Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrapolka

Dobrá hrachovka s vůní česneku nás vždy nejen zasytí, ale i hrásně zahřeje. Při namáčení hrachu se vyplaví velká část nadýmavých oligosacharidů do vody. Pokud tedy budete hrách vařit v nové vodě, zmírníte případné nadýmání, kvůli kterému upadá hrách v nemilost.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Chlebajez Chlebajez

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 50 min Bez doby namáčení hrachu

65 min (15 min příprava + 50 min tepelná úprava, Bez doby namáčení hrachu)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 571 kJ /
2 527 kcal
Bílkoviny98,28 g
Tuky104,66 g
Vláknina59,92 g
Cholesterol 84 mg
Sodík 954 mg
Sůl2,08 g
Sacharidy269,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrách namočíme do vody 3 hodiny předem. Krok 2: Namočený hrách po třech hodinách přecedíme. V nové vodě dáme vařit a před změknutím přidáme vařit i loupanou pohanku. Vaříme celkem cca 40-45 minut Krok 3: Do vařeného hrachu s pohankou přidáme na sádle osmaženou cibulku, škvarky a špek. Krok 4: Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, pepř a sůl s čerstvým libečkem. Vše necháme krátce provařit. Krok 5: Podáváme se sušenými kostičkami chleba a rohlíku.
Ozdobou může být jarní cibulka, petrželka či pažitka.

TIP: Oblíbené hrachové polévky

Zveřejněno 2. 7. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrapolka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYZZX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrapolka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYZZX

Marie

Suroviny:
hrách, pohanka, škvarky, špek uzený, sádlo, cibulka, libeček, česnek, majoránka, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu