Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boloňská omáčka k těstovinám

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme pokrájenou slaninu (pokud je dost prorostlá, ani nepotřebujeme sádlo, pokud ne, vložíme kousek sádla) a necháme vysmažit. Poté zasypeme nadrobno pokrájenou cibulí, chvíli necháme smažit, přidáme na malé kostičky nakrájenou zeleninu a dál asi 5 minut smažíme. Krok 2: Následně vložíme mleté maso a za stálého míchání smažíme, než se rozdělí na jednotlivé kousíčky. Osolíme, opepříme.
Přidáme rajčatový protlak a chvíli provaříme. Zalijeme krabičkou pasírovaných rajčat a rajčaty z plechovky i s nálevem. Přesypeme bylinkami, zalijeme vývarem a necháme vařit do změknutí masa. Krok 3: Než se nám omáčka dodělá (občas promícháme), uvaříme těstoviny a nastrouháme sýr (eidam, gouda alespoň 45%). Chutná je boloňská omáčka i sypaná parmazánem. Krok 4: Cca 5 minut před stažením omáčky z plotny přidáme nadrobno pokrájený česnek.
Nakonec dochutíme solí, je-li potřeba. Můžeme osladit lžící cukru, ale to vůbec není potřeba. Krok 5: Servírujeme ihned po uvaření.

Zveřejněno 30. 1. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňská omáčka k těstovinám

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxjvR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňská omáčka k těstovinám

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxjvR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Lucie1001: To jsem netušila, ale ráda jsem se přiučila, a také vařila dlouho… 👌 Děkuji vám. 👩‍🍳😊
Mějte se krásně. 🙂

Tato mi chutná více, než s vínem. Dusila jsem na malém plameni asi 3 hodiny - čím delší doba na plotně, tím lepší boloňská.

Eja57: Ne.

Eja57: Ano. Používám od Giany - konzerva rajčat 425g a protlak 70g.

bofinka: Děkuji moc, ráda vyzkouším… Ten cukr já nedávám, ale vím, že ségra boloňskou sladí, tak jsem k receptu dopsala, že jak kdo chce, ale já nesladím…
Recept, co jste mi poslala určitě uvařím. Díky. Mějte se.

bofinka: mléko nedáváš?

Moanka: Fakticky fakt :-)
Tak treba hnedka v podobnych receptech pod tim Tvym je tento:

Jen video k receptu neodpovida postupu pripravy, ktery k nemu autorka pridala.
To znamena - je treba nechat maso dobre opect se zeleninovym zakladem, zalit vinem, nechat vino odparit opet na tuk a teprve pak rajcata . . . .
Zadne italske bylinky, cesnek, anglicka slanina ci petrzel a misto celeru, celer rapikaty.
Ten cukr je asi zvyk, budiz, asi mas rada sladke :-K
A jinak Ti preji radost z vareni, snahu dokazi urcite ocenit :yes:

Eja57: Ano, tak ji vařím… Ani nevím, kde jsem získala recept, ale od té doby, co jsem tento vyzkoušela, jinak ji nevařím a takto připravená boloňská je u nás velmi oblíbená.

bofinka: Fakt? Kdyby jste mi mohla doporučit recept na pravou boloňskou, ráda vyzkouším… Děkuji za názor.

casino: Dobře, máte pravdu, polepším se…

casino: Dejme tomu, ze ona zase as tak "uplne" to bolonska omacka neni, takze klidne i eidam, goudu atd. ;-)

:-)<3:yes::yes: domácí boloňská a parmezán nemá chybu

Citace: "uvaříme těstoviny a nastrouháme sýr (eidam, gouda alespoň 45%). Chutná je boloňská omáčka i sypaná parmazánem."
No, spíše bych parmazán vytknul před závorku... :-*

Konzerva rajčat je 400 g a malý protlak 80 g? Je to tak myšleno?

Suroviny:
maso hovězí mleté, slanina anglická, sádlo, cibule, mrkev, petržel, celer, protlak rajčatový, rajče, rajče loupané, česnek, vývar masový, koření italské bylinky, sůl, pepř, cukr, těstoviny, sýr

Přidat fotografie receptu