Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou

Kuřecí prsa patří k oblíbeným částem kuřete. Jde o libové maso, které má univerzální využití. Zde je servírováno s bramborovou kaší a vínovou omáčkou s vůní bylinek a česneku.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gebrovaaa gebrovaaa

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 40 min

160 min (120 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 185 kJ /
2 912 kcal
Bílkoviny181,00 g
Tuky185,00 g
Vláknina14,92 g
Cholesterol 873 mg
Sodík 490 mg
Sůl1,13 g
Sacharidy101,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bramborová kaše:
Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a dejte do většího hrnce s osolenou vodou a svázanými bylinkami. Nechte vařit do změknutí cca 20-25 minut. Zceďte vodu a rozmačkejte je mačkačem na brambory nebo vidličkou. Poté přes jemné sítko přeceďte do jiné mísy.
Přidejte máslo a ohřátou smetanu podle toho jak kaši máte rádi (nemusíte využít všechnu).
Rozšlehejte elektrickým mixérem, dochuťte solí. Krok 2: Kuřecí steak:
Alespoň dvě hodiny před vařením si očistěte prsa a lehce naklepejte tlustší stranu, ale opravdu jen trošku aby nebyla tenčí strana vysušená a tlustší nedopečená.
Prsa dáme marinovat aspoň na dvě hodiny do směsi koření z provensálských bylinek, papriky, soli, pepře a přihoďte oloupaný česnek.
Když se nám vaří brambory, je čas si rozpálit pánvičku s trochou oleje. Na rozpálenou pánev dáme naše prsa a z každé strany je necháme 90 sekund zatáhnout na krásnou hnědou barvu. Při zatahování je neotáčejte, i když to láká ale krásně se zatáhnou jen nerušená.
Předehřejte si troubu na 175 °C a stranou si připravte zapékací mísu, pokud nemáte teplovzdorné pánve.
Prsa zatáhněte ze všech stran, poté přidejte máslo, vývar, česnek se kterým se maso marinovalo a čerstvý tymián s rozmarýnem.
Lžící nabírejte šťávu z pánve a polévejte s ní vaše steaky tak 3 minuty.
Steaky přesuňte do zapékací mísy s rozmarýnem a trochou šťávy z pánve, trošku ale nechte v pánvi na omáčku.
Pečte v troubě na 175 °C 12-15 minut podle tloušťky masa. Krok 3: Omáčka:
Do zbylé šťávy na pánvi dejte nakrájenou šalotku (bude se cedit, nemusí být na jemno)
Přidejte červené víno, nechte ho vyvařit. To bude trvat přibližně 10 minut.
Po tom co se vyvaří červené víno, přidejte hovězí vývar a nechte znovu vyvařit. Tentokrát dokud nebudete v pánvičce půlka omáčky vyvařená.
Když bude omáčka zredukovaná, přidejte studené máslo a zamíchejte do omáčky.
Přeceďte omáčku přes jemné sítko a servírujte. Krok 4: Při servírování dáme kaši do středu talíře, uděláme do ní menší důlek kam nalijeme omáčku. O důlek položíme steak a "zakryjeme" ho tak. Omáčku nalijeme do spodu talíře aby kaše tvořila takový ostrůvek.
Můžete ozdobit mikrobylinkami, nebo snítkem tymiánu.

Zveřejněno 2. 10. 2023

Poznámka autora gebrovaaa

Pokud uděláte brambory na kaši moc brzo, přeceďte je do teplovzdorné mísy a proces šlehání se šlehačkou a máslem proveďte nad vodní lázní. Ale opatrně! :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zp6Mq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zp6Mq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Skvělý recept, moc jsem si pochutnal :-8

Suroviny:
prsa kuřecí, máslo, vývar masový, česnek, rozmarýn, tymián, paprika, sůl, pepř mletý, koření provensálské, olej olivový, brambory typ c, máslo, smetana, libeček, sůl, víno červené, vývar hovězí, cibule šalotka, česnek, tymián, bobkový list, máslo

Přidat fotografie receptu