Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 962 kJ / 1 186 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,57 g |
Tuky | 25,42 g |
Vláknina | 51,68 g |
Cholesterol | 18 mg |
Sodík | 30 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 152,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čočku dobře propláchneme na cedníku studenou tekoucí vodou a nasypeme do kastrolu. Zalijeme třemi hrnky studené vody, přikryjeme a necháme projít varem. Pak scedíme.
Krok 2: Do kastrolu přidáme další tři hrnky vody, jemně osolíme, přidáme koření a znovu přivedeme k varu. Zmírníme oheň a čočku necháme za občasného protřepání (ne míchání) mírně "probublávat".
Krok 3: Mezitím v menším kastrůlku připravíme jíšku. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku s prolisovaným česnekem a zatřeme Solamylem. Mícháme a vytvoříme zlatavou jíšku. Hotovou cibulovou jíšku zatím odstavíme stranou.
Krok 4: Jakmile je čočka uvařená, scedíme ji, ale zbývající vodu zachytíme. Bobkový list a nové koření vyndáme. Vodu z čočky (cca 250 ml) přilijeme k jíšce a malou metličkou intenzivně rozmícháme na kaši. Vaříme asi tak 15 minut, můžeme dosolit podle vlastní chuti.
Krok 5: Provařenou omáčku dochutíme octem, můžeme jemně doladit cukrem, kdyby se zdála příliš kyselá. Těsně před podáváním promícháme omáčku s čočkou a krátce prohřejeme, aby čočka nebyla studená.
Krok 6: Na talíři můžeme podávat s vajíčkem, kyselou okurkou nebo třeba osmaženou cibulkou.
Zveřejněno 6. 1. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Novoroční čočka na kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/822jj
Moje poznámka
Novoroční čočka na kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/822jj
Nejnovější recepty
Restovaná zelenina s volskými oky (vhodné pro diabetiky typu 2)
Přidáno před 7 hodinami
Red velvet brownies s tvarohem
Přidáno před 11 hodinami
Smetanová rýže se zeleninou a žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Tuňákový salát v tortille
Přidáno 30. 1. 2025 18:00
Sekaná se sýrem a sušenými houbami
Přidáno 30. 1. 2025 17:17
Bramborové placky s jitrničkou
Přidáno 30. 1. 2025 12:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Domácí kmínový chleba: Má křupavou kůrku, vláčnou střídku a úžasně voní. Z droždí je snazší na přípravu než z kvásku
Jihočeský kočičák neboli lepenice podle Pepy Nemravy: Skvěle k němu pasuje pečená krkovice, říká kuchař
Hrnková buchta s tvarohem: Dokonale vláčný a jemně nadýchaný moučník voní kakaem a vanilkou, na přípravu je snadný
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát - vzpomínka na Itálii
Neregistrovaný před 59 sekundami
Červená řepa-salát
Lucie1001 před 4 minutami
Nivová omáčka
Neregistrovaný před 5 minutami
Pečená plněná kotleta
Neregistrovaný před 8 minutami
Pikantní mrkvový salát s řeřichou
Neregistrovaný před 9 minutami
Šalamounova buchta
Neregistrovaný před 10 minutami
Vepřové špízy
Neregistrovaný před 16 minutami
Polévka s fazolkovými lusky
Neregistrovaný před 18 minutami
Řezy veselá Florida
Neregistrovaný před 18 minutami
Krekry z vinného těsta
Neregistrovaný před 18 minutami
Suroviny:
sádlo,
cibule,
česnek,
solamyl,
čočka,
voda,
vývar zeleninový,
ocet vinný,
bobkový list,
koření nové koření,
majoránka,
cukr,
sůl,
koriandr,
vejce,
okurky sterilované
Komentáře