Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Návykový domácí jogurt

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

21Rapo 21Rapo

Snadný

Doba přípravy 540 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 480 min Příprava trvá cca hodinu, potom 8 hodin jen leží v teple.

540 min (60 min příprava + 480 min tepelná úprava, Příprava trvá cca hodinu, potom 8 hodin jen leží v teple. )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 801 kJ /
669 kcal
Bílkoviny34,60 g
Tuky37,40 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 143 mg
Sodík 504 mg
Sůl1,02 g
Sacharidy48,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko necháme převařit, ale jen tak, aby se na hladině objevila pěna a vycházely jen trochu větší bublinky. Nesmí přijít úplně k varu. Krok 2: Jogurt (podle požadované hustoty) je lepší rozmíchat v jiné misce. Lépe se rozpustí v mléce. Jogurt musí mít pokojovou teplotu. Krok 3: Když mléko nepálí do prstu, můžeme vmíchat kupovaný jogurt. Já raději naliju trochu mléka k jogurtu a ten rozmíchám. Teprve potom ho naliju do mléka a pořádně rozmíchám. Krok 4: Tuto směs můžeme nalít do jedné velké nádoby, nebo do několika malých. Krok 5: Pokud je dost teplo, stačí jogurt dát na 8 hodin do deky, jinak používám troubu, kterou zahřeju na 30-35 °C, protože teplota nesmí přesáhnout 70 °C, jinak by jogurtové kultury uhynuly.
Čím déle jogurt necháte v teple, tím kyselejší bude. Během této doby jogurt nemíchejte! Krok 6: Na poslední půl hodinu vypnu troubu, ale už ji neotevírám.
Po uplynutí doby pro zrání ho ještě nechám vychladnout mimo troubu. Krok 7: Potom už jen uschovám v lednici, kde vydrží zhruba týden.

TIP: Jak vyrobit jogurt z rostlinného mléka

Zveřejněno 4. 4. 2023

Poznámka autorky 21Rapo

Jogurt je výborný s ovocem a trochou skořice, nebo s ořechy a medem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Návykový domácí jogurt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6oOO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Návykový domácí jogurt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6oOO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

tejaja (moderátorka): Díky za odpověď. :-K

Merylas (moderátorka): Maruška, jogurt si dávam robiť vždy cez noc, okolo 17,30- 18 hod ho zapnem a ráno, keď vstanem vyberiem a dám do chladničky. Jogurtovač obsah zohreje a udržiava potrebnú teplotu. V chladničke jogurt ďalej pekne dozrieva. Vždy robím vtedy, keď už mám v chladničke len 1 l jogurtu, aby sa tam dostatočne dlho zdržal ten nový. ;-):-8 A ako píšem, kamarát mi nosí naraz vždy 4 l mlieka z farmy, takže to potom narobím 3-4 litre jogurtu.;-)
Ten urobený premiestnim z nádoby jogurtovača do litrových vedierok z jogurtu, ktoré predávajú v obchode, mám ich 6. Posledný jogurt nechávam v nádobe do jogurtovača.
A ešte tip: v jogurtovači robím nielen jogurt, ale aj acidofilné a kefírové mlieko, aj skyr.;-)

tejaja (moderátorka): Mám podobný jogurtovač o objemu 1,5 l, s termostatem a po nastaveném čase sám vypne. To už asi vypínají všechny, jen ta možnost nastavení teploty běžná není. Dělávám i z trvanlivého mléka, ohřívám na cca 40-45 °C (používám teploměr) a vmíchám jogurt. Jak dlouho jogurt děláš, když dáváš vše z chladničky? To jsem nikdy nezkoušela, dávat studené. Všude jsem četla, že se má mléko ohřát. A čerstvé převařit a nechat zchladnout na těch 40-45 °C. Tak by mě to zajímalo. :-)

zdenka.s: Tak to sme na tom rovnako.😄 Jogurt mam kazdy den na ranajky, pretp som ho aj dostala. Mam jogurtovac Ariete art 621 a nadam nan dopustit. Musite si ale v obchode najst dobry jogurt, ktory obsahuje dobru jogurtovu kulturu. Nebudete lutovat. Mam niekedy v chladnicke aj 5 l jogurtu, to ked mi kamarat donesie mlieko z farmy. 🤩

tejaja (moderátorka): Den bez jogurtu si nedovedu ani představit ,už jsem přemýšlela o koupi jogurtovače,ale když je jich tolik. . . Napsala byste mi, prosím, jaký máte konkrétně ? Děkuji :-K

O tom jsem něco slyšela. Jogurtovač prý udržuje teplotu, to bych bez trouby jen s dekou nezařídíla. Mléko převářím, aby v něm nebyly případné nečistoty. Každopádně děkuji za doporučení. :-D

Mám enormnú spotrebu jogurtu a tak používam jogurtovač. :-D Mlieko nepreváram, jogurt aj mlieko vyberám rovno z chladničky. Vylejem do nádoby jogurtovača, vmiešam jogurt a zapnem. Hotový strčím do chladničky a vydrží oveľa dlhšie ako týždeň. Čím dlhšie stojí, tým je hustejší (a furt se množej :-D ). Kto používa veľa jogurtu, doporučujem jogurtovač si kúpiť.;-)

Suroviny:
mléko plnotučné, jogurt bílý

Přidat fotografie receptu