Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí steak s liškami na víně

Na dokonalý hovězí steak nemusíte nutně do restaurace. Připravte si jej u vás doma, propečený podle vaší chuti. Přelít jej pak můžete lahodnou omáčkou z restovaných lišek. Chuť hub doladí kmín, bílé víno a kousek másla na závěr.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 548 kJ /
5 867 kcal
Bílkoviny9,20 g
Tuky632,52 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 1,94 g
Sodík 34 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy14,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Steaky osušíme papírovou utěrkou (nemyjeme), do dlaně si dáme malou lžičku olivového oleje a steaky z obou stran olejem protáhneme. Krok 2: Do rozpálené suché pánve položíme maso, přitiskneme k pánvi. Maso se přilepí k pánvi ale po 3-4 minutách se opět odlepí a můžeme pomocí kleští nebo obracečky (nepíchat) obrátit a opéct z druhé strany stejnou dobu. Krok 3: Pánev s masem dáme stranou, na maso položíme tenký plátek másla a teprve teď osolíme a opepříme hrubě drceným pepřem. Poté přiklopíme poklicí na 10 minut. Po 10 minutách maso vyndáme z pánve a zakryté alobalem necháme ještě dalších 10 minut odpočinout, aby zůstalo šťavnaté. Krok 4: Zatímco se maso dělá a odpočívá, v menší pánvičce na kousku másla orestujeme jemně nasekanou šalotku a necháme rozvonět česnek. Krok 5: Dobře oprané a okapané lišky (bývá v nich písek, jehličí a zemina z lesa) přidáme do pánvičky, krátce restujeme, přidáme kmín, podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol Krok 6: Osolíme, opepříme a přidáme vývar nebo výpek z pánve, ve kterém se dělalo maso. Krátce povaříme.
Do odstavené pánve přidáme 3-4 malé kostičky studeného másla, necháme zvolna rozpustit a tím zahustíme sos. Krok 7: Nakonec vmícháme nasekané lístky petržele. Steak podáváme nakrájený na prst silné plátky s omáčkou z lišek a opečenými bramborovými plátky.

TIP: Maso na steaky: Z jakého masa ho připravit

Zveřejněno 12. 9. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí steak s liškami na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRY4Y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí steak s liškami na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRY4Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

veronika_straka (moderátorka): :-) díky za komentář a určitě to stojí za zkoušku, hlavně mít dobré maso.:-K přeji krásný den

Maruško, to vypadá naprosto famózně! <3 a přitom tak snadná příprava, že bych si na ten steak troufla i já :-D

Suroviny:
maso hovězí, olej olivový, máslo, sůl hrubá, pepř, houby lišky, máslo, cibule šalotka, česnek, kmín celý, víno bílé, sůl, pepř mletý, vývar masový, máslo, petrželka

Přidat fotografie receptu