můžeme šunku svázat provázkem do úhledného tvaru. Krok 3: Na dno hrnce vytvoříme "rošt" z nalámaných a kartáčkem očištěných větviček. Na tento rošt vložíme šunku. Hrnec zapneme na low a necháme 14 hodin. Na poslední hodinu podložíme poklici vařečkou, aby unikla přebytečná vlhkost. Krok 4: Maso není třeba dále tepelně upravovat. Ještě teplá šunka je výborná s čočkou, hráškovým pyré nebo s křenem. Po vychladnutí lze krájet kráječem na velmi tenké plátky. Zabalená alobalu vydrží v lednici týden, zavakuovaná 2 týdny.

TIP: Rady a tipy jak pracovat s pomalým hrncem

Zveřejněno 2. 1. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka od kosti z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R66nK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka od kosti z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R66nK

Marie

Komentáře (3)

Chápu to správně, že ten rošt (větvičky), se dá do hrnce na dno úplně na sucho? Nemůže se hrnec nějakým způsobem poškodit? Děkuji

magdalenka: Ano, opravdu jsou recepty podobné, uzené jako uzené. V pomalém hrnci lze tímto způsobem připravit různé druhy masa. Tento je z kýty a chutná jako šunka od kosti.:-)

K receptu cathleen si pridala identickú fotku, ako máš tu pri svojom recepte. Nie je to zakázané, ale netradičné určite. Podobnosť tých dvoch receptov je tiež zaujímavá.

Suroviny:
kýta vepřová, praganda, olej slunečnicový, koření tekutý kouř,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu