Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová krkovice dušená v šunkovaru

Za pomoci šunkovaru si můžete připravit výtečnou dušenou krkovici, která bude krásně šťavnatá, provoněná jalovcem, pepřem a rozmarýnem. Trpělivost při časově náročnější přípravě se vyplatí a domácí šunku si tak budete moct plně vychutnat.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 180 min + 3 dny marinování

220 min (40 min příprava + 180 min tepelná úprava, + 3 dny marinování)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 971 kJ /
1 905 kcal
Bílkoviny218,90 g
Tuky114,40 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 528 mg
Sodík 11,60 g
Sůl21,10 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme litr vody a všechny uvedené suroviny na nálev. Povaříme 10 minut a necháme zchladnout. Krok 2: Krkovici opláchneme, osušíme a pomocí provázku utáhneme do užšího tvaru tak, aby se nám vešel do nádoby na marinování a později do šunkovaru. Krok 3: Do stříkačky natáhneme lák, nasadíme jehlu a lák napícháme do masa. Maso vložíme do nádoby, z láku vytáhneme rozmarýn a lák po troškách nalijeme na maso. Maso musí být zcela ponořené. Krok 4: Nádobu zavíčkujeme a uložíme na 3 dny do lednice. Je dobré když maso dvakrát za den v nádobě otočíme. Krok 5: Poté maso z marinády vytáhneme a osušíme. Do šunkovaru dáme sáček a do sáčku opatrně natlačíme maso. Krok 6: Šunkovar uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce. Hrnec naplníme vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru. Krok 7: Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, tak ho pomocí kolíčku na prádlo přichytíme k okraji hrnce. Vaříme 3 hodiny při teplotě 80°C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Krok 8: Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Krok 9: Po ochlazení dáme uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby se krkovice uležela a dala se dobře krájet.

TIP: Vepřové maso - rozdělení a použití

Zveřejněno 2. 8. 2023

Poznámka autorky Anna Kocikova

Dále budeme potřebovat: mikrotenový sáček, kuchyňský provázek, stříkačku na marinování s jehlou, úzkou uzavíratelnou nádobu. Postup i doba přípravy je poněkud zdlouhavá, ale vyplatí se to. Praganda je k dostání v drogerii.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová krkovice dušená v šunkovaru

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPwkE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová krkovice dušená v šunkovaru

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPwkE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Marie Svarcova: Maruško,červenám se:-8Moc ti děkuji:-KMaruško,musím něco dělat a nějak se zabavit,jinak bych se v tom bytě ukousala:-)Navíc pochvala doma i tady na Topkách je velice dobrý hnací motor;-)Měj se moc hezky a ještě jednou děkuji:-K

Anna Kocikova: :-)Drahuško, já vím, že to není složité. Šunku jsme tak dělávali už před 50 lety a pro zdravého člověka to je super. Obdivuji Tvoji vitalitu a jak zvládáš to nejen uvařit ale i krásně připravit a hlavně ještě vyfotit jako profík to nechápu. :yes: Opatruj se a měj se hezky. :-K

Marie Svarcova: lenka.janatkova: Oběma moc děkuji:-K
Inspiroval mě pavelk se svou dušenou krkovičkou,kterou jsem už podle jeho rcp dělala:-8Tady jsem si trochu pozměnila koření a také jsem prodloužila dobu vaření:yes:
Maruško,podle popisu to vypadá složitě,ale je to velice jednoduché.Není tady žádné krájení ani mletí jako např.u šunky. Jen se do kusu masa napíchá lák a za 3 dny se to strčí do šunkovaru:-8Pro mě je pracnější připravit oběd:-)

:-)<3:yes: opravdu skvělé, to bych nezvládla ani s oběma rukama - obdivuji :-K

Vypadá báječně :-K

Suroviny:
krkovice vepřová, voda, jalovčinky, koření nové koření, pepř, rozmarýn, rychlosůl, sůl

Přidat fotografie receptu