Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové pavé s vepřovou panenkou a omáčkou se zeleným pepřem

Název pavé, jehož původ bychom našli ve Francii, je označení zvláštního postupu pokládky diamantů do šperků či kamenů do dlažby. A právě tímto způsobem jsou pokládány brambory před zapečením se sýrem, aby dobře držely tvar a při následném opékání se nerozpadly.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 70 min

80 min (10 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 408 kJ /
2 009 kcal
Bílkoviny111,73 g
Tuky141,98 g
Vláknina13,40 g
Cholesterol 606 mg
Sodík 1,17 g
Sůl2,93 g
Sacharidy59,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bramborové pavé připravíme den předem a můžeme přes noc naložit také maso. Krok 2: Brambory, očištěné a nastrouhané na tenké plátky dáme do misky, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Důkladně ručně promícháme, aby byl každý plátek namočený. Krok 3: Zapneme troubu na 150 °C (není žádoucí péct dorůžova). Zapékací čtvercový nebo obdélníkový pekáček vyložíme pečicím papírem. Krok 4: Jednotlivé plátky brambor naskládáme v jedné vrstvě tak, aby se maličko překrývaly. Lehce pohodíme strouhaným sýrem a naskládáme další vrstvu a opakujeme do spotřebování brambor. Krok 5: Vrch polijeme smetanou se škrobem z brambor, zbylou v misce. Zakryjeme alobalem a dáme péct
cca 1 hodinu do změknutí brambor, ale musí zůstat světlé - neopečené. Krok 6: Hotové dobře v pekáčku zmáčkneme a zatížíme (např. sáčkem mouky zabalené v mikrotenu). Necháme vychladnout a poté vložíme přes noc do lednice - je to nutné. Krok 7: Před dalším použitím vyndáme brambory s pečicím papírem z pekáčku, odstraníme papír a nakrájíme obdélníčky, které ze všech 4 stran dokola (ne vrch a spodek) opečeme na másle na pánvi. Krok 8: Panenku očistíme od stříbrných blanek, rozkrojíme na 4 špalíky, vetřeme do každého část nadrceného pepře, obalíme slaninou, svážeme do válečku a potřeme olejem. Krok 9: Dáme do uzavíratelné misky do chladu na cca 1 hodinu (klidně i přes noc). Před přípravou vyndáme a necháme při pokojové teplotě alespoň 30 minut odpočinout. Krok 10: Zapneme troubu na 180 °C. Odpočinuté maso osolíme a na rozehřáté pánvi na olivovém oleji opečeme za všech stran. Přendáme do zapékací misky a dáme péct na 7-10 minut. Krok 11: Poté maso vyndáme, zabalíme do alobalu a necháme ještě pár minut odpočinout, aby při krájení nevytékala šťáva. Krok 12: Na omáčku rozpustíme máslo v pánvi na střední teplotě. Přidáme najemno nasekanou cibuli a smažíme cca 5 minut doměkka. Přidáme scezený nakládaný zelený pepř a ještě minutu mícháme. Krok 13: Vlijeme víno, necháme odpařit alkohol a přilijeme smetanu, zamícháme a přivedeme k varu. Na sníženém stupni tepla necháme probublat cca 8-10 minut a zredukujeme do potřebné hustoty. Krok 14: Opečené pavé podáváme s panenkou a doplníme pepřovou omáčkou.

TIP: Jak na pepřovou omáčku

Zveřejněno 24. 8. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Inspirace : před 3 roky v restauraci, zkusila jsem podle poznámek a pavé - video na na sociální síti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové pavé s vepřovou panenkou a omáčkou se zeleným pepřem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5y7rB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové pavé s vepřovou panenkou a omáčkou se zeleným pepřem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5y7rB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

RubyRom: :-)neznám to z Fb ale na youtube je to dobře udělané :-K Zkus a dej vědět :-Kkrásný den

Moanka: :-)děkuji za komentář - ono to vypadá složitě ale popis asi dal víc práce než to udělat - v podstatě jiná úprava brambor zapečených ve šlahačce :-K Krásný den

Tohle jsem už viděla na fb a zaujalo mne to tak, že mám v plánu to udělat.:-K. Máš to parádní:yes::yes::yes:

Recept se mi moc líbí! 👌 Mám se toho bát? 🤔 Zní to jako “vyšší dívčí”, ale je to krásné a dovedu si představit, že i dobré… 😋

Suroviny:
brambory, sůl, pepř mletý, smetana ke šlehání, sýr gouda, panenka vepřová, slanina anglická, sůl, pepř mletý, ghee, cibule šalotka, smetana ke šlehání, pepř zelený sterilovaný, víno bílé, sůl

Přidat fotografie receptu