Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská kyselice

Kysané zelí je oblíbenou potravinou a zelných receptů je opravdu mnoho. Pravá a tradiční valašská kyselica je ale jenom jedna. Připravte si tuto polévku podle originálního a ověřeného receptu a získáte smetanovou pochoutku s jemně nakyslou chutí.

Hodnocení receptu je 4,8 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

anete anete

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 306 kJ /
312 kcal
Bílkoviny11,15 g
Tuky2,29 g
Vláknina15,33 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2,81 g
Sůl7,00 g
Sacharidy54,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí zalijeme vodou, trochu osolíme, přidáme kmín, nové koření, bobkový list a dáme vařit. Pokud je ale zelí hodně kyselé, tak ho předem trochu propláchneme vodou. Krok 2: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť v menším množství lehce osolené vody. Krok 3: Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme cca po 15 minutách vařit k zelí. Krok 4: Když je zelí téměř měkké, tak ve smetaně a troše vody rozmícháme mouku, nalijeme za stálého míchání do polévky a necháme pozvolna zhruba 15 minut provařit. Krok 5: Ke konci přidáme uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily. Dochutíme majoránkou, solí, pepřem a polévku odstavíme. Krok 6: Podáváme s chlebem.

TIP: Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí

Zveřejněno 22. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašská kyselice

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MQAQ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašská kyselice

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MQAQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

No nevím, jestli je úplně vhodné vařit brambory spolu s kysaným zelím. To bych taky mohl vařit polívku i týden a s bramborem bych rozbil okno. Dávám brambory vařit zvlášť.

Foto nemám,, ale dneska bylo uvareno a je vynikající přidávám bodík :yes:

nansy: Každý rok si v Luhačovicích dávám celý týden valašskou kyselici. Vždy je tam klobása a hřiby, nikdy jsem v ní nepotkala máslo ani vajíčko. Je to moje nejoblíbenější polévka, dávám si ji všude, kde ji mají a máslo ani vajíčko nebyly nikdy nikde.

Také jsem uvařila brambory zvlášť a zelí ještě pokrájela,přidala trošku třtinového cukru. Luxusní polévka. Díky :-K

Dobrá polévka. Jen brambory jsem pro sichr uvařila zvlášť.
Děkuji za recept:-K

Jídlo je to dobré, ale valašská kyselica to není, do té se dává chlebový kvásek. Hledala jsem ji, protože mi táta už nestihl před smrtí předat recept, ale jsem zklamaná, protože to má s tím společný jen název.

vosje: Valasska kyselice je urcite bez kvasku, ale pak existuje polevka zvana "Kyselo" a ta je s pridanim chleboveho kvasku - treba Podkrkonosske kyselo atd.

výborná,jen jsem místo klobásy dala uzené a trochu sušených hříbků. Polévka nemá chybu:yes:<3

Jsem asi debil????????v jak velkém hrnci vaříte? Mám ji úplně vodovou ????pokazim to zasmažkou??

Aspen: vodu tam dejte kousek nad zelí!!! Zásmažka se nedává do kyselice. Proto ta mouka roškvrdlaná ve vodě (ve vodě z té vařené kyselice!)

POZOR brambory vařte zvlášť, jelikož můžou ztvrdnout z kyselé vody od zelí

polévka je velmi dobrá,jen místo kysaného zelí sem použila sterilované....syn mi to kyselé nechce jíst a super,povedlo se ;-):yes:

Dnes jsem vařila tuto polévku,je výborná.Jen jsem vařila zelí s kořením v jednom hrnci a restovanou cibulku brambory a uzené žebírko v druhém hrnci,pak jsem zelí přendala i s vývarem do hrnce s žebírkem a zahustila a dochutila dle návodu.

Je výborná,taky ji dělavam:yes:

Baby netreba davat cukr staci kdyz poradne oplachnete kysele zeli :)

Vynikající kyselice! Díky moc za recept :-8

I já se prádávám, dnes jsem ji vařila poporvé podle Vašeho receptu a je výýborná, také jsem ale přidala trošku cukru ... jinak nic.
Děkuji :yes:

Tak jsem právě dojedla.. přidala malou lžičku cukru, aby to nebylo tak kyselé, ale jinak je polívečka na jedničku! Díky moc za recept :-)

Je úžasná, jedna z mých oblíbených... :yes:

:-((

Už ji vařím po několikáté a vždy dostanu pochvalu:-p Tak i já Vás chválím:-)):yes:

Hned ji jdu vyzkoušet :-p mám krásné uzené žebra plná masa, tak doufám, že bude výborná :-K

výborná :yes::yes: :-p bodík poslaný :yes:;-)

leah: V čem to sní nemá nic společného?

Našla jsem si více receptů na Valaškou kyselici, ten váš mě lákal nejvíce a musím říct, že jsme si s manželem mooc pochutnali. Posílám bodík:yes:

Tady to nemá s kyselicou nic společného:-(, tak se mi zdá, že recepty se dědí s generace na generaci ale jen na Valašsku kde umí uvařit tu správnou kysesicu;-).

leah: Přesně tak.Na Valašsku se nedává žádá klobása,ale hřiby a nakonec rozkvedlané vejce a nahoru kousek másla.

jitka:já vařím brambory vždy zvlášť,pak ke konci je přidám i s vodou ve které jsem je vařila;-)Dělám nejdříve cibuli restovat, na ní zelí a klobásku,když mám tak ke konci dám i uzené maso,je to pak mňamka:-p,ale každý děláme jak jsme zvyklý;-):yes:

ale když se dají brambory do kyselé vody se zelím tak zůstanou tvrdé.proto je lepší vařit klobásku a brambory a pak přidat zelí.

Kikinela 5. 4. 2011 11:14
Kolik vody?? nejsem polévkový typ,ani je moc nevařím,tak nevím:(

Včera jsem ji uvařila, je skvělá!!:yes:

Posílám typ, aby zelňačka měla pěknou barvu. :-))
Jak píše Jitula, dobrá-uzená klobáska během vaření pustí šťávu a dá polévce nejenom správný šmak, ale i barvičku. :yes:
Pak i dušené maso na cibulce dodá zelňačce - kyselice znamenitou barvu. :yes:
Stačí kousek vepřového masa, které dusíme zvlášť - stačí malý kastrolek. :-) Maso nakrájíme na menší kostky a orestujeme na cibulce. Pak přidáme sladkou mletou papriku, sůl, podlijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké a kyselice komplet uvařená (zahuštěná smetanou), tak udušené masíčko i se šťávou vylijeme do zelňačky - kyselice. ;-) Pak stačí jenom zelňačku zamíchat a papkat. :-p Vyzkoušejte a nebudete litovat. :-)). Anete, posílám +4. :yes:

Ahojky, dnes jsem ji vařila na oběd a je fantastická! Měla jsem tři paprikové klobásky, které pustili úžasně barvičku a tak není tak vyložené bílá. Přidala jsem trochu cukru na dochucení, protože jsem použila domácí kysané zelíčko. Ze 4 litrů mám poslední asi dvě porcičky. :-p Díky za skvělý recept!:yes:

Ono s kyselicí je to složitější - pocházím z Valach a vařím jich 5 druhů - postní (jen s mlékam a bramborem), klasickou (to je tahle, jen místo klobásy já dávám uzené koleno), uherská (s klobásou, paprikou a bez smetany), zeleninovou (kromě zelí je tam i kořenová zelenina a brambory, opět bez smetany) no a nakonec královská - zabijačková, které musím uvařit vždycky kotel. A znám další, kteří to vaří zas trochu jinak - prostě taková valašská minestrone :-)

Gabrielo, doufám, že bude chutnat.;-)

Dekuji za recept, o vikendu urcite vyzkousim. Js take z valaska ale ziji v zahranici tak js moc rada ze js tu kyselicu nasla ;-)

Tuto polévku mám moc ráda. Jsem z Valašska a je pravda, že i tam se vařila, ale říkalo se jí zelňačka. Přečetla jsem několik receptů na valašskou kyselici, abych se dozvěděla, která je pravá :-) Každý recept byl ale jiný a tento je jeden z nich. Od babičky přes maminku zas vím, že val. kyselica se dělala z vývaru kostí a zeleniny, brambor, mléka, hl. mouky, žloutku, kmínu, soli a pepře a kysané smetany. I maminka ji někdy dělávala, ale se zelím mi chutná víc :-) Bodík:yes:

Tématické fráze:
kyselice, polévky recepty kyselice, kyselice recept, recept na valašskou kyselicu, kyselica s klobásou, kyselice s klobásou, kyselica, kyselice recepty, polévka kyselica s klobásou - recept, recept na kyselicu, polevka kyselice, recept na valašskou kyselici, recept kyselice, polévka kyselica, domácí kyselice, valaska kyselice, recept na kyselici, kyselica recept, valašská zelňačka, valašská zelňačka

Suroviny:
zelí kysané, brambory, klobása, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, pepř mletý, majoránka, kmín celý, koření nové koření, bobkový list

Přidat fotografie receptu