Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku

Kvásek Lievito Madre je původní italský, pšeničný kvas, který se hodí na hutná sladká nebo chlebová těsta. Velice dobře se s ním pracuje a pečivo s ním má zvláštní specifickou příchuť. Jak si tento kvásek pořídit, najdete na webu.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ciglerová

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 60 min Bez doby krmení kvásku + 3.40 hod kynutí těsta

100 min (40 min příprava + 60 min tepelná úprava, Bez doby krmení kvásku + 3.40 hod kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 837 kJ /
2 351 kcal
Bílkoviny64,77 g
Tuky39,13 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 6,46 g
Sůl16,00 g
Sacharidy423,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Asi 6-8 hodin předem si nakrmíme kvásek (40 g kvásku, 40 g vody, 80 g hladké mouky). Krok 2: 100 g nakynutého kvásku pořádně rozmícháme ve vodě a necháme 10 minut odpočívat. Přidáme všechny mouky a jen zlehka promícháme, necháme 20 minut odpočívat. Pak přidáme vše ostatní a pořádně promísíme. (Já v robotu na stupeň 2 asi 2x po 2 minutách.) Krok 3: Poté si namočíme ruce (těsto pak nelepí), vytáhneme těsto z mísy a jen tak v rukách ponatahujeme a stáčíme do kuličky, vložíme zpět do mísy, přikryjeme aby těsto neosychalo (tento postup opakujeme 3x po 20 minutách).
Těsto musí zvětšit objem na dvojnásobek.
Nakonec těsto stočíme do pomoučené ošatky a necháme zakryté 2 hodiny kynout (můžeme nechat kynout i v lednici do rána). Opět musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 4: Do trouby si dáme na 270 °C předehřát zapékací mísu.
Na pečicí papír si vyklopíme nakynutý chlebík, nakrojíme po délce (nebo více krátkých řezů) aby mohla pára ven a chleba nepuknul.
I s pečicím papírem, přeneseme do rozpálené zapékací mísy. Krok 5: Prvních 15 minut pečeme zakrytý na 270 °C, pak 25 minut na 190 °C stále zakrytý, nakonec odkrytý na 190 °C 10 minut.
Že je chleba správně upečený poznáme tak, že se nám krásně nafoukl a když na něj zespodu poklepeme, má krásně dutý zvuk.
Krájíme úplně vychladnutý.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo co nejdéle čerstvé

Zveřejněno 10. 9. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kr8jl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kr8jl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Lucie-K: Jsem ráda, že Vám chutná.

Chléb je výborný 👍😋😋

zuzanecka101286: Dobrý den, i bez sádla je chleba dobrý.
Můžete přidat pol. lžíci oleje nebo zakysané smetany, občas přidám i pivo :-)

Dobrý den, když nemám sádlo,nevadí, že ho vynechám? Nezmění to strukturu nebo chuť chleba? Děkuji

:-)<3:yes::yes: vypadá velmi dobře a určitě i tak chutná :-K

Suroviny:
kvásek, voda, mouka polohrubá, mouka hladká, mouka žitná, sůl, kmín celý, sádlo

Přidat fotografie receptu