Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek

Plody aronie jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů a zdraví prospěšných látek, které posilují naší imunitu, Jeho svíravě trpké plody můžeme cukrem a kořením ochutit a používat jako brusinkovou zavařeninu.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pipre pipre

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 50 min

120 min (70 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 061 kJ /
3 600 kcal
Bílkoviny15,08 g
Tuky10,25 g
Vláknina65,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy706,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jeřabiny očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Krok 2: Vsypeme je do kastrolu, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Krok 3: Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, koření (hřebíček utlučeme) a vaříme doměkka. Krok 4: Ke konci varu jeřabiny z části rozmačkáme (třeba dnem zavařovací sklenice). Přidáme Pektogel, povaříme minutu, přidáme kyselinu citronovou, opět povaříme. Když se rozpustí, stáhneme z ohně, přilijeme rum, promícháme. Krok 5: Horkou směs lijeme do malých čistých skleniček, po naplnění otřeme hrdla, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

TIP: Jak na to, aby se džem nekazil

Zveřejněno 25. 8. 2009

Poznámka autorky pipre

Používáme ke svíčkové, ke zvěřině nebo do ovocných pohárů. Dělala jsem pouze ze 400 g jeřabin a měla jsem z množství 2 marmeládové skleničky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zKg7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zKg7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

veronika_straka: nám letos aronii sklidili hladoví ptáci :-(

Takhle na brusinky zpracováváme červený rybíz :-8 babička z aronie, jelikož jí nemáme hodně, vždy dělá léčivý likér ... :-D

Vyborne. A ke grilovanemu hermelín top🙂😉

Já než přidám cukr, tak je ještě pasíruji. Vadí mi tam ta zrníčka. Pasíruju i maliny. Z aronie je dobrá i zavařenina .

Výborný recept,moc chutná. Děkuji.

Sodovka:
Aronii koupíš v Krakonošovo zahradnictví Kruh u Jilemnice.
Jsou i na webu, takže lze objednat...

Esh: Já jsem už nesterilovala a vydržely mně. Ještě za rok jsem našla jednu zatoulanou skleničku :-)

Je třeba ještě sterilovat? Jak dlouho vydrží "brusinky" ve sklenicích aniž by se kazily?

Také máme na zahradě Aronii. Plody jsou trochu trpké, ale DOBRÉÉÉ!
Koupili jsme před několika lety v Krakonošově zahradnictví Kruh u Jilemnice.
Teprve letos začala plodit.

Jani, dnes jsem udělala a je to:yes::-D

Letos jsem jí dělala poprvé a je chuťově báječná. Loni mě všechnu aronii odnesli ptáci, letos jsem se pojistila a celý stromek jsem zabalila do starých záclon, je ještě malý.

Jo, Cathleen, ona to také koupila, takže opravdu nevím. A také říkala, že loni byli ptáci rychlejší :-D

Aronie se musí koupit, ta planě neroste. Přidala jsem fotečku té naší...ale zatím nesklízíme nic, ptáci jsou vždy rychlejší:-)

pipre, moc Ti a Tvé sousedce :-) děkuji, myslím, že to jsou:-))

Jo Bibi, máš pravdu, sousedka si udělala i zdravotní marmeládu s vínem (lahvovým :-)) ) a já jen lituji, že jsem dřív něco podobného nedělávala. Navíc manželovi ten zbytek, který mi zůstal a nebyl už na sklínku, moc chutnal :-)

Jo Pipre, to se mi teda líbí a moc, že bych to vyrobila:-?asi jo, všechny dary přírody se mají využít, takže je jasno....Dávám ti bodíka:yes:

Maris, teď jsem zavolala na pomoc sousedku, aby se koukla. Podle ní to jsou ty jeřabiny. Jmenují se aronie. Krásně se zralé trhají, většinou zůstanou stopičky na stromě a uvnitř mají tužší semínka. Já je dostala od ní, ona je sama zasazovala na chatě. Možná by bylo dobré se zajít poradit k zelináři nebo do obchodu se zeleninou :-)

Prosím, můžete mi někdo říc, jestli to jsou černé jeřabiny ? Roste to na stromkách a měly by to být. Jestli nejsou, fotky odstraním, aby nemátly.:-)

Možná by bylo dobré dodat, že jsou dvoje jeřabiny. Jedny jedlé (vyšlechtěné) a vhodné na konzumaci a druhé jsou velmi trpké ( dá se říci plané-divoké)a moc nevhodné k jídlu. Velmi jednoduše se rozeznají podle listu. Ty PLANÉ mají oba okraje od řapíku až do čpičky po okraji zubaté. ŠLECHTĚNÉ a vhodné na vaření a konzumaci mají od řapíku z obou stran asi do půlky listu okraje hladké a až cca od půlky z obou stran zubaté. POZOR !!! Ale ani jeden není jedovatý. Jedná se pouze o chuťovou vlastnost plodů. / Nechtěl jsem se do konce soutěže k ničemu vyjadřovat, ale byla by to ode mne zlomyslnost, kdybych přátele neupozoznil a přidělal jim práci a možná i částečně znehodnotil PERFEKTNÍ receptík, který si zaslouží + bodík. Možná poze na okraj.My místo trochy vody, používáme červené víno/ Václav // POZOR JEDNÁ SE O ČERVENÉ JEŘABINY. JAK JE TO U ČERNÝCH SI NEJSEM JISTÝ.Třeba zjistit.//

Marti, hezká výmluva :-D:-D:-D:-D No nic, budu škemrat jinde :-D

Pipre, jen tam zůstaň, nejsem lakomá, ale mám malý stromek:-D:-D :-D

Marti, škoda, že jsi tak daleko..ráda bych si s tím obíráním pomohla:-D:-D:-D

Hlavní fotku máš dobrou, a recept taky super. Samozřejmě mám stejný problém. Ty jeřabiny.:-(:yes:

Pipre, takový dlouhý komentář jsem před chvílí napsala a zrovna při odesílání se Topky ztratily:-(. No nic, bezvadný recept:yes:, díky moc za něj:-), vůbec jsem netušila, že to z jeřabin také jde, tak až se nabažíme jeřabinového koláče, tak bych mohla zkusit tvůj receptík:-p. To mi připomnělo, že musím zítra jeřabinku obrat, aby zase nebyli ptáci rychlejší, vloni to zvládli do poslední kuličky:-S

Sodovko, a ostatní - díky:-) A máš pravdu v tom, že černé jeřabiny jsou moc zdravé. Ráda bych si udělala ještě zdravotní marmeládu z černých jeřabin, mám na ni recept, jen zkusím zítra ještě něco vysomrovat od sousedky, pokud všechno nezpracovala :-) Měla toho hodně ...

Pipre, zajímavý recept. Dělám brusinky z červeného rybízu. Manželovi ale vadí malá zrníčka z rybízu. Proto je moc nechce. Ráda bych vyzkoušela tvůj recept. Ale mám stejný problém jak Patricie. Kde seženu černé jeřabiny? Budu se muset poptat. Černé jeřabiny jsou vlastně vitaminovou bombou. Plody obsahují hodně vitamínu P, který zpevňuje a zpružňuje cévní stěny), ale i vitamínu C, cukrů, karoten, organické kyseliny, jód, vitamín PP, E, vit. skupiny B, hodně pektinu a celou řadu biologicky aktivních látek. Pipre, za vitamínovou bombu posílám plusový bod.:yes::-)):yes:

Slyšela jsem že je velice dobrá a hodně zdravá. :-D
Budu pátrat :-))

Patricie, já je dostala od sousedky za zalévání květin, jinak bych je asi také ztěží sehnala. Letos jich měla na chatě hodně, loni se prý ale nedařilo. Tak už jsem si u ní zamluvila i na příští rok. I osobní sběr:-)

Tématické fráze:
aronie jako brusinky, aronie ala brusinky, aronie zavařování, jeřabiny jako brusinky, marmelada z cernych jerabin, jerabiny ala brusinky, aronie jako brusinky recept, kompot z aronie, zavařování aronie, víno z černých jeřabin, víno z aronie recept, červené jeřabiny - recepty, červené jeřabiny, džem z aronie recepty, brusinky z aronie, cervena jerabina jedla, aronie recepty za studena, recepty z černých jeřabin, víno z aronie, cervena jerabina

Suroviny:
jeřabiny, cukr, cukr vanilkový, skořice mletá, koření hřebíček, rum, pektogel, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu