Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Çılbır (turecké vejce s jogurtem)

Zastřená vejce doplněná řeckým ochuceným jogurtem, zalitá pikantně ochuceným přepuštěným máslem, mohou být společně s chlebem k zakousnutí, vítanou svačinou či večeří pro každého labužníka.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gebrovaaa gebrovaaa

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 799 kJ /
1 147 kcal
Bílkoviny57,15 g
Tuky92,76 g
Vláknina2,64 g
Cholesterol 1,23 g
Sodík 501 mg
Sůl1,09 g
Sacharidy19,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V misce smíchejte jogurt s rozdrceným česnekem a nasekanými bylinkami. Podle chuti osolte a pokapejte citronem a nechte stranou. Krok 2: V menší pánvičce si na mírném stupni začněte rozpouštět máslo. Když přestane pěnit, začne měnit barvu krásně do hněda. Počkejte, až dosáhne odstínu světlejšího karamelu a začne vonět po oříšcích. Buďte trpěliví, může to trvat kolem 7 minut.
Do hnědého másla přidejte sladkou papriku, chilli vločky a stáhněte z ohně. Krok 3: V širokém hrnci přiveďte vodu k varu. Jakmile začne vřít, přilijte do ní ocet a zmírněte plamen, aby jen mírně probublávala. Každé vejce vyklepněte do malé misky nebo hrnečku. Vařečkou ve vodě vytvořte jemný vír a do něj opatrně vlijte jedno vejce. Vařte asi 3 minuty. Postupně takto uvařte všechna vejce. Krok 4: Do hlubokého talíře dejte bylinkový jogurt, přidejte dvě sázená vejce. Lžičkou pokapejte chilli máslem a ozdobte bylinkami, já použila mikrobylinky řeřichy a kopr. Krok 5: Podávejte s chlebem, dobrou chuť.

TIP: Jak připravit zastřená (ztracená) vejce - návod na přípravu

Zveřejněno 2. 10. 2023

Poznámka autora gebrovaaa

Pokud se vám nedaří uvařit zastřená vejce, doporučila bych vám vyzkoušet tenhle tip, který jsem využívala při mých začátcích vaření.

Do větší mísy nalijte vodu s octem v poměru 2:1. Do mísy s octovou vodou vyklepněte vejce. (všechny čtyři na jednou) A nechte je tam aspoň 10 minut, na okrajích vajec se začne tvořit jemná bílá vrstvička. Vejce se tak zacelí a až je dáte do probublávající vody, budou krásně držet tvar. Nebojte se, jako ocet chutnat nebudou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Çılbır (turecké vejce s jogurtem)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPwL6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Çılbır (turecké vejce s jogurtem)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPwL6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

moc mnam<3

Super inspirace na zajímavou snídani :)

Vítám tě na TOPreceptech:-K
Moc pěkné recepty a fotky, pokračuj:yes:

Výborná snídaně :-8<3

Hella (moderátorka): Hella (moderátorka): Je to vážně dobré, dost netradiční snídaně/brunch . <3

To musí být velmi dobré. Já dělám něco vzdáleně podobného a je to dobrota

Suroviny:
česnek, jogurt řecký, čerstvé bylinky, máslo, paprika sušená sladká, vločky chilli, vejce, ocet, sůl, pepř mletý, citron, chléb

Přidat fotografie receptu