Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makovky – šneky

Podobné makovky můžete občas potkat v obchodě. Nadýchané, měkounké, do červena vypečené a sypané mákem. Upéct je doma není nic složitého, a na makovkách si pak budete moct pochutnat kdykoliv. Ať je namažete máslem, nebo si je dáte jen tak suché, vždy jsou výborné.

Hodnocení receptu je 4,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 205 min Doba tepelné úpravy: 25 min

230 min (205 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 038 kJ /
2 877 kcal
Bílkoviny63,01 g
Tuky81,07 g
Vláknina16,20 g
Cholesterol 119 mg
Sodík 32 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy465,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny na omládek v míse dobře promícháme, zakryjeme a necháme hodinu kynout. Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Po vykynutí těsta (60-80 minut) ho v míse propracujeme, vyškrábneme na lehouce pomoučený stůl a rozdělíme na 8 dílů. Z každého kousku uděláme bulku, kterou pak necháme asi 15 minut kynout. Krok 4: Všechny bulky poté rukou rozválíme do delších válečků a každý z nich svineme do klasického šneka – koneček válečku zastrčíme pod šneka, aby se při kynutí nerozmotával. Krok 5: Takto makovky uložíme na cca 45 minut kynout vedle sebe na plech s pečícím papírem, pak je dobře pomažeme zbytkem rozšlehaného vejce a poměrně bohatě je posypeme celým mákem. Krok 6: Upečeme je ve vyhřáté troubě (190 °C / 20-25 minut).

TIP: Jak na švédské skořicové šneky

Zveřejněno 13. 9. 2023

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makovky – šneky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AD6k7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makovky – šneky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AD6k7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Tonja: děkuju za pochvalu :-* Ano, dělávají se i jako lehce ohnuté rohlíky, ale my jsme jako děti milovaly právě tyhle peřinkovité "bacuchy" - zakousnout se do buclatého šneka, celou pusou se zabořit do měkounké makovky...to byla paráda! :-8:-D

Rodina si je přeje často, tak je často dělám. Cukru dávám trošku méně (75 - 80 g). V poslední době je dělám častěji ve tvaru klasických rohlíků. Jsou to nejlepší makovky (loupáčky), co znám.

RubyRom: děkuju, Romi :-*

Jako malované :-K:yes:

Tonja: dekuji za zprávu :-K Těší mě, že chutnaly, ráda při nich vzpomínám na dětství...

Upekl jsem, jsou výborné.

cathleen: presne to ma napadlo. Voda a cukor, alebo med.

magdalenka: :-* moje babička takovéhle makovky potírala oslazeným mlékem. Pokud vnučka nemůže mléko, co to potřít jen oslazenou vodou?

Vyskúšame... tvoje máslové makovky už mám dávno v repertoári. A hlavne, recept prišiel vhod, keďže u jednej mrňavky sa objavila neznášanlivosť mlieka (aj vajca, ale proste nedám do cesta ani nepotriem pred pečením). Vďaka!

Marie Svarcova: děkuji, jsou! A tak jednoduché :-*

:-)<3:yes::yes: Výborné :-K

Suroviny:
voda, droždí čerstvé, sladěnka, mouka hladká, voda, cukr, sůl, vejce, mouka hladká, sádlo, vejce, mák

Přidat fotografie receptu